Η Ελλάδα στη διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
2015-10-15Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα;
Το ερώτημα που επανέρχεται στις δημόσιες συζητήσεις και προκαλεί το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές του βιβλίου και όχι μόνο, αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού της φετινής συμμετοχής της Ελλάδος υπό την διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2015, με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) επιχειρεί μέσα από αυτή τη διοργάνωση την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι (20) νέων ταλαντούχων συγγραφέων του 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και τριάντα τριών (33) νέων δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» της Comicdom Press παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο αναζητώντας συνομιλητές στη διεθνή σκηνή της Φρανκφούρτης.
Η δυναμική εξωστρέφεια αυτής της θεματικής «Νέες Ελληνικές φωνές» συνυπάρχει στο Ελληνικό Περίπτερο με τις κλασικές ενότητες που σταθερά ανανεώνουν το ενδιαφέρον και την ενημέρωση των ξένων επαγγελματιών του βιβλίου: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού), μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, λευκώματα Ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων κ.ά. παρουσιάζονται υπό τον γενικό τίτλο “Narratives of Greece – Ελληνικές Αφηγήσεις”.
Στο πλαίσιο της προώθησης και ενημέρωσης των ξένων επαγγελματιών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επιμελήθηκε τρεις αγγλόφωνους καταλόγους για την αναλυτική παρουσίαση: τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 και τα Μεταφρασμένα Ελληνικά Βιβλία (2013-2015) και Νέοι Έλληνες Λογοτέχνες (που αναδείχτηκαν ως επί το πλείστον μέσα από το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2015). Ο κατάλογος Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών και η αντίστοιχη έκθεση παρουσιάζουν τους εξής: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Χρήστος – Αρμάντος Γκέζος, Θάνος Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Γιώργος Παυλόπουλος, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.
Ο φιλόξενος χώρος του Ελληνικού Περιπτέρου, σε γραφιστικό σχεδιασμό της εικαστικού Χαράς Μαραντίδου, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: χώρος παρουσίασης εκδόσεων/εκθέσεων, χώρος εκδηλώσεων/προβολών, χώρος επαγγελματικών συναντήσεων και φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, όσο και το πολυπληθές κοινό που επισκέπτεται την Έκθεση το Σαββατοκύριακο.
Το Ελληνικό Περίπτερο, 108 τ.μ., αλλάζει φέτος γειτονιά, αφού οι διοργανωτές της ΔΕΒ Φραγκφούρτης προχώρησαν σε ανασχεδιασμό της «γεωγραφικής» κατανομής των χωρών στα κτήρια. Έτσι, η Ελλάδα στεγάζεται την περιοχή των Γαλλικών και Γαλλόφωνων εκδοτικών οίκων (Hall 5.1, Stand E 131).
Ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα με θεματικές παρουσιάσεις, εκθέσεις και νέες προτάσεις σύγχρονων δημιουργών, το Ελληνικό Περίπτερο διατηρεί παράλληλα το έντονο επαγγελματικό του προφίλ που έχει καθιερωθεί με την σταθερά δυναμική παρουσία των Ελλήνων εκδοτών. Συμμετέχουν φέτος στο Ελληνικό Περίπτερο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δεκατέσσερις (14) Έλληνες εκδότες: Άγρα, Αιώρα, ΑΛΔΕ, Εστία, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Όπερα, Πατάκης, Το Θείον Φως, Ψυχογιός, δύο (2) Λογοτεχνικά Πρακτορεία: Ersilia Literary Agency και Iris Literary Agency καθώς και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).