#MomAndTheCity Επιχείρηση Sensory Play // Σπιτική άμμος και καλοκαιρινά παιχνίδια με πάγο
2019-07-07Ένα απο τα πιο ωραία παιχνίδια όλων των εποχών είναι να φτιάχνεις στην άμμο κάστρα, τείχη και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους. Στην δική μου εποχή -των δεινοσαύρων- περιμέναμε να έρθει το καλοκαίρι. Τώρα όμως μπορεί κανείς να φτιάξει τη δική του άμμο στο σπίτι και να παίξει όσο θέλει όποτε θέλει στο σπίτι του -και καλύτερα για τη μανούλα... στην αυλή!
Για να τη φτιάξετε θα σας δώσω δύο συνταγές μία για μεγαλύτερα παιδιάκια που δεν τρώνε την άμμο
5 κούπες άμμο παιχνιδιού (σε μαγαζιά με υλικά για μακέτες, κατασκευαστικά υλικά)
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα φυτικό έλαιο, γενικότερα ένα έλαιο ελαφρύ και ευχάριστο στην μυρωδιά.
Και μία για μικρότερα παιδιάκια που μπορεί και να την φάνε πάνω στον πειραματισμό
2 κούπες καστανή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι ολικής ή λευκό ή καλαμποκάλευρο
10-12 κουταλιές ηλιέλαιο
λίγη βανίλια σε σκόνη
Εκτέλεση
Παίρνετε μία μεγάλη λεκάνη και ρίχνετε μέσα την άμμο και το αλεύρι και ανακατεύετε. Έπειτα προσθέστε το έλαιο και με σύρμα για να σπάτε τις μπαλίτσες ομοιογενοποιείστε το μίγμα.
Μπορείτε να τη χωρίσετε σε διάφορα μέρη και να προσθέσετε χρώμα ή γκλίτερ για να φτιάξετε sensory κάδους παιχνιδιού ή απλά για να έχετε ποικιλία και εναλλαγή χρωμάτων.
Et voila!
Πάρτε τα κουβαδάκια σας βγείτε στο μπαλκόνι και παίξτε όσο χρειαστεί για να ξεθεωθεί το παιδί (αστειεύομαι) αλλά όπως και να το κάνεις είναι μία ασχολία που θα απολαύσει πολύ και ίσως σας χαρίσει και μισή ωρίτσα χαλαρής χειροτεχνίας...
Εμείς για να παίξει το κορίτσι με δεινόσαυρους που τις αρέσουν πολύ κάναμε και ένα παιχνιδάκι.
1) Αρχικά γεμίσαμε (όχι εντελώς) με νερό, μπαλόνια ή polly bags.
2) Προσθέσαμε στο καθένα απο ένα δεινόσαυρο. Άν οι δεινόσαυροι που έχετε είναι μικροί βάλτε τους στα μπαλόνια αν είναι μεγάλοι καλύτερα σε polly bag.
3) Μπαλόνια και σακουλάκια έμειναν για πέντε ώρες στην κατάψυξη.
4) Αφού τα βγάλαμε, έπειτα απο δέκα λέπτα, για να ξεπαγώσουν λίγο, αφαιρέσαμε με ψαλίδι το εξωτερικό και κρατήσαμε στα χέρια μας τα δικά μας αυγά δεινοσαύρων απο την εποχή των παγετώνων!
5) Βάλαμε την άμμο σε ένα κουτί και θάψαμε το αυγό.
Άν θέλετε να δείτε βιντεάκια του παιχνιδιού πατήστε το λινκ στο instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/
Συμπέρασμα: Έτσι πέρασε περίπου μιάμιση ώρα στην οποία ανακαλύψαμε πως ο πάγος είναι πολύ παγωμένος :P και πώς λιώνει και γίνεται νερό.
Πως η άμμος είναι κολλώδης και αποτελείται απο αναρίθμητους μικρούς μικρούς κόκκους γης που σκορπίζονται παντού και μπαίνουν παντού, μέσα στα ρούχα σου, κολλούν στα μαλιιά σου, πέφτουν κάτω και αν τους πατήσεις γλυστράς πολύ.
Πως οι δεινόσαυροι ήταν προιστορικά ζώα που κυριάρχησαν στον πλανήτη για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια.
Πως στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν και πως τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των θηριόποδων δεινοσαύρων, και κατα συνέπεια θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.
Και τέλος πως ο πρώτος απολιθωμένος (επεξήγηση του απολιθώματος) σκελετός δεινόσαυρου, ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα ενώ συνολικά οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 500 διαφορετικά γένη δεινοσαύρων στη Γη.
(Παρένθεση) κάπου εδώ μου αρέσει να προσθέτω πάντα ένα οικολογικό μήνυμα στο παιχνίδι μας -γιατί η Ιφιγένεια ανήκει στην γενιά των παιδιών που θα φορτώσουμε το μεγάλο χρέος να σώσουν τον πλανήτη που καταστρέψαμε- οπότε πάντα προσπαθώ να της το επικοινωνώ κάπως θετικά.
Σε αυτό το παιχνίδι λοιπόν υπήρξαν φράσεις όπως -Είδες πως λιώνει ο πάγος; Πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη μας γιατί κι εκεί λιώνουν οι πάγοι και έχουμε πάρα πολύ ζέστη το καλοκαίρι και πλημμύρες, καταιγίδες τον χειμώνα ενώ τα ζωάκια που μένουν στην Ανταρκτική θα χάσουν τα σπιτάκια τους. Για αυτό αγαπάμε τον πλανήτη μας και τον φροντίζουμε. Σωστά;
Σωστά -μου απάντησε και το Ιφιγενειάκι και ακόμη και αν δεν κατάλαβε πολλά, οι συζητήσεις σας με τα παιδιά να ξέρετε απο πολύ μικρή ηλικία είναι η καλύτερη βάση για να επικοινωνήσετε σε αυτά αξίες που θεωρείτε σημαντικές μα και για να χτίσετε τη σχέση μεταξύ σας, μία σχέση ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου, ενός συστήματος στήριξης και καταφύγιου μεταγενέστερα για τα παιδιά.
Ένα απολίθωμα δεινόσαυρου ανακαλύψαμε λοιπόν κι εμείς σκάβοντας την άμμο έξω στην αυλή...
Σημαντική είναι η ενημέρωση με έμμεσο και γλυκό τρόπο στο παιδί -ξέρετε εσείς- πως μετά απο το παιχνίδι, θα ακολουθήσει μπάνιο ασυζητητί.
Στο αισθητηριακό παιχνίδι να θυμάστε πως δεν υπάρχουν όρια ως προς τα ερεθίσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Καλό θα ήταν να μην είναι και πάααρα πολλά για να μην μπερδευτεί. Ένας στόχος τη φορά αρκεί π.χ θερμοκρασίες και σχήματα ή χρώματα και ζωάκια κ.α. Παρόλαυτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας υλικά, ό,τι έχουμε στο σπίτι. Λεκάνες, κουτάλες, χωνιά, παιχνίδια, μπάλες, όσπρια, ρύζι. Φαντασία χρειάζεται και ένα δίωρο, ελεύθερος χρόνος, Μία Κυριακή..
Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο νερό με τα μπαλόνια ασημόσκονη, μπορείτε να προσθέσετε ελαφάκια μινιατούρες όπως εμείς.
Άν βαριέστε να φτιάξετε την άμμο μπορείτε να την προμηθευτείτε και σε καταστήματα παιχνιδιών, θα σας κοστίσει γύρω στα δέκα ευρώ, τα 450γρ.
Αυτό άλλωστε που είναι το πιο σημαντικό στις κατασκευές δεν είναι η τελειότητα μα η διαθεσιμότητα του γονιού να μπει στον κόσμο του παιδιού και να του δείξει τον κόσμο με τρόπο ψυχαγωγικό, εκπαιδευτικό. Να πειραματιστούν να ενώσουν τις φαντασίες τους και να περάσουν μία ώρα ποιοτική. Τίποτα άλλο δεν έχει μεγαλύτερη αξία απο αυτό!
Στα πρακτικά τώρα... Δώστε λίγο προσοχή.. Η άμμος επειδή περιέχει έλαιο όπου πέσει γλυστράει πάρα πολύ και επίσης άν πέσει σε ξύλινο πάτωμα βγαίνει με απορρυπαντικό όχι σκέτο σφουγγάρισμα με νερό. Εμείς για κάποιον ανεξήγητο λόγο -μάλλον δεν συνδέθηκε ο εγκέφαλος της μαμάς καλά με το τί πάμε να κάνουμε- την πρώτη φορά που παίξαμε με άμμο.. έβαλα το Ιφιγενειάκι να παίξει κάτω στο ξύλινο πάτωμα στο σαλόνι..το έπαιξα κουλ και έχασα πανηγυρικά! Οπότε έπειτα απο αυτήν την εμπειρία το ιδανικό μέρος για αυτό το παιχνίδι είναι φυσικά η βεράντα, το μπαλκόνι, η αυλή!
Μέχρι το επόμενο παιχνίδι μας, σας αποχαιρετώ και εύχομαι καλές κατασκευές, χαρές και ζεστές αγκαλιές! Όσο πιο πολλά τα σ'αγαπώ στα παιδιά μας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευτυχία μας! Να περνάτε δημιουργικά!
Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/