Ο ΑΓΩΝ ανοίγει την πλατφόρμα υποβολής ταινιών για το 2024
2023-10-21Ο ΑΓΩΝ ανοίγει την πλατφόρμα υποβολής ταινιών για το 2024
και γιορτάζει τα 28 χρόνια λειτουργίας του με διήμερο προβολών
στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας– ΑΓΩΝ ετοιμάζεται για την 12η διοργάνωσή του, την άνοιξη του 2024. Η πλατφόρμα για την υποβολή ταινιών άνοιξε, αναμένοντας τις προτάσεις σκηνοθετών από όλο τον κόσμο. Ξεκινά όμως τις εκδηλώσεις του ήδη από τον Νοέμβριο. Στο πλαίσιο της επόμενης διοργάνωσης, μας προσκαλεί σε διήμερο προβολών με ελεύθερη είσοδο, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη», του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ταινίες της προηγούμενης διοργάνωσης που βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν.
Οι συμμετοχές για το Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ 2024 άνοιξαν
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ 2024 θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 25 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η πλατφόρμα υποβολής ταινιών είναι πλέον ανοιχτή για τους δημιουργούς από όλο τον κόσμο, που θέλουν να υποβάλουν τις ταινίες τους, οι οποίες και θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της διοργάνωσης: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Το ρεκόρ συμμετοχών στην προηγούμενη διοργάνωσή του, όπου είχαν υποβληθεί 1.450 ταινίες από 110 χώρες από όλο τον κόσμο, φανερώνει το διεθνές ενδιαφέρον για το Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.
Θεματική του Φεστιβάλ είναι η αρχαιολογία με την ευρύτερη έννοια του όρου: αρχαιότητα, μεσαίωνας, λαϊκές τέχνες και παραδόσεις, βιομηχανική αρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιά, η δημιουργία νέων πολιτισμών μέσω της μετανάστευσης και του πολυφυλετισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, η καταγραφή του κάθε κόσμου που νομοτελειακά χάνεται, το σήμερα που γίνεται η αρχαιολογία του αύριο. Γίνονται δεκτές ταινίες κάθε είδους, όπως ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ., ανεξαρτήτως διάρκειας, που να έχουν ολοκληρωθεί από το 2019 και μετά.
H υποβολή συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ (www.agonfestival.com) είτε μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway (https://filmfreeway.com/AgonFestival), μέχρι την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής, τις προδιαγραφές, την προκριματική επιτροπή κ.α. στο: www.agonfestival.com/κανονισμός/
Διήμερο βραβευμένων και επιλεγμένων ταινιών από το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας – ΑΓΩΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ, λίγο πριν συμπληρώσει τα 28 χρόνια λειτουργίας του, γιορτάζει την έως τώρα πορεία του με διήμερο εκδηλώσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Το διήμερο περιλαμβάνει προβολές ταινιών που ξεχώρισαν στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ ΑΓΩΝ. Οι προβολές το απόγευμα της Παρασκευής αρχίζουν στις 16:00 έως τις 20:00, ενώ το Σάββατο ξεκινούν από τις 11:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για όλους!
Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι και οι βραβευμένες Το ίχνος του χρόνου της Διονυσίας Κοπανά (Βραβείο Σκηνοθεσίας), Έτσι μιλάει η Ταράμ – Κουμπί: Η αλληλογραφία των Ασσυρίων της Vanessa Tubiana-Brun (Βραβείο Σεναρίου), Ρίζες των Ελίζας Σόρογκα και Αίγλης Δράκου (Βραβείο Εκπαιδευτικής Ταινίας), Σπήλαιο Κοσκέρ: Ένα αριστούργημα με διορία χρόνου της Marie Thiry (Βραβείο Φωτογραφίας), Τα ξεχασμένα πρόσωπα της Παλμύρας, του Meyar Al-Roumi (Βραβείο Αρχαιολογίας), Δεσποινίς Ρονάλντο, του Kioumars Mohammad Chenari( Βραβείο «Τα μικρά του ΑΓΩΝΑ»), Portolago - Φαντάσματα στο Αιγαίο, της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά (Βραβείο Kοινού) και Homo Sapiens: Νέοι Ορίζοντες, του Olivier Julien (Grand Prix Επιτροπής). Θα προβληθούν και ταινίες που τιμήθηκαν με Ειδική Μνεία ή διέγραψαν αξιοθαύμαστη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ: Τόποι του Ελληνισμού: Ερμούπολη του Χαράλαμπου Μαργαρίτη, Φρανθίσκο Άλμπο: Έλληνες ναυτικοί στον Πρώτο Περίπλου του Κόσμου, του Pedro Olalla, Περσέπολις – Σικάγο, του Orod Attarpour και Μαρά και Ροβεσπιέρος: οι ασθενείς της Επανάστασης, του Dominique Adt. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στο www.agonfestival.com.
Το βράδυ της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, στις 20:00, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, με θέμα Αρχαιολογία και Κινηματογράφος – Επιστήμη και Τέχνη σε μια γοητευτική σύζευξη, που διοργανώνεται και αυτή με ελεύθερη είσοδο. Τη συζήτηση συντονίζει η πρόεδρος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ, σκηνοθέτης, Μέμη Σπυράτου. Στην ανοιχτή συζήτηση θα συμμετάσχουν σημαντικοί σκηνοθέτες και αρχαιολόγοι (αλφαβητικά): Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης /Ιωάννα Ασμενιάδου-Φωκά, σκηνοθέτης / Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης / Πέτρος Θέμελης, αρχαιολόγος / Νίκος Καλτσάς, αρχαιολόγος, πρώην διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης / Βασίλης Καραμητσάνης, πρόεδρος του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων / Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτης / Μανόλης Κορρές, αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και καθηγητής της ιστορίας της αρχιτεκτονικής σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, επικεφαλής της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2017 / Φίλιππος Κουτσαφτής, σκηνοθέτης / Νίνα Κυπαρίσση, Δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟ/ Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης / Χριστίνα Μερκούρη, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής / Γιάννης Μεταξάς, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας, τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences / Pedro Olalla, σκηνοθέτης / Αγγελική Σίμωσι, αρχαιολόγος, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων / Ελίζα Σόρογκα, σκηνοθέτης / Χάρης Τζάλας, συγγραφέας, ιστορικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος Πειραματικής Αρχαιολογίας και Ναυπηγικής (κατασκευή του «ΚΥΡΗΝΕΙΑ ΙΙ) και, φυσικά, το κοινό!
Σύντομη ιστορία του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ
Το 1995, η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου, έπειτα από διαδοχικές βραβεύσεις της σε αντίστοιχα Φεστιβάλ του εξωτερικού, εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ Αρχαιολογικής ταινίας στην Ελλάδα, χώρα συνυφασμένη με την ίδια την έννοια της αρχαιολογίας και το πραγματοποίησε με την υποστήριξη της κυρίας Λένας Σαββίδη, δημοσιογράφου και επίτιμης προέδρου του ΑΓΩΝΑ, και της κυρίας Άννας Λαμπράκη, αρχαιολόγου/ εκδότριας του περιοδικού «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ και ΤΕΧΝΕΣ». Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ πραγματοποιήθηκε το 1996 και μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην αρχαιολογική ταινία. Γίνεται κάθε δύο χρόνια με συμμετοχές από όλο τον κόσμο, ενώ τη διεθνή κριτική επιτροπή αποτελούν διακεκριμένα μέλη από τον κινηματογραφικό, καλλιτεχνικό, ακαδημαϊκό και αρχαιολογικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι: Eλένη Γλύκατζη- Ahrweiler, Bυζαντινολόγος, Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης, Iουλία Bελισσαροπούλου, Kαθηγήτρια Iστορίας Δικαίου (Πανεπιστήμιο Aθηνών), Nazim Guveloglu, παραγωγός-σκηνοθέτης (Τουρκία), Dario di Blasi, Διευθυντής των Διεθνών Φεστιβάλ Aρχαιολογικής Tαινίας της Ιταλίας (Pοβερέτο, Φλωρεντία, Νάπολη), Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης, Tony Coe, Yπεύθυνος Eκπαιδευτικών Tαινιών του BBC Open University (Aγγλία), Philippe Dorthe, Διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ Aρχαιολογικής ταινίας του Mπορντώ (Γαλλία), Anne Fenton, Yπεύθυνη Yπηρεσίας Oπτικοακουστικής της UNESCO (Aγγλία), Nίκος Kούνδουρος, Σκηνοθέτης, Γιώργος Kουρουπός, Συνθέτης, Lada Laura, διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Split (Κροατία), Tahar Ben Redjeb, Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Aρχαιολογικής Tαινίας της Aμιένης (Γαλλία), Tζέλλα Σκούρα, Aρχαιολόγος,
Giovanna Ruscito, ειδικός κινηματογράφου του περιοδικού Archeologia Viva (Iταλία),
Aλέξης Eudald Solà y Fares, Eλληνιστής Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Bαρκελώνης κ.α..
Στα χρόνια της πορείας του, ο ΑΓΩΝΑΣ έχει εξελιχθεί σε διεθνή θεσμό, συνεργαζόμενος με σημαντικούς ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς (National Gallery of Art-Washington, Goethe Institut, Πρεσβεία της Γαλλίας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, κ.ά.), ενώ στη διοργάνωση έχουν συμμετάσχει προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού και της επιστήμης από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Οι ταινίες του Φεστιβάλ έχουν προβληθεί από μεγάλα δίκτυα (BBC, RAI, ARTE, ZDF και φυσικά ΕΡΤ και ΡΙΚ). Απαραίτητο «συστατικό» της επιτυχημένης πορείας του ΑΓΩΝΑ είναι η ενθουσιώδης αποδοχή από το ευρύ κοινό, που ακολουθεί πιστά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζουμε να συνεχίσει και να αυξηθεί.
Βρείτε τον ΑΓΩΝΑ στα social media:
Facebook: https://bit.ly/Agon_FB
Instagram: https://bit.ly/Agon_IG
YouTube: https://bit.ly/Agon_YT
Website: https://bit.ly/Agon_WebSite