ΕΜΣΤ ΑΝΟΙΧΤΟ | Η πρώτη ημέρα σε ένα υπέροχο βίντεο

Η πόρτα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) της Αθήνας είναι ανοιχτή και ο μέγας δωρητής του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι εκεί παρέα με τους πρώτους επισκέπτες του μουσείου, παιδιά από το 1ο Πειραματικό Σχολείο της Πλάκας, τους επιμελητές, τους συντηρητές έργων τέχνης, τη διεύθυνση, τους ανθρώπους του μουσείου για να μας δείξουν τον ομορφότερο τρόπο να περάσεις μία ημέρα στην πόλη σου.

 

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι πλέον Ανοιχτό για το κοινό. Έτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες, με τη μόνιμη συλλογή του, τις εκθέσεις και τις δράσεις του.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2000 και μία περιπετειώδης πορεία, με τη σταδιακή ενεργοποίηση των χώρων των περιοδικών εκθέσεων το 2016 και την αναστολή της λειτουργίας του ΕΜΣΤ πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του μουσείου. Το ΕΜΣΤ, ως βασικός φορέας δημιουργίας και προβολής του σύγχρονου Πολιτισμού, μπορεί να επιτελέσει τον σημαντικό ρόλο του.

Εγκαινιάζοντας τη νέα εποχή, το μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τις 28 Φεβρουαρίου και για όλο τον Μάρτιο.

Το ΕΜΣΤ καλεί το κοινό να συν - διαμορφώσει τη νέα του εποχή, στη μόνιμη στέγη του πλέον, και να το μετατρέψει σε αγαπημένο προορισμό.

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης - Διεκδικήσεις - Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες - Μυθολογίες του οικείου - Νέες προοπτικές.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΕΜΣΤ στο -1 παρουσιάζεται έκθεση με τίτλο ΕΜΣΤ Ανοιχτό. Το ΕΜΣΤ και οι ιστορίες του, όπου παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου, μέσα από ένα Οπτικό Χρονολόγιο, από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του. Τους επόμενους μήνες η έκθεση θα πλαισιωθεί με επιπλέον δράσεις.

 


Στο Project Room του μουσείου, στο οποίο θα παρουσιάζονται νέα έργα και παραγωγές, φιλοξενείται η βιντεο- εγκατάσταση In Vitro των καλλιτεχνών Larissa Sansour και Soren Lind, μια ταινία διάρκειας 28’, η οποία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Δανίας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2019.

 

Καθοριστική για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας του ΕΜΣΤ υπήρξε η έγκριση της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον Ιούλιο του 2018, η οποία επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του μουσείου, της πλήρους λειτουργίας του. Με τη δωρεά του ΙΣΝ υλοποιήθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, καθώς και προετοιμασίας και μεταφοράς της Μόνιμης Συλλογής. Επιπλέον, το ΙΣΝ υποστήριξε την προμήθεια εξοπλισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία και αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Χώρου Νέων Μέσων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, της Βιβλιοθήκης και του Καλλιτεχνικού Αρχείου, και της Αίθουσας Προβολών.

Ανοίγοντας τις πόρτες του σε μια νέα εποχή, το ΕΜΣΤ άλλαξε την οπτική του ταυτότητα. To νέο λογότυπο, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία MNP, έπειτα από κλειστό διαγωνισμό, έχει ως κύρια αναφορά το χαρακτηριστικό, παραλληλόγραμμο σχήμα του κτηρίου που είχε αρχικά δημιουργηθεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο. Η φόρμα του κτηρίου και η τοποθεσία του, συμβάλλουν σε μια εμφαντική ανάδειξη ενός οριζόντιου άξονα. Μέσα από την εικαστική του απλότητα, στοχεύει να περιγράψει έναν χώρο, ένα πλαίσιο που δεν αυτοπροσδιορίζεται αισθητικά αλλά ετεροπροσδιορίζεται κάθε φορά από τα έργα των καλλιτεχνών που ζωντανεύουν στο μουσείο.

Ανανεωμένη είναι και η ιστοσελίδα του ΕΜΣΤ στην οποία προστέθηκαν πληροφορίες για τα έργα και τους καλλιτέχνες της συλλογής του μουσείου. Η συλλογή αριθμεί περίπου 1.300 έργα, 965 στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, 323 στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και 8 στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου, 151 Ελλήνων και 105 ξένων καλλιτεχνών.

Ο διαγωνισμός για το καφέ και το εστιατόριο του μουσείου είναι σε εξέλιξη και οι χώροι αυτοί αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο.

Μόνιμη Συλλογή – Καλλιτέχνες

-1
Ανδρέας Αγγελιδάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Young-Hae Chang Heavy Industries

 
 


Ισόγειο
Νίκος Αλεξίου, Μάρκος Χατζηπατέρας, Young-Hae Chang Heavy Industries

 
 


1ος όροφος
Σενγκ Τσούιν Πακ, Ναυσικά Πάστρα, Άρτεμις Ποταμιάνου

 
 


2ος όροφος
Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Στήβεν Αντωνάκος, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Γιώργος Γυπαράκης, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λάππας, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Μπουτέας, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν Γιώργος Ξένος, Σενγκ Τσούιν Πακ, Ηλίας Παπαηλιάκης, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας,  Άλαν Σεκούλα, Σωτήρης Σόρογκας, Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Γιορεϊγκέ Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αλέξανδρος Ψυχούλης

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

3ος όροφος
Καρλ Αντρέ, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπιλ Βιόλα, Ντίκος Βυζάντιος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Μίχας, Κάρλος Μότα,  Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Όλιβερ Ρέσλερ, Στιβ Ρόντεν, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Σπένσερ Τιούνικ, Κώστας Τσόκλης, Χρύσα

 
 
 
 

 

4ος όροφος
Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Νίνα Παπακωσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα

 
 
 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.