#MomAndTheCity :: Επιχείρηση Περιβαλλοντική αγάπη// Πόσο σημαντική είναι η κηπουρική για τα παιδιά;
2019-05-13Να κάνεις ένα παιδί να ενθουσιαστεί με τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι πάντα εύκολο. Πώς μπορεί να ανταγωνιστεί ένα μπρόκολο το παγωτό; Δύσκολο τασκ μα ευτυχώς υπάρχει ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να εμφυσήσετε στο παιδί την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα λαχανικά, τα φρούτα, τα λουλούδια και αυτός δεν είναι άλλος απο την κηπουρική.
Η επαφή με τη φύση, άλλωστε, είναι πλέον κρίσιμα σημαντική! Πότε δεν ήταν βέβαια...
Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες ψυχολόγων, επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων όσο πιο μειωμένη είναι η επαφή του ανθρώπου με την φύση τόσο υπονομεύεται η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με κάθε φυτό, δέντρο και ζώο αυτού του πλανήτη και είναι ζωτικής σημασίας να το κατανοήσουμε αυτό, πόσο μάλλον να επικοινωνήσουμε αυτήν την αλήθεια και στο παιδί. Η σύγχρονη γενιά -σύμφωνα με ειδικούς- απειλείται με τον κίνδυνο περιβαλλοντικής αμνησίας καθώς οι άνθρωποι έχουμε αποκοπεί απο το φυσικό μας περιβάλλον και αδυνατούμε να μεταλαμπαδεύσουμε περιβαλλοντικές μνήμες στα παιδιά μας.
Αν ένα παιδί δεν παίξει ποτέ με το χώμα, δεν πειραματιστεί με τα λουλούδια και τη γη, είναι πιθανό ως ενήλικας να μην θεωρήσει την ύπαρξη του πράσινου απαραίτητη για να ζει.
Εκτός απο την ανάγκη, βέβαια, να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να ορθοποδήσει ξανά υπάρχουν πολλές ωφέλειες στην παιδεία της κηπουρικής.
Η ασχολία με αυτήν μας γεμίζει θετική ενέργεια και ψυχική ευεξία, μας προσφέρει την χαρά της σποράς, την αυτοπεποίθηση της ικανότητας να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί άλλη μία ζωή, άλλη μία πνοή οξυγόνου ενώ έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που ασχολούνται με την φυτοκομία αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα, καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έχουν λιγότερο άγχος και μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες με τρόπο δημιουργικό.
Τα παιδιά είναι περίεργα σαν μικροί εξερευνητές απο τη φύση τους και ό,τιδήποτε μπορεί να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον για να βγουν έξω απο το σπίτι, να τρέφονται υγιεινά και να αποσυνδεθούν απο τις "οθόνες" είναι ευεργετικό.
Δεν χρειάζονται πολλά. Ένα κίνητρο, καλή διάθεση και λίγος χρόνος να αφιερώσουμε για να φτιάξουμε μαζί τον δικό μας κήπο στην γλάστρα, τη ζαρντινιέρα, τον κήπο ή την αυλή.
Ιδιαίτερη τεχνογνωσία δεν χρειάζεται και τα βήματα είναι απλά.
Ξεκινήστε δίνοντας στο παιδί την αρμοδιότητα να σας βοηθήσει με το κουβάλημα των εργαλείων της κηπουρικής. Η αίσθηση της κτήσης μα και της χρησιμότητας θα κάνει το παιδί να ενεργοποιηθεί και να ενδιαφερθεί.
Θα χρειαστείτε ένα σημείο που να το "λούζει" ο ήλιος αρκετές ώρες, κάποιες πετσέτες, γάντια κηπουρικής, φτυαράκια, ποτιστήρι, σπόρους (είναι πάμφθηνοι και πλέον οι περισσότεροι βιολογικοί) και γλαστράκια -πήλινα σκέτα πλατιά και βαθιά, ενδείκνυνται για λαχανικά και για ζωγραφική αν θέλετε να προσθέσετε και μία πιο καλλιτεχνική πινελιά στην κηπουρική σας με το παιδί. Εμείς πήραμε και μία ποδιά κηπουρικής για να νιώσει ακόμη πιο επαγγελματίας το κορίτσι κηπουρός.
Άν έχετε κήπο βρείτε το καλύτερο σημείο σκάψτε μαζί, αφού πρώτα έχετε προσθέσει και λίγο φρέσκο χώμα απο κάποιο φυτώριο. Παροτρύνεται το παιδί να συμμετέχει, να βάλει τους σπόρους στο σημείο που σκάψατε, καλύψτε μαζί τους σπόρους με ένα λεπτό στρώμα χώματος (δεν θέλει πολύ παχύ στρώμα για να αναπνέει) ποτίστε λίγο με το ποτηστηράκι et voila!
Όταν φυτεύετε τους σπόρους φροντίστε να δίνετε πληροφορίες στο παιδί ώς προς τους σπόρους που χρησιμοποιείτε ,τον χρόνο που θα χρειαστούν για να ευδοκιμήσουν μα και την ευρύτερη έννοια της κηπουρικής.
Μιλήστε του για τον λαχανόκηπό σας. Για τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Για τον κύκλο της ζωής. Συζητήστε μαζί τους τις ανάγκες των φυτών για ήλιο και νερό, εξηγείστε στο παιδί πώς άλλα φυτά μεγαλώνουν προς τα πάνω, άλλα προς τα κάτω, άλλα γίνονται δέντρα, άλλα θάμνοι και άλλα δεν "βρίσκουν πρόσφορο έδαφος" και δεν μεγαλώνουν καν! Δίνοντας του και αυτήν την οπτική γωνία το παιδί θα καταλάβει τα ποσοστά αποτυχίας μα και την ιερότητα της διαδικασίας καθώς και τους απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες και δεν θα πέσει απο τα σύννεφα αν αποτύχει κάποιο φυτό να "ξεπροβάλλει" απο την Γη.
Τα πιο ανθεκτικά φυτά για να ξεκινήσετε είναι τα καρότα, οι ντομάτες και τα τοματίνια, τα αγγούρια, τα μαρούλια, η ρίγανη, ο βασιλικός και οι πιπεριές.
Εμείς αφού πήγαμε μία βόλτα απο την έκθεση λουλουδιών της Κηφισιάς και είδαμε με το Ιφιγενειάκι πανέμορφα λουλούδια που δεν είχαμε ξαναδεί στη δίχρονη ζωή μας, αγοράσαμε σπόρους και δημιουργήσαμε στον κήπο το δικό μας παρτέρι κηπουρικής μαζί με τον μπαμπά. Τολμήσαμε να φυτέψουμε και φράουλες που είναι κάπως ευαίσθητες αλλά αν πετύχει το πρότζεκτ θα είναι τέλεια γιατί οι φράουλες είναι απο τα λίγα φρούτα που με έχουν προβληματίσει ως προς τα φυτοφάρμακά τους ακόμη και να τις αγοράζουμε πάντα βιολογικές.
Σε έναν κόσμο που κινείται τρομακτικά τεχνολογικά το να περνάμε ώρες ανάμεσα σε δέντρα και φυτά, έξω σε ανοιχτό χώρο είναι πιο σημαντικό απο ποτέ.
Είναι ο καλύτερος τρόπος για τα παιδιά μας να ανακαλύψουν, να πειραματιστούν, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να μάθουν πώς να φυτεύουν ένα σπόρο στη γη, πώς να τον φροντίζουν, να δουν τον κόπο και τον χρόνο που χρειάζεται να μεγαλώσει καλλιεργώντας στο μυαλό τους μία περιβαλλοντική ευσυνειδησία απαραίτητη για τον πλανήτη Γη.
Και κάπως έτσι ίσως ο κόσμος μας σωθεί απο την κηπουρική....
Για περισσότερο Mom And The City στο fb η σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/ βρείτε μας στο ίνσταγκραμ στο https://www.instagram.com/sophiealfin/