Μπούτσκο: «το διαμάντι της προβατοτροφίας» | Ένα ντοκιμαντέρ για ένα σπάνιο ζώο
2021-08-22Μια πρόταση του Τάσου Γεωργίου
Ενα ντοκιμαντέρ για ένα σπάνιο ζώο.
Η ζωή του, η αναπαραγωγή, η διακίνηση, η ανάδειξη της σπανιότητας του και η θρεπτική του αξία. Οι κάμερες ακολουθούν το «Μπούτσκο» το καλαρρύτικο πρόβατο στις διαδρομές του. Καταγράφουν τον τόπο του, τις συνθήκες διαβίωσης στα ανατολικά Τζουμέρκα που ζει, τα τελευταία 200 σχεδόν χρόνια.
Παρακολουθούν το καθημερινό του πρόγραμμα. Το συνεργείο ιχνηλατεί τις συνήθειες του μέσα στην καλοκαιρινή του διαμονή στα 1540μ. υψόμετρο, μέσα σε συνολικά, έναν ολόκληρο χρόνο δραστηριότητας.
Μαζί με αυτό, γνωρίζουμε και έναν από τους τελευταίους τσέλιγκες, τον Πέτρο Μόκα, μετακινούμενο κτηνοτρόφο, που παρόλες τις δυσκολίες τις δουλειάς, επιμένει, και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση 6η γενεών προβατεκτροφής αλλά και τρεις επιστήμονες. Τον Γιώργο Αρσένο, Γιάννη Σκούφο και Μανώλη Καγιαμπάκη, που ο καθένας, μέσα από τη μεγάλη εμπειρία και γνώση του, θα μας εξηγήσει και θα μας ενημερώσει για άγνωστες πτυχές του μοναδικού φυσικού πόρου που λέγεται μπούτσκο πρόβατο.
Σε παράλληλο χρόνο θα συναντήσουμε και τον Γιώργο Τόλια, έναν εκ των τελευταίων επίσης εκτροφέων που εδρεύει στο Μέτσοβο, που με τον γιο του Αποστόλη, θα μας μιλήσουν για την ζωή τους στα βοσκοτόπια του Μαυροβουνίου και το μέλλον της προβατοτροφίας.
Τελικός σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να ενημερώσει και να γνωρίσει σε μεγαλύτερο κοινό το «διαμάντι» της ελληνικής προβατοτροφίας, με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Ηπείρου.
---
Οι παλιοί προβατοτρόφοι υποστηρίζουν ότι το Καλαρρύτικα πρόβατο προήλθε από την διασταύρωση του Ορεινού Ηπειρώτικου με το πρόβατο της φυλής Comisana της Σικελίας, το οποίο είχε εισαχθεί στα μέσα του 18ου αιών από Συρρακιώτες εμπόρους με σκοπό την παραγωγή μαλλιού καλύτερης ποιότητας και περισσότερης ποσότητας σε σχέση αυτή του Βλάχικου προβάτου που εκτρέφανε μέχρι τότε.
Λέγεται ακόμη ότι οι Συρρακιώτες διατηρούσαν περίπου 120.000 πρόβατα, τα οποία τους καλοκαιρινούς μήνες έβοσκαν στους ορεινους βοσκότοπους των Τζουμέρκων, ακόμη του Σμόλικα και των Αγράφων, ενώ τους χειμερινούς μήνες άλλα διέμεναν στις πεδιάδες της νότιας Ηπείρου και άλλα στις πλησιέστερες της Θεσσαλίας.
Μέχρι και πρίν μερικά χρόνια Θεωρούνταν ως απειλούμενη φυλή και για τη διατήρησή της, ως αυτόχθονη, οι προβατοτρόφοι λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που αφορά τις σπάνιες φυλές.
Η περιοχή κατανομής για το Καλαρρύτικο πρόβατο είναι οι νομοί της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Αιτωλοακαρνανίας
Το 1998, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, στον οποίο πήραν μέρος εννέα αυτόχθονες φυλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το καλαρρύτικο (δείγματα του οποίου έλαβαν από το ποίμνιο μας) να παίρνει βραβεία για τις τρεις πρώτες θέσεις, που κέρδισε σε γευστικότητα, ευχυμότητα και τρυφερότητα.
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες ελληνικών πανεπιστημίων, το καλαρρύτικο πρόβατο έχει δύο έως και τρεις φορές λιγότερη χοληστερόλη από άλλες φυλές με τις οποίες έχει συγκριθεί καθώς και προφίλ πλούσιο σε ω3/ω6 λιπαρά οξέα.
Συντελεστές:
- Τάσος Γεωργίου, σκηνοθεσία-σενάριο
- Δημήτρης Μήτσης, διεύθυνση φωτογραφίας
- Γιάννης Κορφιάτης, τεχνικός drone
- Κωνσταντίνος Αδρακτάς, μοντάζ
- Απόστολος Τότσικας, αφηγητής
- Γεράσιμος Κρεμμύδας, διεύθυνση παραγωγής
- Μαρίνα Γαλανοπούλου, συν-σεναριογράφος
- Yotam Agam, τεχνικός ήχου, μουσική επιμέλεια
- Νίκος Τζαφερίδης, γραφικά
- Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά, Yπ.επικοινωνίας και προβολής
- Αντώνης Κουνέλλας, color grading