«Επιστήμη των πολιτών: Κάνε τη διαφορά» | Λάβετε μέρος στο διαδικτυακό μάθημα!

«Επιστήμη των πολιτών: Κάνε τη διαφορά» | Λάβετε μέρος στο διαδικτυακό μάθημα!

Το WeObserve, σε συνεργασία με την πλατφόρμα FutureLearn, διοργανώνει το πρώτο μαζικό ελεύθερο διαδικτυακό μάθημα με τίτλο «Επιστήμη των πολιτών: Κάνε τη διαφορά». Το μάθημα, που ξεκινά στις 18 Νοεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει για τέσσερις εβδομάδες είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους.

Η εγγραφή είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του FutureLearn εδώ.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα υπάρχοντα έργα σχετικά με την επιστήμη των πολιτών και να μάθουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να ηγηθούν του δικού τους παρατηρητηρίου πολιτών, συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μέσα από το μάθημα, οι ειδικοί της επιστήμης των πολιτών θα μοιραστούν τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους, αλλά και καλές πρακτικές, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, fora και ομαδικές δραστηριότητες προκειμένου να ενισχυθεί η συν-δημιουργία και ο διαμοιρασμός γνώσης.

Στόχος του μαθήματος είναι να μελετηθεί και να διερευνηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την επιστήμη των πολιτών, όπως:

  • Κατανόηση περιβαλλοντικών ζητημάτων: διερεύνηση περιβαλλοντικών ζητημάτων και λήψη αποφάσεων σχετικά με την έρευνα και τον προσδιορισμό των ερευνητικών ερωτημάτων.
  • Δημιουργία κοινότητας: εντοπισμός των ανθρώπων που διαμοιράζονται μια κοινή ανησυχία και ενθάρρυνση της ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.
  • Διαλογή δεδομένων που πρέπει να συλλεγούν: κάνοντας χρήση των ερευνητικών ερωτημάτων, διαλογή των πληροφοριών που πρέπει να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν.
  • Καταγραφή ή δημιουργία δεδομένων: συλλογή πληροφοριών, διατήρηση κινήτρων και ενεργός συμμετοχή πολιτών.
  • Ανάλυση δεδομένων: ερμηνεία δεδομένων, εντοπισμός τάσεων και δυσκολιών.
  • Διάχυση αποτελεσμάτων: αξιοποίηση ευρημάτων που προέκυψαν, με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
  • Αλλαγή νοοτροπίας και σχεδιασμός δράσεων: αξιοποίηση ευρημάτων για άσκηση πίεσης με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, σχεδιασμός παρέμβασης ή δράσης, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το περιβαλλοντικό ζήτημα.

Απώτερος στόχος του μαθήματος είναι η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας εκπαιδευομένων, η οποία θα διερευνά τι είναι η επιστήμη των πολιτών και τα παρατηρητήρια των πολιτών, ποια εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πού βρίσκονται, πώς γίνεται ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή μίας καμπάνια συλλογής δεδομένων και τέλος, πώς οργανώνεται μία δράση.

Εγγραφείτε εδώ κι ελάτε να μάθουμε μαζί πώς γίνονται όλα τα παραπάνω, τον Νοέμβρη!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.