251 καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε 111 αρχαιολογικούς χώρους | Το πρόγραμμα του θεσμού : «Όλη η Ελλάδα - Ένας Πολιτισμός»
2020-05-26Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμματίζει 251 παρουσιάσεις (55 ξεχωριστές παραγωγές) σε 111 αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας.
Σε αυτές περιλαμβάνονται συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, χορός και εικαστικές εγκαταστάσεις, πάντα σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα προστασίας κοινού και συντελεστών.
Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» θα είναι δωρεάν, με μοναδικό κόστος το αντίτιμο του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου.
Το πρόγραμμα:
Πρεμιέρα: Ρεσιτάλ Ανίτα Ρατσβελισβίλι - Ρωμαΐκή Αγορά 18 Ιουλίου
Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός
Με την ορχήστρα της ΕΛΣ Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming
Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, διαγράφει θεαματική πορεία στις κορυφαίες όπερες του πλανήτη με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη. Μετά την πρώτη της συγκλονιστική εμφάνιση στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 2019 στην Κάρμεν της ΕΛΣ, η περιζήτητη Ρατσβελισβίλι –την οποία ο Ρικκάρντο Μούτι χαρακτήρισε ως την «καλύτερη μέτζο του πλανήτη στις μέρες μας» σε άρθρο 2 των New York Times με τίτλο «Μια νεαρή τραγουδίστρια συναρπάζει τον κόσμο της όπερας»–, επιστρέφει στην Ελλάδα για πρώτο της προσωπικό ρεσιτάλ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ρωμαϊκή Αγορά, στις 18 Ιουλίου. To πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σαιν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερ.
Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά - 9 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου
Ένα μοναδικό προσωπικό ρεσιτάλ στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα, θα δώσει ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Δημήτρης Πλατανιάς. Συνοδευόμενος στο πιάνο από τη Σοφία Ταμβακοπούλου, ο σπουδαίος βαρύτονος θα παρουσιάσει στο αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 9 Αυγούστου ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων με δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι και Τζορντάνο, Μασνέ και τραγούδια των Βέρντι, Τόστι, Σαμάρα, Χατζηαποστόλου.
Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη - στο Θησείο, στις 29 Ιουλίου
Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Ένα περιοδεύον αφιέρωμα στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη - 12 Σεπτεμβρίου, Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου & 15 Σεπτεμβρίου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
4 Ζωντανές “ραδιοφωνικές” οπερέτες
Το 2020 συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, ενός δημιουργού του οποίου το αποτύπωμα στην εγχώρια μουσικοθεατρική ζωή υπήρξε βαθύ, παρά το γεγονός πως το δημιουργικό πεδίο στο οποίο διέπρεψε ήταν το ελαφρό μουσικό θέατρο. Η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά τον πρωτεργάτη της ελληνικής οπερέτας, το δύσκολο φετινό καλοκαίρι, παρουσιάζοντας δύο από τα σημαντικότερα έργα του με τη μορφή ζωντανής ‘ραδιοφωνικής’ παράστασης. Το μουσικό θέατρο είναι, άλλωστε, ένα κατεξοχήν θέατρο του ήχου. Έτσι, τηρώντας τις αποστάσεις και δίνοντας μεγαλύτερο χώρο στη φαντασία, τα δύο έργα του Σακελλαρίδη θα παρουσιαστούν εναλλάξ σε έξι αρχαιολογικούς χώρους, επενδύοντας ιδανικά, με τη σπιρτάδα, το χιούμορ και την υπέροχη μουσικής τους, τα καλοκαιρινά βράδια ενός δίσεκτου έτους.
Γκαλά μονωδών της ΕΛΣ
7 Σoλίστ: Βασιλική Καραγιάννη, Χρύσα Μαλιαμάνη, Τσέλια Κοστέα, Άρτεμις Μπόγρη, Μαρισία Παπαλεξίου, Γιάννης Χριστόπουλος, Χρήστος Κεχρής, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Νίκος Κοτενίδης
Εννέα διακεκριμένοι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συμμετέχουν σε μια σειρά μοναδικών γκαλά με περίφημες άριες από όπερες και οπερέτες, καθώς και κλασικές καντάτες, τα οποία αντλούν την θεματολογία τους από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μότσαρτ, Ροσσίνι, Στραβίνσκι, Στράους, Πέρσελ, Γκλουκ, Όφενμπαχ, Ραμώ, Πουλένκ, Μασνέ, Γκουνό, Κερουμπίνι, Μπερλιόζ και Καρρέρ.
Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου
Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι δύο εξαιρετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα είναι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στη θάλασσα. Σε κάθε πρόγραμμα συμμετέχουν 8 σολίστες της ορχήστρας και 4 ερμηνευτές.
Συναυλία του μουσικού συνόλου Encardia
Στις καλοκαιρινές τους συναυλίες, οι Encardia θα μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’ όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό διαλέκτων και ήχων με παραδοσιακές ταρανέλτες και ερωτικά τραγούδια. Μια διονυσιακή γιορτή θερινής νυκτός.
Μαρίνα Σάττι & chórεs
H χαρισματική Μαρίνα Σάττι και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους με την Εθνική Λυρική Σκηνή με μια σειρά συναυλιών σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Σε αυτές τις συναυλίες θα παρουσιάσουν ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Τήλο, την Κάρπαθο, την Κω και την Κάλυμνο, οκτώ παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια του Lajos Bardos από τον κύκλο Hellasz, καθώς και κομμάτια άλλων χωρών, από αφρικάνικα γκόσπελ μέχρι τραγούδια των Βαλκανίων.
Συναυλία της Χορωδίας της ΕΛΣ
Η Χορωδία της ΕΛΣ συμμετέχει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με μια μεγάλη συναυλία, υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος χορωδιακά αποσπάσματα από όπερες του Τζουζέππε Βέρντι και στο δεύτερο μέρος αθηναϊκά και επτανησιακά τραγούδια, καθώς και τραγούδια από οπερέτες.
Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ
Η δραστήρια Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ παρουσιάζει μια υπέροχη καλοκαιρινή συναυλία, υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου. Με συνοδεία πιάνου, μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια, έργα των Μπέντζαμιν Μπρίττεν, Μπέλα Μπάρτοκ και Θεόδωρου Αντωνίου, το παιδικό τραγούδι «Τι θέλω» του Μίκη 11 Θεοδωράκη, καθώς και τις συνθέσεις «Μητέρα κι αδερφή», «Μια Παναγιά» και «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του Μάνου Χατζιδάκι.
Χορευτικά σόλι
Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη, σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς χώρους Αρχαιολογικών Μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, οι χορευτές θα διηγηθούν καινούργιες ιστορίες πάνω σε χορογραφίες των ίδιων αλλά και των Ιωάννα Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου και Κωνσταντίνου Ρήγου.
Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού
Κείμενο: Γιώργος Βέλτσος
Ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή
Σε έναν συνδυασμό ποίησης και στοχασμών, ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος μεταφέρει στο έργο Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού ένα διπλό βίωμα ως προς την ασθένεια και την καραντίνα: Από τη μια της ευθύνης απέναντι στον άλλο και από την άλλη, το ζήτημα μιας απάνθρωπης ζωής που κινδυνεύει να χάσει το βίωμα της ίδιας της ζωής ως ζωής, και όχι ως 12 επιβίωσης.
Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ
Η αρχαία Ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και την μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάνα Καβαλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ.
Πρόγραμμα Μεγάρου Μουσικής Αθηνών:
Οι συναυλίες που θα οργανώσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιλαμβάνουν έργα κλασσικού ρεπερτορίου, αφιερώματα στην ελληνική μουσική, στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, αλλά και νέους καλλιτέχνες.
> Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ στους εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο), στην καστροπολιτεία του Μυστρά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
> Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσουν τη Μήδεια του GeorgBenda στους μοναδικούς χώρους του Θεάτρου των Δελφών και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
> Το TrioElGreco θα πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στο Κάστρο Πλαταμώνα και στη Μονή Δαφνίου.
> Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ανερχόμενη τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου στο Ωδείο του Δίου, στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Κάστρο του Πλαταμώνα.
> Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) και τους Κωστή Πυρένη (κιθάρα) και Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο, φλάουτο) θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των κορυφαίων ποιητών μας Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη & Οδ. Ελύτη σε δύο μαγικές βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.
> Το υπέροχο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον σημαντικό ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά ο οποίος θα συμπράξει με την καταξιωμένη ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σ’ ένα διπλό ρόλο ερμηνεύτριας κι αφηγήτριας των σημαντικότερων ποιητών μας.
> Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου το “Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα” σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1996, θα παρουσιαστεί σε νέα σκηνική απόδοση από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών Τάκης Τζουνάκος (πιάνο), Όλγα Πάσχου (φωνή), Γιώργος Χρανιώτης (αφηγητής) , Ειρήνη Καράγιαννη (φωνή), στον μοναδικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Αθήνα και στην Μονή Δαφνίου.
> Στον υποβλητικό χώρο της Μονής Δαφνίου και στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα γίνουν παραστάσεις νέων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Σιόλας (φωνή), Λουκάς Θάνος (πιάνο) στο έργο “Χρόνος Ερωτικός”.
> Οι Κρητικοί Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, πλαισιωμένοι από 5μελές μουσικό σχήμα, θα παρουσιάσουν το έργο “Κόρη Αδάμαστη” σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου.
> Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Πρόγραμμα Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος
1. «Κωνσταντίνος Καβάφης»
Ποιητική δράση, μουσικό έργο με πρόζα και 5 ηθοποιούς
Σκηνοθεσία- μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χώροι: Ρωμαϊκή Αγορά, Πέλλα, Κάστρο Καβάλας
2. «Η Φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου»
Έργο θεατρικό-ιστορικό, με αναφορά στα παραλειπόμενα της ζωής του Μ. Αλεξάνδρου από διαχρονικές αναφορές ανά τους αιώνες, από Αρριανό και Πλούταρχο.
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
Χώροι: Αιγές, Φίλιπποι, Επταπύργιο
3. «Έρως - Ήρως» Πρόκειται για τον Παπαδιάμαντη.
Σκηνοθεσία: Νίκος Κουσούλης
Χώροι: Προαύλιο Αγίας Σοφίας, Μίεζα (κολέγιο), Αγία Κυριακή Πορταριάς Πηλίου
4. «Μήδεια» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Ελένη Ζιάννα
Χώροι: Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πύδνα, Σαμοθράκη
5. «Στα Όρια των Ποιητών», της Φένιας Χρήστου
Σκηνοθεσία-μουσική: Φένια Χρήστου
Χώροι: Μαρώνεια, Αρχαιολογικός χώρος Δίου, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών:
• Τρίτη, 21.07.2020: Συναυλία AthensClassicalPlayers με έργα Α. Βιβάλντι και Β.Α. Μότσαρτ στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.
• Σάββατο, 25.07.2020: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αρχαία Ολυμπία με έργα Ν. Σκαλκώτα, Β.Α. Μότσαρτ και Μ. Θεοδωράκη.
Σολίστ: Γιώργος Μπάνος, βιολί.
Μουσική Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής
• Δευτέρα, 27.07.2020: Συναυλία με έργα των για φλάουτο και μαρίμπα και κρουστά στη Μονή Καισαριανής.
Μάκης Ραμός, φλάουτο – Ανδρέας Φαρμάκης, μαρίμπα & κρουστά
• Κυριακή, 02.08.2020: Συναυλία Κουαρτέτου Εγχόρδων Aenaon της Κ.Ο.Α. με έργα Α. Βιβάλντι, Β.Α. Μότσαρτ, Γ. Κωνσταντινίδη κ.ά. στο Ναό Απόλλωνα-Σούνιο.
• Δευτέρα, 03.08.2020 (Πανσέληνος Αυγούστου): Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Βυζαντινό Μουσείο με έργα Α. Σενμπέργκ και Γκ. Μάλερ.
Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος.
Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής.
• Κυριακή, 09.08.2020: Συναυλία Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. με έργα των Τζ. Γκαμπριέλι, Ν. Σκαλκώτα, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Ρότα, Ν. Πιοβάνιστο Αρχαίο Θέατρο Θορικού - Λαύριο.
• Παρασκευή, 21.08.2020: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με έργα Μ. Χατζιδάκι στο Ναό του Ολυμπίου Διός. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
• Τρίτη, 25.08.2020: Συναυλία Τρίο με Φλάουτο της Κ.Ο.Α. στην Ιερά Μονή Πεντέλης.
Έργα των Β.Α.Μότσαρτ, Γ.Χάυντν, Ι.Πλέυελ, Κ.Ντεμπισύ για φλάουτο,βιολί, βιόλα και τσέλο.
• Παρασκευή, 28.08.2020: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης με έργα Β.Α. Μότσαρτ.
Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής
• Τετάρτη, 02.09.2020 (Πανσέληνος Σεπτεμβρίου): Συναυλία Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. στο Άγιο Γεώργιο – Ομορφοκκλησιά (Γαλάτσι). Έργα των Β.Α. Μότσαρτ, Τζ. Ροσσίνι, Τζ. Βέρντι, Λ. Μπέρνσταιν κ.ά.
• Τρίτη, 08.09.2020: Συναυλία Δωδεκαμελούς Συνόλου Εγχόρδων της Κ.Ο.Α. με έργα Ν. Σκαλκώτα και Γ. Κωνσταντινίδη στο Βήμα Αποστόλου Παύλου Rostra (Βήμα) της Ρωμαϊκής Αγοράς - Αρχαία Κόρινθος.
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας
• Πέμπτη, 10.09.2020: Συναυλία Μουσικού Συνόλου Εγχόρδων της Κ.Ο.Α. στο Λύκειο Αριστοτέλη. Λ.Β. Μπετόβεν: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ. 4 Φ. Μέντελσον: Οκτέτο 18 Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί – Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί – Πάρις Αναστασιάδις, βιόλα – Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο) με τη σύμπραξη τεσσάρων σπουδαστών της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Πρόγραμμα Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης
«Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία – δραματουργία - σκηνογραφία: Marlene Kaminsky
Παίζουν: ο Τάσος Νούσιας στο ρόλο του Ριχάρδου Β’ Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος και στη φωνή της βασίλισσας η Μάιρα Μηλολιδάκη
«Βάκχες» Ευριπίδη
Ομάδα Χρώμα / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Τζίνα Θλιβέρη Ηλέκτρα Καρτάνου Νίκος Μάνεσης Μαριάμ Ρουχάντζε Κωνσταντίνος Χατζής
«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» Ευριπίδη
Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης
Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Λουΐζα Κωστούλα, Χάρης Χαραλάμπους
Πρόγραμμα Εθνικού Θεάτρου
Αθηναίων Πολιτεία
Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια ανα-διηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα, η τυραννίδα του Πεισιστράτου και των Πεισιστρατιδών, οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».
Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος -19ος αιώνας)
Επιλογές ταξιδιωτικών και περιηγητικών κειμένων
Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Η αποτύπωση των προσδοκιών, η φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, η επαφή και η εξοικείωση με την πραγματικότητα σε μια σειρά κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Τα κείμενα χωρίζονται σε 5 θεματικές ενότητες.
Το αμάρτημα της μητρός μου (στα αγγλικά)
Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού Το αμάρτημα της Μητρός μου(1883) στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Ο Βιζυηνός αντλεί αφηγηματικό υλικό από τις προσωπικές και οικογενειακές μνήμες, από τις παραδόσεις και τα βιώματα της λαϊκής ζωής στην ιδιαίτερη πατρίδα του και το ενισχύει με το στέρεο υπόβαθρο της παιδείας του. Η παράσταση έχει ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επί δύο συνεχή έτη (2018-2019).
Πρόγραμμα MoMus - Η σύγχρονη Τέχνη συναντά τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Θεσσαλονίκης
Παραφράζοντας το γνωστό βιβλίο του David Lowenthal (The Pastisa ForeignCountry) και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναθεωρήσεις στις μεθόδους «επίσκεψης» του παρελθόντος, η πρόταση του MOMus στοχεύει στην ενεργοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus και παράλληλη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων με άξονα τα ζητήματα που θέτουν ίδια τα έργα τέχνης.
Κύκλος τεσσάρων δράσεων στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο.
Λύκειο των Ελληνίδων - Πρόγραμμα
Θυμίζοντας τον πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου, στο Ολυμπιείον, ζευγάρια χορευτών του Λυκείου των Ελληνίδων, ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα ( συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων) θα αναδείξουν τον ενδυματολογικό πλούτο της χώρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ζευγαρωτών και αντικριστών ελληνικών χορών, υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής και τραγουδιών από μουσικό παραδοσιακό σύνολο.
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ
Στο πλαίσιο του μεταξύ τους μνημονίου συνεργασίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τη δημιουργία δύο δρώμενων με πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία. Στα δρώμενα θα λάβουν μέρος σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης αλλά και ηθοποιοί που θα επιλεγούν μέσα από ανοιχτή ακρόαση.
«Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο»
Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Για νεανικό και ενήλικο κοινό.
«Πλάθοντας τον Προμηθέα»
Σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Και για αγγλόφωνο κοινό.