ΚΟΙΝΩΝΩ 4 | Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία | ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (Residency)
2019-07-26ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
Ο Κήπος της Συκιάς, η έδρα του Κοινωνώ στην Τήνο, περιμένει έως 10 Σεπτέμβρη το κοινό. Ο επισκέπτης θα βρει εδώ ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του Κοινωνώ αλλά και για το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 19 και στις 21 Ιουλίου 2019 οι εναρκτήριες δράσεις του Κοινωνώ 4 στη Βιοτεχνική Σχολή, ένα από τα ιστορικότερα κτήρια του νησιού αλλά και στον Κήπο της Συκιάς, το ζωντανό χώρο του Κοινωνώ στην Τήνο.
Ήταν ο καλύτερος πρόλογος για τον επόμενο ετήσιο θεματικό κύκλο Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία, που εισάγει φέτος το Κοινωνώ. Για την υλοποίησή του το Κοινωνώ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες (όλων των τεχνών και των μέσων έκφρασης), αρχιτέκτονες, θεωρητικούς, ερευνητές, ανθρωπολόγους, εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντολόγους, συλλόγους, ομάδες κλπ να διαμορφώσουν τη δική τους πρόταση / έργο επιλέγοντας μία από τις τέσσερις θεματικές Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο).
Στείλτε τις προτάσεις σας έως 31 Οκτωβρίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες και τη δήλωση συμμετοχής θα βρείτε ΕΔΩ.
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν θα υλοποιηθούν μέσω φιλοξενίας (residency) και θα παρουσιαστούν στην Τήνο κατά τους μήνες: Ιανουάριο, Μάϊο, Αύγουστο και Οκτώβριο 2020. Το Κοινωνώ καλεί τους συμμετέχοντες να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στο νησί, να δουλέψουν με την φυσική ύλη σε τέσσερις εποχές του χρόνου, να εμπλακούν με τον τόπο και με τους άλλους συμμετέχοντες, να προβληματισθούν πάνω σε νέες πρακτικές της σύγχρονης τέχνης, επίκαιρα οικολογικά, κοινωνικά θέματα, ζητήματα πολιτισμού και τοπικότητας, και να δημιουργήσουν-συνδιαμορφώσουν έργο σε ένα μη αστικό περιβάλλον.
Όσοι παραβρέθηκαν – και ήταν πολλοί – στις εναρκτήριες δράσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τήνο και παρακολούθησαν δράσεις, performances και happenings που έμοιαζαν σαν μια μακροσκελή αυτοσχεδιαστική παράσταση, πήραν μια καλή «γεύση» της διαδραστικής φιλοσοφίας του Κοινωνώ και συμμετείχαν αυθόρμητα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η όμορφη αυλή της Βιοτεχνικής Σχολής γέμισε από κόσμο για τη μικρή, συγκινητική γιορτή του Συλλόγου Κυριών «Ο Ευαγγελισμός», που διαχειρίζεται τη Σχολή ήδη από το 1898. Πολλές ήταν και οι πρώην μαθήτριες της Σχολής που βρέθηκαν στο γνώριμό τους χώρο και είδαν μια διαφορετική χρήση του ιστορικού κτηρίου: την παραχώρησή του για την έκθεση «Φόρεμα απάνεμα, κήπος ανοιχτός» με έργα των εικαστικών Χρήστου Αρτέμη και Βιβής Κασαρά. Με μια μεγάλη τοιχογραφία που καλύπτει περιμετρικά τη μεγάλη αίθουσα των αργαλειών, μια σειρά έργων με μολύβι καθώς και μια κινητική κατασκευή στο μουσειακό χώρο οι δύο καλλιτέχνες παρεμβαίνουν στον ιδιαίτερο χώρο της Σχολής, προτείνοντας μια ετερόχρονη ανάγνωση και μια διαφορετική περιήγηση σε αυτόν.
Τη βραδιά των εγκαινίων οκτώ μεταπτυχιακοί σπουδαστές του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκλεψαν τις εντυπώσεις με την ηχητική εγκατάσταση που δημιούργησαν εμπνεόμενοι από τον ήχο των αργαλειών. Είχε προηγηθεί η θεατρική performance φοιτητών από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών, εμπνευσμένη από την ιστορία του νησιού.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Είσοδος ελεύθερη.
Ώρες λειτουργίας 10.30 -14.30 και 19.00 -21.30
Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 το βράδυ πλήθος κόσμου παρακολούθησε τα εναλλασσόμενα δρώμενα στο Κήπο της Συκιάς, την «έδρα» του Κοινωνώ στην Τήνο (Καρόλου Βιτάλη, Χώρα Τήνου) αλλά και σε παρακείμενα κτήρια και απρόβλεπτους χώρους.
Το Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου των Βαγγέλη Κώτσου, Αλέξανδρου Τσιμέκα και Ρούλας Ρίφουνα, καλωσόρισε το κοινό ερμηνεύοντας στην εξώπορτα ενός σπιτιού. H λυρική ερμηνεύτρια Αλεξάνδρα Κότσαλη εντυπωσίασε τραγουδώντας στην εσωτερική σκάλα ενός κτηρίου, η Μαρία Λύμπουρα παρέσυρε με τη φωνή της τους θεατές σε ένα επιβλητικό υπόγειο, στο οποίο υποδέχονταν τον κοινό η ηχητική εγκατάσταση των Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργου Σαμαντά. Η βραδια συνεχίστηκε με τους Παναγιώτης Βασιλείου και την Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου σε μουσικές απαγγελίες ποίησης ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχαν με δράσεις μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών και του τμήματος μουσικής τεχνολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κήπος της Συκιάς αποτελεί έργο εν εξελίξει του Κοινωνώ (το εισήγαγε το καλοκαίρι του 2018 ο εικαστικός και δημιουργός του Κοινωνώ Χρήστος Αρτέμης) προσφέροντας στους επισκέπτες, πέρα από ένα χώρο κοινωνικοποίησης, ενημέρωσης και συμμετοχικής ενεργοποίησης στις δράσεις του Κοινωνώ, ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που μπορεί να μεταμορφώνεται και να εξελίσσεται συνεχώς, ακριβώς όπως και το Κοινωνώ.
Ο Κήπος της Συκιάς θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου (από τις 11 πμ έως τις 11μμ). Είσοδος ελεύθερη. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις του Κοινωνώ αλλά και να προμηθεύεται υλικό για το ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στον επόμενο ετήσιο θεματικό κύκλο.
Σύλληψη / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Αρτέμης, εικαστικός
Περισσότερες πληροφορίες στο https://kinono.gr
---
Το Κοινωνώ 4 | Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.
Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Οι δράσεις του Ιουλίου πραγματοποιούνται με την συν-διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, της Αστικής Μη-Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτισμού Αιγέας και την ευγενική χορηγία της ακτοπλοϊκής εταιρείας Fast Ferries.