Ένα μικρό φεστιβάλ στο Κέντρο της πόλης
2016-06-21Στο Χώρο Τέχνης 14η μέρα εκτυλίσσεται ένα μίνι (ή και καθόλου μικρό) φεστιβάλ με παραστάσεις από καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς! Δείτε το πρόγραμμα που ακολουθεί και εμπνευστείτε!
Μονόλογος της Σιμόν Ντε Μπωβουάρ
Μάνια Παπαδημητρίου
18/6 & 19/6
Από το έργο της Simom de Bbeauvoir “Monologue”.Τα πρόσωπα του τρίπτυχου έργου έργου της Σιμον Ντε Μπωβουάρ “Προδομένη γυναίκα” (1967) είναι γυναίκες μέσης ηλικίας, που ωριμάζουν και νοιώθουν την προδοσία γύρω τους. Γυναίκες της μοναξιάς.
Τρεις γυναίκες δημιουργούμε σ' ένα κείμενο σκληρότητας, ωμότητας, προβληματισμού, ένα ψυχογράφημα για ανθρώπους που βιώνουν την απομόνωση και την αποξένωση, τη βια απ' τους ανθρώπους και απ' τη κοσμοπολίτικη μεγαλούπολη. Η Σιμόν ντε Μπωβουάρ βάζει τον άνθρωπο απέναντι στον εαυτό του, στις ευθύνες του και στις αποτυχίες του.
Η Μυριέλ βρίσκεται μόνη την παραμονή της πρωτοχρονιάς σ' ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, εγκαταλελειμμένη απ' όλους και απομονωμένη. Αυτή τη βραδιά που όλοι βρίσκονται με δικούς τους ανθρώπους αυτή ανακαλεί βίαια τις σχέσεις και τα άσχημα βιώματα της ζωής της. Η μοναξιά είναι αφόρητη, θανατερή. Η Μυριέλ αποδίδει ευθύνες σε όλους τους άλλους και προσπαθεί να κρατηθεί από φαντασιώσεις και γεγονότα χωρίς να προϊδεαζόμαστε που θα οδηγηθεί. Βλέπει να γερνά και να προδίδεται από τους άντρες της ζωής της και τους οικείους της. Στον παραληρηματικό της μονόλογο θέτει θέματα υπαρξιακά και αυταπάτης με αφοπλιστική ωμότητα. Τα λάθη της ζωής της πολλά, δικά της; των άλλων; Η Σιμον Ντε Μπωβουάρ αφήνει το θεατή ν' αποφασίσει, ν' αποφασίσει για την αιτία της ανθρώπινης μοναξιάς και τι απορρέει από τις σχέσεις της αστικής οικογένειας. Αυτή την αστική τάξη η Μπωβουάρ καταδίκαζε σ' όλο τη έργο της ζωής της.
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία, Αθηνά Κεφαλά, η Μάνια Παπαδημιτρίου παίζει τη Μυριέλ, τσέλο η Μαίρη Σκοπελίτη.Ευχαριστούμε το Γιώργο Ζιάκα, τη Λίντα Πεπέ, τη μπουτίκ της Vanesssa. Φωτογραφίες Σπύρος Δομαζάκης, Θανάσης Κεφαλάς.
Εγώ δεν ήθελα να γίνει έτσι
Από την Ομάδα Θεάτρου Σημείο Συναρμογής
22/6 & 23/6
Μία εβδομαδιαία συνάντηση σε καθορισμένο χρόνο και χώρο.
Τραγωδία ή σύγχρονο δράμα;
Αρχαίος μύθος ή διαχρονική πραγματικότητα;
Τι σχέση έχει το πριν και το μετά της ύπαρξης με το φάσμα των ανθρωπίνων επιθυμιών;
Μία αναπαράσταση που διαδέχεται το κενό καλύπτοντάς το.
Ένα δρώμενο συμβολικού νοήματος, μια αλληγορία, ένα λανθάνον μεταφορικό περιεχόμενο.
Για να κατανοήσουμε όσα δεν είναι έκδηλα και εκφρασμένα...
Σύλληψη ιδέας, σύνθεση, συγγραφή: Ευθυμία Δραμαλή Σκηνοθεσία: Κώστας Ξυκομηνός. Κατασκευή κούκλας: Αναστασία ουτσουδάκη.Επιμέλεια ήχου: Βαγγέλης Μπαλάφας Σκηνικά, κοστούμια: Ομάδα Σημείο Συναρμογής, σχεδιασμός ομαδα Σημείο Συναρμογής . Γραφιστικός σχεδιασμός: Γιάννης Μπέκος. Παίζουν: Ευθυμία Δραμαλή, Κώστας Ξυκομηνός
Εμπεριέχονται αποσπάσματα έργων, των ποιητών:Αισχύλου, Σοφοκλή, Γιάννη Ρίτσου, Jose Triana. Η μελωδία του τραγουδιού της παράστασης είναι πάνω σε μια ιδέα του συνθέτη Γιώργου Χούχου.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος του Διονύσιου Σολωμού
24/6 & 25/6
Ο Διονύσιος Ιερομόναχος, ως αόρατη ύπαρξη, αδιάλειπτα παρών στις σκηνές που αφηγείται, ακολουθεί και περιγράφει τη γυναίκα της Ζάκυθος, την προσωποποίηση του Διαβόλου. Αντίστροφα η γυναίκα τον ακολουθεί και τον καταδιώκει μέσα από τα οράματα του. Ιερομόναχος, Διάβολος και Γυναίκα είναι ένα σύμπλεγμα, στο οποίο η μία μορφή εμπλέκεται στην άλλη.
Και μέσα σε όλα αυτά η υπέροχη γλώσσα του κειμένου, γλώσσα δημοτική και λόγος λαϊκός, λόγος όμως έντεχνος σε ύφος εντελώς προσωπικό και αποκαλυπτικό.
«Υποτάξου πρώτα στη γλώσσα του λαού και, αν είσαι αρκετός, κυρίεψε την», υποστήριξε ο Σολωμός στον Διάλογο.
Δύο γυναικείες φωνές ζωντανεύουν τη γυναίκα της Ζάκυθος και όλα τα πρόσωπα του έργου, αφηγούνται, παράγουν ηχητικά περιβάλλοντα, και ταξιδεύουν τις λέξεις αυτού του αριστουργηματικού κειμένου.
Συντελεστές Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Φωτεινή Καπελλάκη, Κατερίνα Παπαγεωργίου Επιμέλεια Κίνησης, Σκηνικός Χώρος : Μαρία Αγγέλου
Βίντεο Παράστασης-Φωτογραφία Αφίσας-Trailer : Λέανδρος Κοκκόρης, Νίκος Πομώνης. Φωτισμοί : Γιώργος Αγιαννίτης .Μουσική Σύνθεση : Πέτρος Βιλλιώτης .
Ώρα έναρξης 9.30 μ.μ.
«Ταξιδεύοντας την ατέλειωτη γη»
Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία
26/6
Ο Νίκος Καββαδίας με τρεις μόλις δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές, κατάφερε να εμπνεύσει μουσικούς και κοινό με την πλούσια περιγραφική του γλώσσα και τα έντονα συναισθήματα, αφήνοντας τους στίχους του ανεξίτιλα χαραγμένους στην σκέψη όσων τους διάβασαν ή τους άκουσαν. Οι άγνωστοι, για τους περισσότερους, ναυτικοί όροι και τα γλωσσικά ιδιώματα της ποίησής του, όχι μόνο δεν στάθηκαν εμπόδιο, αλλά είναι για στον αναγνώστη και τον ακροατή το όχημα για ένα ονειρικό ταξίδι.
Συντελεστές: Κώστας Βασιλιάγκος – τραγούδι, Ανδρέας Στεργίου – κλασική κιθάρα, Θωμάς Μπύκα – κλαρινέτο
ΣΤΡΟΒΙΛΙΖΟΜΑΙ ΕΓΩ ή Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΟΥ;
Χοροθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική
3/7 & 4/7
«Στροβιλίζομαι εγώ ή ο κόσμος γύρω μου;
Και περνά χρόνος. Και αυτή είμαι.
Παρουσιάζομαι μπροστά σας.
Στέκομαι. Ατελής όπως είμαι.
Με τη δύναμη και την αδυναμία μου να κερδίζουν διαδοχικά έδαφος.
Η νίκη ή η ήττα είναι πάντα προσωρινή.
Και προσπαθώ να είμαι αληθινή. Στον Κόσμο.
Μα κυρίως στον εαυτό μου.
Και αυτή είναι η πρώτη μου υποχρέωση.»
Το σώμα που ψάχνει τη φωνή του. Το «εγώ» που ψάχνει το «εμείς».
Δύο ομάδες μαζί. Terra voce (πολυφωνικό σύνολο) και terra corpus (θεατρική ομάδα). Τα κοινά που μας ενώνουν.Μία σύνθεση φωνών και σωμάτων σε μία πειραματική παράσταση. Με γλώσσα τη μουσική, το χορό και το θέατρο θέλουν να πουν κάτι προσωπικό. Τόσο προσωπικό που τελικά αφορά όλους.
Συντελεστές:Σκηνοθετική επιμέλεια – Ιδέα – Κείμενα – διδασκαλία Ταραντέλλας: Άννα Αναστασιάδου.Χορογραφίες – Αυτοσχεδιασμοί: terra corpus .Βοηθός σκηνοθέτη: Φωτεινή Σταμάτη.Μουσική επιμέλεια: terra voce .Κοστούμια: Κωνσταντίνος Γκουγκούνης. Παίζουν οι μουσικοί: terra voce Αντιγόνη Στάππα, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ζωή Προκοπίου, Μαρίνα Ξαφολίδη, Μελίνα Χάρις Παίζουν οι ηθοποιοί: terra corpus :Δάφνη Λιανάκη, Μυρτώ Μπουρίτη, Πηνελόπη Φλουρή, Άννα Αναστασιάδου
Ώρα Έναρξης 10.00
ΝΕΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΊ
3/7 & 4/7
«Patroclus’s anatomy»
«Τα δάχτυλα του αριστερού μου ποδιού είναι θαμμένα μέσα στην λάσπη». Η αέναη κατάρρευση και ανασυγκρότηση του εαυτού στο πέρασμα των αιώνων.
Με έναυσμα την Ρ ραψωδία της Ιλιάδος, όπου ο Πάτροκλος κείτεται νεκρός στην μάχη, εξερευνάται η ανατομία της ανθρώπινης συμπεριφοράς και η προσπάθειά της ανασύστασης ενός νέου εαυτού.
Στην σκηνή ένα σώμα, ο δισυπόστατος εαυτός, πάλλεται, μάχεται, αναμοχλεύει, εγκλεισμένος πάντα στο ίδιο πλαίσιο. Θα μπορέσει να σπάσει τους αυτοματισμούς του;
Συντελεστές: Σύλληψη / σκηνοθεσία / κείμενο: Δημήτρης Φούτσιας
Ερμηνεία: Νικολέτα Γιαλελάκη . Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Πατεράκης
Διάρκεια: 20 λεπτά
The Warrior του Θοδωρή Τριφύλλη
Το φως στο ζήτημα.
Κοιμάμαι. Βουλιάζω. Σηκώνομαι.
Ο πόλεμος με την ύπαρξη.
Συντελεστές :Σύλληψη | Σκηνοθεσία | Ερμηνεία : Θοδωρής Τριφύλλης Κείμενο : Θοδωρής Τριφύλλης Σχεδιασμός Ήχου : Μαρία Παπαδάκη | Θοδωρής Τριφύλλης. Video : Θοδωρής Τριφύλλης | Hrach Altunyan Live Μουσική : Hrach Altunyan
R16:A War Project
«Σκηνές πολέμου ή ερωτικής σχέσης; Προσεγγίζοντας την στιγμή όπου θάνατος και οργασμός συναντιούνται». (Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Bios.Tesla τον Απρίλιο του 2016)
Σύλληψη - σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κεσσίδης. Παίζουν: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Εύη Ψάλτου, Γιολάντα Σοφούλη, Πωλίνα Λεσνέβσκαγια
Ώρα έναρξης 8.00 μ.μ.
Πληροφορίες:
Χώρος Τέχνης 14η Μέρα
Καλλιρόης 10, Αθήνα, 11743
(στάση μετρό Ακρόπολη, στάση τραμ Βουλιαγμένη)
Καλλιτεχνική Διεύθυνση:
Μαρία Αγγέλου
Εισιτήρια: Γενική είσοδος €10 / νεανικό €5
Τηλέφωνο κρατήσεων 2109210077 (ώρες κρατήσεων και προπώληση 6-8 το απόγευμα) & 6932195393
Καθώς και στη σελίδα μας στο facebook με μήνυμα (με όνομα και τηλέφωνο επικοινωνίας)