Γαλλία - Ελλάδα: 200 χρόνια ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας

Γαλλία - Ελλάδα: 200 χρόνια ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας

#FranceGrece200ans

Με την ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Ελληνικοί φορείς (περιφέρειες, πόλεις, μουσεία, βιβλιοθήκες κ.α.) συμπράττουν σε πολλές από αυτές τις δράσεις, τις εμπλουτίζουν, τις διαχέουν στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα και συμβάλλουν έτσι στη διατήρηση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και της ελληνογαλλικής φιλίας, στο διηνεκές.

Ο εορτασμός των διακοσίων ετών από την απαρχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους έχει ιδιαίτερη σημασία για την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Aπό τη Σατωβριάνδου μέχρι την οδό Μάρνη, oι δρόμοι της Αθήνας με τα οικεία για το γαλλικό κοινό ονόματα, μας υπενθυμίζουν καθημερινά τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τους δύο λαούς μας. Διακαής πόθος των Γάλλων φιλελλήνων, η ελληνική ανεξαρτησία αποτέλεσε πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και λογοτεχνικής, ή ακόμη και πολιτικής, έμπνευσης. Ελάχιστοι Γάλλοι μαθητές αγνοούν «Το Ελληνόπουλο» του Βίκτωρος Ουγκώ, και αντίστοιχα, παρά τη μακρινή του απόσταση, το νησί της Χίου προκαλούσε τη συμπάθεια και την αγωνία του κοινού που αντίκριζε τη « Σφαγή της Χίου» του Ευγένιου Ντελακρουά στο Παρίσι το 1824. Από την πλευρά τους, οι Έλληνες αγωνιστές γνώριζαν την ιστορία της Γαλλίας και αυτοχαρακτηρίζονταν συγκληρονόμοι των αρχών του Διαφωτισμού και του Ανθρωπισμού.

Αν οι έννοιες του διαλόγου και των ανταλλαγών χαρακτήριζαν τις ελληνογαλλικές σχέσεις το 1821, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι 200 χρόνια αργότερα, οι έννοιες αυτές είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Διαδικτυακή Έκθεση « Για την Ελλάδα από αγάπη!»

Στο διαδίκτυο από τις 18 Μαρτίου 2021

Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) και την δημοσιογραφική της ιστοσελίδα RetroNews.

Μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή εικονική έκθεση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Retronews ξεκινούν ένα ταξίδι στο χρόνο, ανατρέχουν σε όλες τις πτυχές των ελληνογαλλικών σχέσεων και προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει ξανά, μέσα από τα αρχεία της ΒNF, την επιρροή της Ελληνικής Επανάστασης σε όλη την Ευρώπη, τη συστράτευση και την έκφραση του μεγάλου φιλελληνικού ρεύματος στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων.

Παραχωρώντας τις συλλογές λογοτεχνικών, θεατρικών, μουσικών έργων ή ακόμη και διαφημιστικών καταχωρήσεων της εποχής, η BNF συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προτείνοντας στο κοινό των δύο χωρών μας μία πρωτοποριακή έκθεση, αποτελούμενη από μία σειρά θεματικών βίντεο γύρω από διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αποτέλεσμα της εργασίας της κοινής επιτροπής Ελλήνων και Γάλλων ιστορικών, καθώς και από μία ιστοσελίδα ειδικά κατασκευασμένη για αυτό το σκοπό. Πιστή στην παράδοση της διεπιστημονικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει τη γαλλική ιστοριογραφία, η έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης ιστορικών αναμνήσεων μαχών και αγώνων, και νέων θεματικών πεδίων, όπως η θέση των γυναικών και η κινητοποίηση του καλλιτεχνικού κόσμου.

Διαγωνισμός Κόμικς 1821

Ευρύ κοινό: 15 Μαΐου - 15 Νοεμβρίου

Σχολεία : 27 Σεπτεμβρίου – 15 Νοεμβρίου

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συνεργάζεται με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο για την ανάδειξη νέων ταλέντων! Καθώς η εξιστόρηση των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προσκαλεί το κοινό να δημιουργήσει πρωτότυπα κόμικς αφιερωμένα στο 1821, μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή BDnF, lafabrique à BD. Με λίγα μόνο κλικ, οι συμμετέχοντες μπορούν να δημιουργήσουν μία σελίδα κόμικς στα γαλλικά ή ένα meme (δηλαδή ένα καρέ), με τη βοήθεια αυτής της δωρεάν εφαρμογής για υπολογιστή, smartphone ή τάμπλετ.

Οι καλύτερες δημιουργίες θα αναρτηθούν στα κοινωνικά δίκτυα και θα λάβουν το βραβείο σχολείων και το βραβείο κοινού, τα οποία θα απονέμει μια κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και μια ομάδα Ελλήνων ειδικών. ΟιβραβευμένεςδημιουργίεςθαεκτεθούνστοΓαλλικόΙνστιτούτοΕλλάδος.

Ανακαλύψτε την εφαρμογή: https://vimeo.com/387383287

Δείτε τους όρους συμμετοχής στο www.ifg.gr και στα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου από τον Μάιο 2021.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Οι μαθητές λυκείου, αληθινοί μελλοντικοί ιστορικοί, θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα συλλογικής εκπαίδευσης στα μίντια και ανταλλαγές γνώσεων στο διαδίκτυο που αφορούν τους ελληνογαλλικούς πολιτιστικούς δεσμούς από την Ελληνική Επανάσταση, σε συνεργασία με Έλληνες και Γάλλους εκπαιδευτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των CLEMI και Wikipedia France.

Ελλάδα – Γαλλία : κινηματογραφικέςσυναντήσεις

Από τον Απρίλιο 2021

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία, με την διοργάνωση ενός εκτενούς αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών.

Από τη γαλλική εμπειρία των Ελλήνων σκηνοθετών μέχρι την αμοιβαία αγάπη του γαλλικού και του ελληνικού κοινού για τις κινηματογραφικές παραγωγές των δύο χωρών, ο κινηματογράφος αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του αδιάκοπου πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα αυτό θα ξεκινήσει επίσημα στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, τον Απρίλιο, οπού καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τη σκυτάλη του αφιερώματος θα παραλάβει μετά η Ταινιοθήκη η οποία θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη θα παρουσιάσει ταινίες σταθμούς που σημάδεψαν την σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκης, από τον Λανγκλουά στον Γαβρά. Η δεύτερη θα αναδείξει τις επιρροές του γαλλικού σινεμά στον ελληνικό κινηματογράφο με προβολές εμβληματικών ελληνικών ταινιών. Και αντίστοιχα η τρίτη ενότητα θα παρουσιάσει την απεικόνιση της Ελλάδας, τόσο της κλασικής όσο και της σύγχρονης, στο γαλλικό κινηματογράφο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, ενώ το πλήρες πρόγραμμα δράσεων του αφιερώματος «Ελλάδα-Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις» θα παρουσιαστεί σύντομα στην ιστοσελίδα και σε δελτίο τύπου της Ταινιοθήκης.

Η Γαλλία προσκεκλημένη του Διεθνούς StreetArtΦεστιβάλ της Πάτρας

5-15 Μάϊου 2021

Η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Zabou, διάσημη για τα graffiti που κοσμούν τους δρόμους πολλών πόλεων ανά τον κόσμο, θα συμμετάσχει στο Διεθνές StreetArt Φεστιβάλ Πάτρας. Μία ακόμη αφορμή για την ανάδειξη του επίκαιρου και διαχρονικού μηνύματος της Ελληνικής Επανάστασης και της ελληνογαλλικής φιλίας.

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, εορτασμός ενός γεγονότος του παρελθόντος, θα δώσει πνοή, καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, στις εξαιρετικές σχέσεις που ενώνουν τις δύο χώρες, στηριζόμενες στην αμοιβαία φιλία και αλληλεγγύη. Μία φιλία που εξελίσσεται και διαμορφώνεται με το πέρασμα του χρόνου, χωρίς ωστόσο να παύει να ενισχύεται.

Ακολουθήστε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος:

Facebook | Instagram | YouTube | Twitter | Spotify  | Linkedin

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FRANCE - GRÈCE  200 ANS D’AMITIÉ ET DE PARTENARIATS FRANCO-HELLÉNIQUES

#FranceGrece200ans

A l’occasion du bicentenaire de la Révolution grecque de1821, l’Institut français de Grèce met en place un programmed’actions éducatives e tculturelles, tout au long de l’année 2021.

Des partenaires grecs (régions, villes, musées, bibliothèques etc.) sont associés à plusieurs de ces actions dans le but de les enrichir, leur donner vie localement partout en Grèce et tourner vers l’avenir les liens profonds de l’amitié franco-hellénique.

La commémoration du bicentenaire de la création de l’Etat grec revêt pour l’ambassade de France et l’Institut français de Grèce une importance particulière.

Les rues d’Athènes et leurs noms si familiers au public français, de Chateaubriand à la rue de la Marne, nous rappellent tous les jours la relation d’amitié et de solidarité qui unit nos deux peuples. Ardemment souhaitée par les philhellènes français, l’indépendance grecque a été source d’inspiration littéraire, artistique, parfois politique. Peu d’écoliers français ignorent « l’enfant grec » de Victor Hugo, tandis que l’île de Chios, pourtant lointaine, éveille la sympathie et l’inquiétude du public lors de l’exposition des « massacres de Scio » d’Eugène Delacroix à Paris en 1824. A l’inverse, les révolutionnaires grecs ont en tête l’histoire de France, ses lumières, son humanisme, dont ils se réclament les héritiers.

Si ce sont les termes de dialogue et d’échange qui caractérisent la relation franco-grecque en 1821, force est de constater que 200 ans plus tard, ces mots sont plus que jamais d’actualité.

LES ACTIONS

Exposition virtuelle « La Grèce par amour ! »

En ligne à partir du 18 mars 2021

Exposition sur la Révolution grecque de 1821, réalisée en partenariat avec la Bibliothèque nationale de France (BNF) et son site de presse RetroNews.

A travers cette exposition virtuelle unique, l’Institut français de Grèce et RetroNews entreprennent un voyage dans le temps, examinent les relations franco-grecques sous tous les angleset invitent le public à redécouvrir au travers des archives de la BNF comment l’écho de la Révolution grecque se propagea partout en Europe et quel fut l’engagement, le grand mouvement philhellène qui s’exprima aux côtés des résistants grecs.

En se plongeant dans ses collections de livres, de théâtre, de musique ou encore de réclames commerciales, la BNF se joint à l’Institut français de Grèce et propose au public des deux pays une exposition innovante : des vidéos créées par un comité d’historiens grecs et français reviennent sur les différents aspects de la révolution, au même titre qu’un site internet créé pour l’occasion. Fidèle à la tradition interdisciplinaire de l’historiographie française, les souvenirs des batailles et de luttes cohabitent avec des champs nouveaux, tels que la place des femmes ou l’engagement du monde artistique.

Concours BD 1821

Grand public : 15 mai – 15 novembre

Public scolaire : 27 septembre – 15 novembre

Le Musée national historique s’associe à la BNF et à l’Institut français pour promouvoir de nouveaux talents ! Parce que raconter l’histoire de la révolution grecque reste pleinement actuelle, l’Institut français de Grèce invite le public à créer ses propres bandes dessinées consacrées à 1821, à travers une application innovante : BDnF, la fabrique à BD. En quelques clics, les participants pourront créer une page de BD en français ou un « même » internet, à l’aide de cet outil gratuit accessible depuis ordinateur, smartphone ou tablette.

Les meilleures créations seront mises en ligne et récompensées par le prix des écoles et le prix du grand public, décernés par un jury qui réunira le musée national historique, l’IFG et un comité d’experts grecs. Les oeuvres gagnantes seront exposées dans les murs de l’Institut français de Grèce.

Pour découvrir l’application: https://vimeo.com/387383287

Retrouvez les conditions de participation sur www.ifg.gr et les réseaux sociaux de l’IFG en mai 2021.

Projets éducatifs

Les lycéens, véritables futurs historiens, pourront participer quant à eux à des projets collectifs d’éducation aux médias et de partage des savoirs en ligne portant sur les liens culturels franco-helléniques depuis la Révolution grecque, en collaboration avec les partenaires éducatifs grecs et français dont  le CLEMI et Wikipedia France.

France – Grèce : regards cinématographiques croisés

A partir du mois d’avril 2021

La Cinémathèque de Grèce et l’Institut français de Grèce célèbrent l’amitié franco-hellénique avec l’organisation d’une vaste rétrospective dédiée à l’histoire cinématographique commune entre les deux pays.

Du voyage en France des réalisateurs grecs à la reconnaissance et la fascination mutuelle des publics français et grec pour les œuvres cinématographiques de deux pays, le cinéma représente un exemple de plus du dialogue culturel incessant entre la France et la Grèce.

Cette rétrospective débutera officiellement dans le cadre du 21e Festival du Film Francophone de Grèce, en avril, avec une carte blanche proposée aux réalisateurs grecs d’aujourd’hui qui présenteront chacun un film français qu’ils ont aimé, qui les a marqués ou inspirés.

La Cinémathèque de Grèce présentera ensuite une riche sélection de films, répartie en trois thématiques. La première retracera la relation entre la Cinémathèque de Grèce et la Cinémathèque française, d’Henri Langlois jusqu’à Costa-Gavras, au travers des films phares qui ont marqué leur histoire. La seconde soulignera les influences du cinéma français sur les réalisations grecques, avec des projections de chefs d’œuvres grecs emblématiques. Symétriquement, la troisième thématique présentera les représentations de la Grèce, classique et contemporaine, dans le cinéma français.

Le programme détaillé du 21e Festival du Film Francophone de Grèce sera présenté en mars, et le programme complet de la rétrospective « France-Grèce : regards cinématographiques croisés » sera bientôt disponible sur le site de la Cinémathèque de Grèce. 

La France s’invite au Festival international de Street Art à Patras

5-15 mai 2021

L’artiste française Zabou, dont les œuvres graphiques ornent déjà les murs de nombreuses villes à travers le monde, participera au International Patras Street Art Festival. Ce sera, là encore, l’occasion de montrer la modernité et le message d’avenir de la Révolution grecque et de l’amitié franco-grecque.

La commémoration de 1821, célébration d’un évènement passé, sera ainsi tout au long de 2021, l’occasion de faire battre le cœur de la relation unique entre les deux pays, faite d’amitié et de solidarité. Cette amitié évolue et se métamorphose au cours du temps sans jamais cesser de se renforcer.

Suivez l’IFG:

Facebook | Instagram | YouTube | Twitter | Spotify  | Linkedin

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.