Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στις δράσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Ο ΟΠΑΝΔΑ συμμετέχει στις δράσεις  Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και έκθεση στα μουσεία του ΟΠΑΝΔΑ, εικαστικές εκθέσεις στη Δημοτική Πινακοθήκη που παρουσιάζουν την καλλιτεχνική διάσταση του βιβλίου, αλλά και η Κινητή Βιβλιοθήκη που συνεχίζει την περιπλάνησή της στις γειτονιές της πόλης, είναι οι δράσεις Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων για τη διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το πρόγραμμα των δράσεων αναλυτικά:

Κινητή Βιβλιοθήκη
Η κινητή βιβλιοθήκη συνεχίζει το ταξίδι της στις γειτονιές της Αθήνας και μας καλεί να γίνουμε μέλη της, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολιτών στο βιβλίο και την ανάγνωση.Ο κατάλογος της κινητής βιβλιοθήκης περιλαμβάνει βιβλία για παιδιά και ενήλικες, καθώς και ξενόγλωσσα (αγγλικά και γαλλικά).
Πληροφορίες: mobilelibrary.opanda.gr, [email protected], τηλ. 210 8846009, 210 8236635.
Πού θα συναντήσετε την Κινητή Βιβλιοθήκη:
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου| Τρώων, Πετράλωνα| 11:00-16:00
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου| Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή| 11:00-16:00
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου| Πάρκο Δρακοπούλου| 11:00-16:00
Τρίτη 16 Οκτωβρίου| Κολυμβητήριο Κολοκυνθού| 11:00-16:00
Τετάρτη 17 Οκτωβρίου| Λόφος Λαμπράκη| 10:00-15:00
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου| Σεράφειο| 16:00-20:00
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου| Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων| 10:00-15:00
Δευτέρα 22 Οκτωβρίου| Πλατεία Αγ. Γεωργίου, Ακαδημία Πλάτωνος| 15:00-19:00
Τρίτη 23 Οκτωβρίου| Πλατεία Αγίου Θωμά, Γουδή| 11:00-16:00
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου| Πλατεία Κοτζιά| 10:00-15:00
Πέμπτη 25 Οκτωβρίου| Τρώων, Πετράλωνα| 11:00-16:00
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου| Λαμπρινή, Πλατεία Αγίου Ανδρέα| 11:00-16:00
Τρίτη 30 Οκτωβρίου| Κολυμβητήριο Κολοκυνθού| 11:00-16:00
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου| Λόφος Λαμπράκη| 10:00-15:00

Μουσειοπαιδαγωγικά Προγράμματα
«Οι μύθοι του Πλάτωνα!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 12:00-14:00 Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνα (Μοναστηρίου & Κρέοντος 1)
Παρουσίαση με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο των μύθων από την «Πολιτεία» του Πλάτωνα. Στόχος μας είναι να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι στοιχεία της φιλοσοφίας του Πλάτωνα
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138, Δευτέρα- Παρασκευή, 09:00-16:00

Εκθέσεις
Πινακοθήκη δήμου Αθηναίων, κτήριο Μεταξουργείου (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
Εικαστικές εκθέσεις
Οι Έλληνες Καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1914-1964
Η έκθεση επικεντρώνεται στην οργανική σχέση ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στην ελληνική εκδοτική ιστορία. Η φιλία και συνεργασία ανάμεσα σε κάποιους σημαντικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες αποτελεί τη βάση της επιλογής των εκθεμάτων που παρουσιάζονται. Η σχέση λόγου και εικόνας δεν αφορά τόσο εικονογραφημένες πολυτελείς εκδόσεις, ούτε απλώς πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα αλλά πραγματικές συνεργασίες, ιδεολογικές και αισθητικές συγγένειες, ιστορικές και κοινωνικές θέσεις που συγγραφείς και εικαστικοί καλλιτέχνες μοιράζονται από κοινού. Από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη, του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη, το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών συνεργάστηκαν προσωπικά με κάποιον σημαντικό σύγχρονό τους ποιητή ή συγγραφέα.
Η έκθεση παρουσιάζει τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις, που ξεπερνούν τη συνηθισμένη έννοια της εικονογράφησης και κάνουν τον εικαστικό και ο λογοτεχνικό λόγο να συνυπάρχουν έως και σε περιπτώσεις προσωπικοτήτων, όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, ο Πεντίζικης, που είναι εξ ίσου σημαντικοί συγγραφείς και ζωγράφοι μέχρι τη γενιά του ’70, όπου το βιβλίο, η εικόνα κι ο λόγος συχνά γίνονται πλέον ένα και μόνο έργο.
Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60
Στην έκθεση Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60, η οποία πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του ειδικού στο θέμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Κύριλλου Σαρρή και  έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη έκθεση,  παρουσιάζονται επιλεκτικά διαφορετικοί τίτλοι και τόποι, όπου σημαντικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το βιβλίο ως αυτούσιο και αυτόνομο έργο τέχνης. Η έκθεση συγκεντρώνει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά εικαστικά έργα υπό μορφή βιβλίου, τα περισσότερα από ιστορικούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική. Περνώντας ανάμεσα από τις τάσεις και τα κινήματα, από τον υπερρεαλισμό μέχρι την εννοιολογική τέχνη, από την idea art στην arte povera και τη land art, φτάνει σε πολλές σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης. Η υποκειμενικότητα και η ευαισθησία των σημαντικών καλλιτεχνών σφραγίζουν την αμφίδρομη αυτή κατηγορία «Βιβλίο έργο τέχνης» και την πλουτίζουν κάθε φορά με την ιδιαιτερότητα του καθενός που υπερβαίνει τις γενικές κατηγορίες της εικαστικής ταξινόμησης των μουσείων. Βιβλίο του καλλιτέχνη (livre d΄artiste ή artist’s book), το εικαστικό βιβλίο ως έργο συνιστά πλέον μια αυτόνομη κατηγορία στη σύγχρονη τέχνη, με τεράστια παράδοση και σημαντικούς σταθμούς, που δύσκολα ξεφεύγουν από τη συνθετότητα του κάθε έργου για να εκφράσουν μια στιλιστική δεοντολογία, όπως θέλουμε να πιστεύουμε πως γίνεται κατανοητό στην έκθεση.
* Επιμέλεια εκθέσεων: Ντένης Ζαχαρόπουλος
* Διάρκεια εκθέσεων:  έως 6/1/19
* Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00-16:00
* Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοση Αγγελική Χατζημιχάλη δήμου Αθηναίων (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα)
Έκθεση: Αγγελική Χατζημιχάλη. Γραπτές μνήμες και εικόνες
Η γενιά του ’30 στο αρχοντικό Χατζημιχάλη με την εικαστική ματιά της Κατερίνας Χατζή
Επίκεντρο της έκθεσης είναι επιστολές, που είχαν αποδέκτη την Αγγελική Χατζημιχάλη,  από επιφανή πρόσωπα της πνευματικής ζωής του τόπου είτε από απλούς ανθρώπους της εποχής που έζησε, αποκόμματα από τον τύπο με αναφορά στο πρόσωπό της κατά τη διάρκεια της ζωής της αλλά και μετά τον θάνατό της, καθώς και δικές της επιστολές και χειρόγραφα. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν εικαστικά έργα της Κατερίνας Χατζή που θα αφηγούνται μία λογοτεχνική επίσκεψη της γενιάς του ’30 στο αρχοντικό Χατζημιχάλη.
* Διάρκεια έκθεσης:  21/10/18 έως 13/1/19
* Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00, Δευτέρα κλειστά
* Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Επίσης ο ΟΠΑΝΔΑ φιλοξενεί:
Ο Μήνας της Μετάφρασης
Σάββατο 13 & 20 Οκτωβρίου, Κυριακή 4 Νοεμβρίου 17:00-20:00
Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης»
Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) διοργανώνει τον Μήνα της Μετάφρασης, που περιλαμβάνει Μεταφραστικές Συναντήσεις με έμπειρους επαγγελματίες του εκδοτικού και μεταφραστικού χώρου και καταξιωμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς που συζητούν για τις διαφορετικές πτυχές της μεταφραστικής διαδικασίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://peempip.gr/el/  

Διεθνές Συμπόσιο της Εταιρείας Συγγραφέων
Γιατί διαβάζουμε; Ο ρόλος του συγγραφέα & του βιβλίου τον 21ο αιώνα
Πέμπτη 18 & Παρασκευή 19 Οκτωβρίου
Πνευματικό Κέντρο δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης»
* Υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού
Περισσότερες πληροφορίες στο www.authors.gr

Λεπτομέρειες για όλες τις δράσεις θα βρείτε εδώ: www.opanda.gr

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.