#MomAndTheCity Επιχείρηση Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά// Τα πιο θρεπτικά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
2020-11-30
Μελομακάρονα πεντανόστιμα και υγιεινά χωρίς ζάχαρη και αν βάλετε σιρόπι αγαύης αντί για μέλι μετατρέπονται στο πιο τέλειο vegan χριστουγεννιάτικο κέρασμα!
Για τη ζύμη
2/3 κούπας ελαιόλαδο
5 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. τριμ.γαρυφ.
λίγο αλάτι στην μύτη του κουταλιού.
2 κουτ. σούπ. baking powder
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια βιολογικά ακέρωτα
120 γρ. χυμό πορτοκάλι
2 1/2 κουπ. αλεύρι έβαλα δίκοκκο αλλά και με κανονικό που το έχω δοκιμάσει είναι ιδανικό το μαλακό αλεύρι.
1 κουπ. αλεύρι βρώμης
100 γρ. καρύδια τριμ.
Για το σιρόπι
6 κουτ. σούπας μέλι
150 γρ. νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το λάδι με μέλι που το έχουμε ζεστάνει. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το γαρίφαλλο, την κανέλα, το αλάτι, τα καρύδια και στο τέλος το αλεύρι δίκοκκο και βρώμης. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, κάνουμε με το πηρούνι τρυπούλες στην επιφάνειά τους και τα βάζουμε σε ταψιά πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά ή και λιγότερο ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα μελομακάρονά μας.
Όταν ροδίσουν εξωτερικά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν φτιάχνουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και το μέλι και ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση.
Βουλιάζουμε τα μελομακάρονα στο κατσαρολάκι και τα αφήνουμε αναποδογυρίζοντας τα μέχρι να μην βγάζουν μπουρμπουλήθρες ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι.
Τα βγάζουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Εύχομαι γλυκές γιορτές να έχουμε πολύ έχουμε πικραθεί τελευταία. Ας εστιάσουμε στα θετικά και ένα από αυτά είναι και τα μελομακάρονα!
Φιλιά πολλά και καλές γιορτές!!!