Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015
2015-03-27Το καλοκαίρι δεν αργεί και το deBόp.gr ήδη ράβεται για να φορέσει τα καλά του και να υποδεχτεί όλα τα ωραία πράγματα που ετοίμαζαν τόσο καιρό οι διοργανωτές κι οι συμμετέχοντες του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για το 2015. Το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι πλέον διαθέσιμο για το κοινό και προβλέπεται συναρπαστικό. (Μάθετε τα πάντα εδώ).
Οι συζητήσεις, η έντονη δραστηριότητα, η πολυπολιτισμική συμμετοχή, ακόμη και η κατάμεστη αίθουσα της συνέντευξης τύπου τον περασμένο μήνα, μαρτυρούν ότι σαν θεσμός το Φεστιβάλ είναι ζωντανός και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, ορατό. Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ έχουν ξανατονίσει την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του θεσμού και τη σημασία της συμμετοχής πρωτοβουλιών από μικρότερες ομάδες κι από νέους ανθρώπους. Από το φετινό πρόγραμμα φαίνεται ότι κάτι τέτοιο γίνεται πια πραγματικότητα.
Είναι πολύ χαρμόσυνο το γεγονός ότι το Φεστιβάλ θέλει να απέχει από την εικόνα ενός αρχαιολατρικού ελίτ θεσμού και κινείται προς μια κατεύθυνση στην οποία εκλείπει ο ακαδημαϊσμός κι η συνεχής ανακύκλωση των καθιερωμένων. Μέρος αυτού του ανανεωτικού πνεύματος είναι κι η αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα μέσω διάφορων δράσεων, όπως επίσης κι η ενθάρρυνση, η υποστήριξη κι ο χώρος που προβλέπεται -μέσα στο ίδιο το πρόγραμμα- για νέες, σύγχρονες παραγωγές και προσεγγίσεις.
Στην περασμένη συνέντευξη τύπου, μιλώντας γύρω απ’την ίδια αναγκαιότητα, έγιναν σαφείς αναφορές από τους διοργανωτές και για τα οικονομικά: καταρχήν για τους ακριβοπληρωμένους ατζέντηδες του παρελθόντος που κατείχαν κυρίαρχη θέση κι επιρροή στη λήψη αποφάσεων ως προς τη διαμόρφωση του προγράμματος του Φεστιβάλ (με αποτέλεσμα την εδραίωση ορισμένης μερίδας μόνο ανθρώπων και την επαναληπτικότητα του προγράμματος) ̇ κατά δεύτερον για την έλλειψη πόρων επί του παρόντος και την προσπάθεια να ανταποκριθούν στο έργο τους με τα μέσα που τους παρέχονται. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι που παρευρέθησαν πάντως, δήλωσαν στο πλευρό του Φεστιβάλ, όχι μόνο λεκτικά αλλά και πρακτικά, μέσω οικονομικής υποστήριξης. Κυρίαρχο πνεύμα ήταν ότι ο πολιτισμός δεν θα έπρεπε να θεωρείται πολυτέλεια και πως συχνά αφήνεται τελευταίος στη λίστα προτεραιοτήτων εν μέσω οικονομικών δυσκολιών, με ολέθρια αποτελέσματα.
Θα ήταν τεράστια παράλειψη να μην αναφέρουμε το εικαστικό θέμα του Φεστιβάλ, σχεδιασμένο απ’ τη Χαρά Μαραντίδου. Οι ευφάνταστες ζωηρές φιγούρες που σχεδόν χορεύουν και πανηγυρίζουν και τα έντονα φούξια χρώματά τους, συντελούν σημαντικά στην αποτίναξη ενός βαρύγδουπου χαρακτήρα που δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικός του Φεστιβάλ. Η εντύπωση που μας αφήνουν, ενισχύει την αίσθηση της συνειδητής αλλαγής που συντελείται στην ταυτότητά του. Οι 10 φιγούρες προέκυψαν από αφαιρετικές κατόψεις των χώρων στους οποίους θα διενεργηθεί το Φεστιβάλ, μια πολύ ωραία ιδέα που χρησιμοποιεί τα ίδια δομικά υλικά για να συνθέτει και να ανασυνθέτει, δημιουργώντας κάθε φορά κάτι καινούργιο με τον δικό του χαρακτήρα.
Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς κάποιες από τις παραγωγές καθώς όλες είναι προσεκτικά επιλεγμένες με έμφαση στην πολυφωνία και στην εκπροσώπηση πολλών διαφορετικοτήτων. Στο φετινό Φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από ένα βιετναμέζικο τσίρκο, μέχρι αρχαίο δράμα και δράσεις σε δημόσιους χώρους. Οι παραστάσεις χρησιμοποιούν ως βασικό υλικό τους σημαντικά κοινωνικά ζητήματα: θίγουν θέματα όπως η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Aμυγδαλέζα, οι ταξικές διαφορές, ο πολιτισμός ως κοινό αγαθό, η γεφύρωση ανάμεσα σε κουλτούρες και τον μη αποκλεισμό ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, δείχνει ότι δεν πρόκειται να είναι κάτι απαρχαιωμένο κι αποκομμένο απ'την σύγχρονη ζωή και πραγματικότητα αλλά κάτι που απορρέει από αυτή, δίνοντας το βήμα σε ένα κύμα έκφρασης που απευθύνεται στις αγωνίες όλων μας. Κι αυτό είναι πραγματικά, μια πολιτική πράξη. Ανυπομονούμε.