#ΜomAndTheCity Επιχείρηση Βιβλίο// Αποστολή Γαλάζιο Νησί με τον Νηρέα και την Πηγή
2021-07-02Το δεύτερο βιβλίο μου «Αποστολή Γαλάζιο Νησί με τον Νηρέα και την Πηγή» δημιουργήθηκε στα πλαίσια της περιβαλλοντικής δράσης «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ» του FINISH, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), με μια μεγάλη ευχή - όλα τα παιδιά του πλανήτη να απολαμβάνουν πάντα απέραντες θάλασσες και δροσερό νερό.
Κατά τη διάρκεια του γραψίματος, διάβασα διάφορα πολύ ανησυχητικά δεδομένα για το μέλλον του νερού που είναι απαραίτητο γρήγορα-γρήγορα να συνειδητοποιήσουμε πριν παραδώσουμε στα παιδιά ένα σακατεμένο και αφιλόξενο πλανήτη.
Αλλαγές που αφορούν τη γενική κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της που έχουν αντιμετωπιστεί με στρουθοκαμηλισμό και από εμάς και από τους «ηγέτες» των χωρών του πλανήτη.
Αυτές οι αλλαγές, είναι ήδη εδώ, τις βλέπουμε καθημερινά, στη ζέστη που δεν αντέχεται, στις πυρκαγιές που δεν έχουν σταματημό, στις πλημμύρες και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που όλο εντείνονται, στη λειψυδρία τεραστίων εκτάσεων του πλανήτη.
Μέσα στην επόμενη 20ετία -όχι σε 1000 χρόνια καιτιμενοιαζειεμενα- υπολογίζεται πως πάνω από 30 χώρες δεν θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Αφρική, που ήδη πλήττεται και στην Μέση Ανατολή. Εκτός από αυτές, όμως, αντιμέτωπες με την λειψυδρία έρχονται κι ανεπτυγμένες χώρες της Μεσογείου, της Λατινικής Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας και φυσικά η Ελλάδα -ναι- που βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τα προβλήματα λειψυδρίας με τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες: περίπου το 40% της Ελλάδας μπορεί να ερημοποιηθεί ως το τέλος του 21ου αιώνα. Οιμε, φευ φευ, θρήνησέ το όπως θες.
Γνωρίζεις πως 1.000.000.000 άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ενώ η παγκόσμια προμήθεια καθαρού «γλυκού» νερού συνεχίζει να μειώνεται μέχρι σήμερα;
Σίγουρα όλα αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα και πολλοί ακόμη πιστεύουν πως δεν γίνεται να συμβούν. Πως η τεχνολογία θα μας σώσει. Πόσα, όμως, πιστεύετε μπορεί να κάνει κι αυτή η τεχνολογία όταν οι πηγές μολύνονται όλο και πιο πολύ; Όταν Το 70% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους πηγαίνει στην αγροτική παραγωγή; Όταν δεν υπάρχει οργανωμένη χρηματοδότηση για να βρει εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας νερού; Όταν φέρονται όλοι όπως ακριβώς και στην κλιματική αλλαγή, σαν να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Που είναι η μέριμνα άραγε για να αφυπνιστεί και ο τελευταίος άνθρωπος που περπατάει στη Γη;
Δεν φταίμε εμείς, μεγαλώσαμε έχοντας συνηθίσει να έχουμε άφθονο νερό και σε μικρό κόστος. Εξάλλου ο πλανήτης είναι καλυμμένος 75% από νερό σωστά; Το καταλαβαίνω κι εγώ έτσι μεγάλωσα. Μα να που το 90% του νερού στη Γη είναι θαλασσινό και ναι το πόσιμο βρίσκεται και στο γλυκό νερό, στο νερό της βροχής, στις τροφές, στον αέρα, στο νερό των πάγων, στις καμπίνες του Curiosity που βρήκε νερό στον κρατήρα Gale στον πλανήτη Άρη και στις υπόγειες πηγές μα τι γίνεται όταν οι βροχές λιγοστεύουν και οι ξηρασίες επεκτείνονται;
Οι πάγοι λιώνουν και εισχωρούν στους ωκεανούς; Οι υπόγειες πηγές στερεύουν και ρυπαίνονται από τα εξωφρενικά σκουπίδια που δημιουργούμε καθημερινά και κρύβουμε κάτω από το χώμα; Οι χιονοπτώσεις μειώνονται, το κλίμα αλλάζει και ο υπερπληθυσμός -αχ αυτός ο υπερπληθυσμός- αυξάνει τις ανάγκες για νερό που σε κάποιες χώρες ήδη δεν μπορούν να καλυφθούν όπως στην Κίνα και στην Ινδία κι έρχεται και σε εμάς;
Γνωρίζεις πως σε πολλά από τα 100 σχεδόν κατοικημένα νησιά στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένης έκτασης, χαμηλής βροχόπτωσης και αυξημένων αναγκών, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας κυρίως το καλοκαίρι, λόγω της αύξησης του τουρισμού;
Μόνο για τις ανάγκες των σπιτιών δαπανάται το 14% της συνολικής ποσότητας νερού που καταναλώνεται στη χώρας μας, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης νερού στην Ευρωπαϊκή Ένωση—σχεδόν 177 λίτρα ανά άτομο ημερησίως. Υπερκατανάλωση φοβερή σωστά;
Με λίγα λόγια αυτό που έρχεται δεν έχει να κάνει μόνο με την μετατροπή του πλανήτη σε ένα απέραντο σκουπιδαριό χωρίς πράσινο μα σε ένα απέραντο σκουπιδαριό γεμάτο μπετό που θα πυρώνει χωρίς πόσιμο νερό. Καλλιέργειες θα εξαφανιστούν, τρόφιμα θα μολύνονται και θα ξεκινήσουν πόλεμοι ( έχεις δει το Mad Max; ) για το νερό.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Finish και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες πολυεθνικές που έχουν τα αναγκαία οικονομικά, ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά και εξοπλίζει τα σπίτια με συσκευές εξοικονόμησης νερού ενώ παράλληλα ενημερώνει και τους κατοίκους για τους τρόπους που μπορούν να εξοικονομήσουν νερό!
Ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν έως και 1.000.000L νερού, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, προς όφελος της εκάστοτε κοινότητας.
Μετά τον Άη Στράτη, η δράση συνεχίζεται στις Οινούσσες όπου ξεκινάει και η μυστική αποστολή του Νηρέα και της Πηγής, δύο παιδιών που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο και προστατεύουν το νερό γιατί μόνο το νερό μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία αλλιώς ζήτω που καήκαμε όλοι μαζί και όπως μας λέει κι ο Νηρέας και η Πηγή «Οι μεγάλοι τα έκαναν θάλασσα! Ήρθε η στιγμή να πάρουν το νερό στα χέρια τους τα παιδιά!» Αλλά ας τα βοηθήσουμε κι εμείς. Τους το χρωστάμε ύστερα από τόση σπατάλη νερού.
Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για αυτόν τον πάρα πολύ σημαντικό σκοπό και θα μοιραστεί δωρεάν στα παιδιά των νησιών με αφετηρία της Οινούσσες. Μια περιπέτεια με αληθινούς σούπερ ήρωες και ηρωίδες που μας δείχνουν όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι/ες να βοηθήσουμε, να σώσουμε το νερό! Να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας απλές καθημερινές αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν το μέλλον της Γης. Από σήμερα κιόλας γιατί είναι ήδη αρκετά αργά, μα αν κινηθούμε γρήγορα μπορούν να αλλάξουν πολλά!
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την περιβαλλοντική δράση πατώντας στο Finish (toneroeinaistaxeriamas.gr)