Νύχτες Πρεμιέρας 2020, η αγαπημένη συνήθεια είναι εδώ: Το πρόγραμμα και τα SOS

Νύχτες Πρεμιέρας 2020, η αγαπημένη συνήθεια είναι εδώ: Το πρόγραμμα και τα SOS

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Nύχτες Πρεμιέρας» επιστρέφει για 26η χρονιά, από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, εκπέμποντας θετική διάθεση. Λόγω των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί το φεστιβάλ αποκτά για πρώτη φορά υβριδική μορφή, συνδυάζοντας ανοικτούς χώρους -αρχικώς και κλειστούς-, αλλά και διαδικτυακή πλατφόρμα (online.aiff.gr) για την παρακολούθηση ταινιών, κάνοντας έτσι άνοιγμα σε ακόμα περισσότερους θεατές.

Στη βραδιά παρουσίασης του αναλυτικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππείου την προηγούμενη Τετάρτη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Λουκάς Κατσίκας δήλωσε αισιόδοξος αφού και η φετινή διοργάνωση ευτύχησε να πραγματοποιηθεί στον φυσικό της χώρο, με τη μεγάλη οθόνη να κυριαρχεί, καθώς "η αίθουσα αποτελούσε και αποτελεί την αφετηρία αλλά και τον προορισμό", ενώ αξιοσημείωτο γεγονός είναι η προβολή ταινιών από το φετινό ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών, κάνοντας έτσι τις «Νύχτες Πρεμιέρας» ένα από τα λίγα διεθνή Φεστιβάλ που προβάλλουν αυτές τις ταινίες.

Το φεστιβάλ, αν και αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί και σε κλειστές αίθουσες,διαθέτοντας γρήγορα αντανακλαστικά, αναπροσαρμόστηκε άμεσα στο πλαίσιο των νέων μέτρων για αναστολή προβολών σε αυτές και έτσι όλες οι προβολές θα φιλοξενηθούν στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΤΡΙΑΝΟΝ ΣΤΕΛΛΑ, ΑΙΓΛΗ-ΖΑΠΠΕΙΟΥ, ΑΝΕΣΙΣ, CINE AΘΗΝΑΙΑ (στο τέλος του ρεπορταζ δείτε αναλυτικά το ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

 

Με χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ την έμφαση στη γυναικεία φωνή ως ταινία έναρξης επιλέχθηκε μια από τις πιο αναμενόμενες της χρονιάς, το μόλις προσφάτως βραβευμένο με τον Χρυσό Λέοντα της Βενετίας «Nomadland» της Κλόι Ζάο. Με πρωταγωνίστρια μια μοντέρνα περιπλανώμενη, που διασχίζει τις ΗΠΑ με τροχόσπιτο προκειμένου να ανακαλύψει το νόημα της ζωής, παρουσιάζεται το πορτρέτο της σημερινής Αμερικής, χωρίς εξάρσεις, αλλά με λυρισμό που πηγάζει μέσα από εικόνες πολύβουων αυτοκινητόδρομων, ερήμων, του ορίζοντα της Άγριας Δύσης.

Nomadland

Ανάμεσα στις 90 ταινίες μεγάλου μήκους παρούσα και η φετινή Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου «Δεν υπάρχει κακό» του Ιρανού Mοχάμαντ Ρασούλοφ, ταινία γυρισμένη στα κρυφά, που περιγράφει τον αντίκτυπο της διαρκούς απειλής, των πολιτικών διώξεων και της θανατικής ποινής στο σύγχρονο Ιράν. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην πρεμιέρα της ταινίας του και εν συνεχεία στη βράβευσή της, με αποτέλεσμα το φιλμ να αποτελεί πια σύμβολο αντίστασης σε κάθε μορφή καταπίεσης, υψώνοντας το σινεμά σε ένα ηχηρό μέσο που σπάει τα όρια.

Δεν υπάρχει κακό

Αξιοπρόσεκτη και η ταινία «Σίρλεϊ» της Τζόζεφιν Ντέκερ, μια προσέγγιση στη ζωή της σπουδαίας αντισυμβατικής Αμερικανίδας συγγραφέα Σίρλεϊ Τζάκσον (Βραβείο Επιτροπής Φεστιβάλ Σάντανς). Στη μεγάλη οθόνη θα δούμε επίσης τις Κέιτ Γουίνσλετ και Σίρσα Ρόναν να πρωταγωνιστούν στον «Αμωνίτη», το πιο αναμενόμενο ρομάντζο της χρονιάς, μια ερωτική ιστορία γυναικείας ενδυνάμωσης και χειραφέτησης και τις προβλέψεις να φέρουν τον σκηνοθέτη της Φράνσις Λι, ως υποψήφιο με αξιώσεις για τα επερχόμενα Όσκαρ. Στο ίδιο μοτίβο και το queer δράμα «Τζιτζίκι» των Μάθιου Φίφερ και Κεράν Μουλκάρ, που παρακολουθεί τη ζωή δύο εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων, θέτοντας πέρα των άλλων και ζητήματα φυλετικών διακρίσεων. Ξεχωριστή η ερμηνεία του Τζόνι Ντεπ στην ταινία «Minamata» του Άντριου Λέβιτας, υποδυόμενος τον Γουίλιαμ Γιουτζίν Σμιθ, έναν από τους διασημότερους φωτορεπόρτερ του Β' παγκοσμίου πολέμου, θεμελιωτή της έννοιας του φωτογραφικού δοκιμίου. Άρωμα λογοτεχνίας με την ταινία «Μάρτιν Ίντεν» του Πιέτρο Μάρκελο, διασκευή του αριστουργήματος του Τζακ Λόντον, που φωτογραφίζει την Ιταλία του 20ου αιώνα με την πάλη των τάξεων, την απόρριψη του σοσιαλισμού, την έκπτωση της αριστοκρατίας και τον πρωταγωνιστή της Λούκα Μαρινέλι να κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας και να χρίζεται από τα φαβορί και για τα Όσκαρ. Άλλες ταινίες που αξίζει να προσέξουμε από το διαγωνιστικό τμήμα είναι οι «16 φορές Άνοιξη» της Σουζάν Λιντόν, μια σύγχρονη «Λολίτα» που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις όπου έχει προβληθεί, «Γκαγκάριν», η βιογραφία του Ρώσου αστροναύτη Γιούρι Γκακάριν σε σκηνοθεσία των Φανί Λιατάρ, Τζερεμί Τρουί, «Γιόσεπ» σε σκηνοθεσία Ορέλ, μια ταινία-animation που αναφέρεται στις μαρτυρικές μέρες μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, «Φρονιμίτης» του Μινγκ Λιανγκ, ταινία γυρισμένη στη κινέζικη επαρχία και «Φτερά στον Άνεμο» του Σουτζούν Γουέι, που σκιαγραφεί επιδέξια τη σύγχρονη Κίνα με τους ποικίλους χαρακτήρες των προσώπων της. Το σκοτεινό γερμανικό παραμύθι «Η νύμφη της αγάπης» του Κρίστιαν Πετζολντ, μπλέκοντας την πραγματικότητα με τον μύθο, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και αποτελεί την ταινία λήξης του φετινού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας».  

Minamata

Στο τμήμα των μουσικών ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν ο «Μάρκος» του Νίκου Σκαρέντζου, μια βιογραφική προσέγγιση στον κορυφαίο εκπρόσωπο του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη, το «Billie» του Τζέιμς Έρσκιν, βιογραφία με πλούσιο αρχειακό υλικό για τη σπουδαία τραγουδίστρια της τζαζ Μπίλι Χόλιντεϊ.  

Billie

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δύο αφιερώματα του φετινού Φεστιβάλ. Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα για το περιοδικό Βαβέλ, το οποίο έχει πάψει να κυκλοφορεί, εφτά βασικοί του συντελεστές κλήθηκαν να επιλέξουν και να προλογίσουν από μια αγαπημένη τους ταινία, ανάμεσά τους ξεχωρίζει το αριστουργηματικό «Σατυρικόν» του Φεντερίκο Φελίνι. Στο έτερο αφιέρωμα με τίτλο «A dream with in a dream» ή αλλιώς «Το σινεμά ονειρεύεται» (εμπνευσμένο από στίχο του Άλαν Πόε) θα παρουσιαστούν ταινίες μεγάλων δημιουργών, όπως των Ντέιβιντ Λίντς, Αλεχάντρο Χοδορόφσκι, Αλέν Ρενέ, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Μάλιστα οι ταινίες «Enter the Void», «‘Εκσταση» και «Το Μεγάλο Ταξίδι της Ημέρας στη Νύχτα» θα προβληθούν για πρώτη φορά σε ελληνική μεγάλη οθόνη.

σκίτσο από Βαβέλ

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σινεμά ανάμεσα στις ταινίες που θα κάνουν την πρεμιέρα τους συναντάμε τις «Επτά λεπτά ψυχής» του Πάνου Βλάχου που αφορά τον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη,  «Αναζήτηση της Λόρα Ντουάρτ» του Δημήτρη Μπαβέλλα, «Μέρες και νύχτες της Δήμητρα Κ.» της Εύας Στεφανή, το «Τραγουδώ αν τραγουδάς» του Νίκου Κορνήλιου και «Νο heroes» του Γιώργου Βιτσαρόπουλου. Τέλος, έχοντας παρουσιάσει συνολικά περισσότερες από 470 ταινίες τα τελευταία οκτώ χρόνια, το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι και του φετινού φεστιβάλ. Για τη φετινή διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν και τον περσινό αριθμό-ρεκόρ (311) φτάνοντας τις 342 -έχουν επιλεγεί για το διαγωνιστικό τμήμα οι 47-, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά φιλοδοξεί να έχει έντονη παρουσία και οι νέοι Έλληνες δημιουργοί εμπιστεύονται το κοινό του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» για την παρουσίαση της δουλειάς τους.

 

Αναλυτικά όλο το ΝΕΟ πρόγραμμα του φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας"  και η περιγραφή των ταινιών εδώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.