#MomAndTheCity Επιχείρηση Σπιτικό ψωμί // Φοκάτσια με παπαρουνόσπορο

#MomAndTheCity Επιχείρηση Σπιτικό ψωμί // Φοκάτσια με παπαρουνόσπορο

Είναι καλοκαίρι. Έξω ακούω πουλάκια και όχι αυτοκίνητα, η γειτονιά συνομωτεί στην ηρεμία μου και έχει αδειάσει, τα τζιτζίκια πήραν μπρος και αυτό που λείπει απο το σπίτι είναι κάτι μοσχομυριστό. Άν και ψωμί δεν πολυτρώμε στο σπίτι, την Κυριακή λιγουρεύτικα μία φοκάτσια σπιτική. Ορίστε η συνταγή!

Υλικά

600 γρ. αλεύρι μαλακό ή για τσουρέκι (υπάρχει και bio και για τις δύο κατηγορίες)

9-12 γρ. μαγιά ξηρή

250 γρ. χλιαρό νερό

2 κουτ. αλάτι

6 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

παπαρουνόσπορος, σουσάμι, σχοινόπρασο, τριμμένο τυρί, ηλιόσποροι και ό,τι άλλο σας έρθει στο μυαλό ή ό,τι άλλο υλικό έχετε σπίτι που μπορεί να μπει.

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη μαγιά με το αλεύρι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, όσο πάρει έτσι ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τον παπαρουνόσπορο ή όποιο άλλο υλικό θέλουμε. Ζυμώνουμε όχι πολύ ίσα ίσα για να αναμειχθούν τα υλικά.

Κάνουμε μπαστουνάκια και στρογγυλές λεπτές μπαλίτσες (πατικώνουμε τις μπαλίτσες αρκετά γιατί θα φουσκώσουν).

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε μέσα τα ταψιά και ψήνουμε για δέκα με δώδεκα λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, το ιδανικό είναι να τα βγάλετε όταν είναι κάπως λευκά ακόμα εξωτερικά για να είναι αφράτα όταν κρυώσουν. Εγώ κάποια τα παράψησα και βγήκαν κριτσίνια, νοστιμότατα δεν έγινε και τίποτα αλλά για να βγουν φοκάτσια πρέπει να φαίνονται λίγο άψητα εξωτερικά.

 

Βγαίνει φοβερή και γεμιστή με πέστο, αν είναι στις γεύσεις σας.

Υλικά

20 γρ. φύλλα βασιλικού
30 γρ. παρμεζάνα
50 γρ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο

Στο μπλέντερ βάζουμε τα φύλλα βασιλικού, την παρμεζάνα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τη συνέχεια την ξέρετε και μόνοι σας, τοματίνια, λαδάκι, ρίγανη, κάπαρη, ελίτσες και το καλοκαίρι θα βρεθεί ξαφνικά στο στόμα σας!

 

Bon apetit!

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ βρείτε με και στο instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/ να τα λέμε και εκεί!

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.