co-Athens: Εννέα δράσεις που θα δώσουν ζωντάνια στις γειτονιές της Αθήνας
2020-08-18Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens, ενώνοντας δυνάμεις με Αθηναίους πολίτες και πρόσφυγες προς όφελος της πόλης. Μέσω του co-Athens, εννέα δράσεις θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στις γειτονιές της Αθήνας.
Συνολικά 50 πρόσφυγες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, με όφελος την εκπαίδευση, την εργασιακή συμβουλευτική και τη στέγαση, ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή δημόσια πρόσκληση του co-Athens και συνεργάστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες με Αθηναίους κατοίκους, διαμορφώνοντας από κοινού δράσεις με προσδοκώμενο θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία. Μέσω της πρωτοβουλίας, οι πρόσφυγες διασυνδέονται με τις ομάδες ενεργών πολιτών και γίνονται μέρος της πόλης.
Οι εννέα παρεμβάσεις που προκρίθηκαν -ύστερα από αξιολόγηση- είναι οι εξής:
Athens Niroo Community: Μια πρότυπη κοινότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση διαμορφώνεται στον Κεραμεικό, το Μεταξουργείο και τον Κολωνό, με την καθοδήγηση της ομάδας Ηλέκτρα Energy.
Μπάλα Πατήσια: Ένα ανενεργό γήπεδο μπάσκετ και πάρκο στα Κάτω Πατήσια μετατρέπεται σε γήπεδο 5x5 για να φιλοξενήσει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για εφήβους και ενήλικες, από την Umoja Ένωση.
Πρόγραμμα μαγειρικής για όλους: Μια κινητή pop-up κουζίνα, «ταξιδεύει» στη γειτονιά του Άγιου Ελευθέριου, με την εμπειρία του οργανισμού Zaatar και φέρνει γαστρονομικές δράσεις πολιτισμικής ανταλλαγής και εκπαίδευσης.
Sabar Bar: Ιστορίες και μύθοι της γειτονιάς των Εξαρχείων μετατρέπονται σε τραγούδια και θεατρικά δρώμενα με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και με την καλλιτεχνική επιμέλεια των θεατρικών ομάδων Όχι Παίζουμε και Fabrica Athens.
Totem Project: Η Ομάδα Κατοίκων Κολωνού δημιουργεί μια διαπολιτισμική μουσική κοινότητα στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Sport for Athens: Αθλητικές διοργανώσεις, ξεναγήσεις με θέμα τον αθλητισμό και δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής διοργανώνονται στον Κεραμεικό, με τη σύμπραξη των «Οργάνωση Γη», «Σχεδία» και «The Syrian & Greek Youth Forum».
Reading DiversCity: Τη δημιουργία εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τις κοινές εμπειρίες παιδιών Ελλήνων και προσφύγων από τα σχολεία των Εξαρχείων και της Βικτώριας, με στόχο να προβάλλεται στις σχολικές αίθουσες, επιμελείται ο οργανισμός Διαβάζω για τους άλλους.
Social Circus: Το Πολιτιστικό Κέντρο Anasa αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές performance, τα ακροβατικά και το Θέατρο δρόμου με στόχο την κοινωνική ένταξη, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για παιδιά και εφήβους, στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.
The co-Living Room: Τo Victoria Square Project σχεδιάζει μαζί με την τοπική κοινότητα της Βικτώριας ένα «πολυπολιτισμικό καθιστικό», που θα λειτουργεί ως ένας ανοιχτός χώρος διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών για θέματα που αφορούν τη γειτονιά, αλλά και την ευρύτερη πόλη της Αθήνας.
«Μέσω του co-Athens, θέλουμε οι δράσεις που επιλέγουμε να ωφελούν τη γειτονιά και τους κατοίκους. Με αυτό το κριτήριο ξεχώρισαν οι εννέα παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αθλητισμό και την τεχνολογία μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση», τονίζει η Μελίνα Δασκαλάκη, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για θέματα προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.
Το co-Athens συντονίζεται από το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo και της στρατηγικής ένταξης που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου μοντέλου συνεργασίας-πρότυπο για τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Περισσότερες πληροφορίες για τις χρηματοδοτούμενες δράσεις του co-Athens:
Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).
Περισσότερες λεπτομέρειες: www.curingthelimbo.gr & www.synathina.gr
Το co-Athens αφορά στην υλοποίηση χρηματοδοτούμενων δράσεων σε επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης του δήμου Αθηναίων, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ προσφύγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Curing the Limbo και ενεργών πολιτών της Αθήνας.
• Ως περιοχές παρέμβασης του προγράμματος έχουν οριστεί οι:
1. Κεραμεικός - Μεταξουργείο - Κολωνός - Ακαδημία Πλάτωνος
2. Βικτώρια - (Αρχαιολογικό) Μουσείο - Εξάρχεια - Νεάπολη
3. Πλατεία Αμερικής - Πλατεία Κολιάτσου - Άγιος Ελευθέριος - Κάτω Πατήσια
Ως θεματικές κατηγορίες επιλέξιμων δράσεων έχουν οριστεί οι:
1. Προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος
2. Πολιτιστικές δράσεις γειτονιάς
3. Δράσεις αθλητισμού και ευεξίας
4. Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
5. Παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο
Στη δημόσια πρόσκληση του co-Athens (Δεκέμβριος 2019) κατατέθηκαν 58 προτάσεις και επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή αξιολόγησης του δήμου Αθηναίων, τα 20 καλύτερα σχήματα από την Αθήνα με σημαντικότερα κριτήρια:
(α) τη σχέση που έχουν αναπτύξει με την τοπική κοινότητα της Αθήνας, στην οποία δραστηριοποιούνται
(β) την απήχηση των δραστηριοτήτων τους σε απτές και αναγνωρισμένες ανάγκες της πόλης/γειτονιάς
(γ) να έχουν εμπειρία σε υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων
• Τα 20 επιλεγμένα σχήματα από την Αθήνα συνεργάστηκαν για περίοδο τριών μηνών με 50 πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Curing the Limbo. Μέσω ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων εμψύχωσης και ενδυνάμωσης ανέπτυξαν προτάσεις για την πόλη, βασισμένες στις παραπάνω θεματικές.
• Από το σύνολο της διαδικασίας δημιουργήθηκαν 15 νεοφυή σχήματα, αποτελούμενα από πρόσφυγες και Αθηναίους πολίτες, τα οποία κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις στον Δήμο και στο πρόγραμμα Curing the Limbo για να λάβουν χρηματοδότηση.
• Επιλέχθηκαν εννέα σχήματα από την επιτροπή αξιολόγησης, τα οποία θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ύψους 8.500-14.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προκειμένου να υλοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021.
• Τα κριτήρια για την επιλογή των εννέα νεοφυών σχημάτων:
(α) Η διευκόλυνση στην ένταξη των συμμετεχόντων προσφύγων.
(β) Ο προσδοκώμενος αντίκτυπος στη γειτονιά παρέμβασης και ο αριθμός των πολιτών που θα ωφεληθούν από τη δράση.
(γ) Η βιωσιμότητα της πρότασης πέραν της περιόδου χρηματοδότησης.
(δ) Η δυνατότητα υλοποίησής τους.