“Ο πολυπρόσωπος Νίκος Σκαλκώτας” | Κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων στο Ωδείο Αθηνών
2019-04-16Το 2019 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), παλαιού μαθητή του Ωδείου Αθηνών και ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Το Ωδείο Αθηνών τιμά τον μεγάλο μουσικό διοργανώνοντας πλήθος δράσεων, στο πλαίσιο του Έτους Σκαλκώτα.
Οι εκδηλώσεις στο Ωδείο Αθηνών
Tο Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) του Ωδείου Αθηνών διοργανώνει:
> Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαΐου στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.
> Έκθεση με υλικό από τα Αρχεία του Ωδείου Αθηνών.
Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου.
> Χορογραφία εμπνευσμένη από την αλληλογραφία του Νίκου Σκαλκώτα, σε συνεργασία με τη Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών.
Το Σάββατο 18 Μαΐου το σύνολο χορού Corporis Miracula θα παρουσιάσει χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου σε έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι Θοδωρής Τζοβανάκης-πιάνο, Θάνος Μαργέτης-πιάνο και Sergio Nastaza-βιολί.
Επίσης το Ωδείο Αθηνών θα συμπεριλάβει τη διδασκαλία ενός έργου του Σκαλκώτα στη διδακτέα ύλη για τους τελειόφοιτους των σπουδών των μουσικών οργάνων ή της μονωδίας του Ωδείου,
θα διοργανώσει μία τουλάχιστον συναυλία καθηγητών του Ωδείου Αθηνών αφιερωμένη στο Σκαλκώτα και το έργο του
θα διοργανώσει εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από το έργο του συνθέτη με τίτλο «Νίκος Σκαλκώτας - Η μουσική δεν είναι οι νότες» σε επιμέλεια της αρχιτέκτονος και εικαστικού Νόρα Όκκα
Στο ίδιο αφιερωματικό πλαίσιο, από τη σειρά εκδόσεων του Ωδείου Αθηνών θα κυκλοφορήσει ένας σημαντικός τόμος με τις ανέκδοτες επιστολές του Νίκου Σκαλκώτα από το Βερολίνο, οι οποίες βρέθηκαν στο ιστορικό Αρχείο του Ωδείου Αθηνών, το περιοδικό Νέος Μουσικός Ελληνομνήμων θα φιλοξενήσει ειδικές μελέτες για τον Νίκο Σκαλκώτα και στα τρία τεύχη του επετειακού έτους.
Θα ακολουθήσουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για κάθε δράση στην ιστοσελίδα του Ωδείου Αθηνών (athensconservatoire.gr).
Ο Νίκος Σκαλκώτας και το Ωδείο Αθηνών
Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννημένος στην Χαλκίδα και καταγόμενος από μουσική οικογένεια, ξεκίνησε πολύ μικρός μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά του, με τον θείο του, ενώ το 1910 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1914 γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του βιολονίστα Tony Schulze, αποφοιτώντας το 1920 με χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού. Τον επόμενο χρόνο, ο ταλαντούχος βιολονίστας ταξίδεψε, με αβερώφεια υποτροφία του Ωδείου για περαιτέρω σπουδές στο Βερολίνο. Εκεί γράφτηκε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής (HochschulefürMusik), όπου παρά την εξαιρετική του επίδοση στην ερμηνεία του βιολιού, αποφάσισε να στραφεί προς την σύνθεση, μαθητεύοντας κοντά στους Kurt Weill, Philipp Jarnach και τέλος (από το 1927 έως το 1931) με τον δημιουργό του «Δωδεκαφθογγισμού» Arnold Schönberg. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την «μέθοδο σύνθεσης με δώδεκα αλληλοεξαρτημένους φθόγγους» την εποχή που ο Σκαλκώτας μαθήτευσε κοντά του. Ο Schönberg και οι σημαντικότεροι – όπως τους θεωρούσε ο ίδιος – μαθητές του – Alban Berg, Anton Webern, αλλά και ο Νίκος Σκαλκώτας αποτέλεσαν την λεγόμενη «Δεύτερη Σχολή της Βιέννης» στη μουσική. Ο Σκαλκώτας έγραψε πολλά δωδεκάφθογγα έργα, ακολουθώντας όμως μια προσωπική γλώσσα όπου τα χαρακτηριστικά του γερμανικού Βορρά συνδέονταν με έντονα στοιχεία του μεσογειακού Νότου και της κυρίαρχης, τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη, χορευτικής Jazz.
Το διαθέσιμο υλικό στο Αρχείο του Ωδείου Αθηνών περιλαμβάνει μεγάλο πλούτο τεκμηρίων που σχετίζονται με την μαθητεία του Σκαλκώτα στο Ωδείο (μαθητολόγια, εκθέσεις προόδου, βραβεύσεις) και την προσωπική και επαγγελματική του ζωή (πολυάριθμες επιστολές, προγράμματα συναυλιών και μαρτυρίες τρίτων), χειρόγραφες παρτιτούρες (συμπεριλαμβανομένων ιδιόγραφων Χορών από πρώτες εκτελέσεις καθώς και έργων που θεωρούνταν χαμένων ή αθησαύριστων) και τη μεγάλη συλλογή φωτογραφιών (πρωτότυπων, αδημοσίευτων και ανατύπων).
Διεύθυνση
Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75 Αθήνα (Στάση Μετρό: "Ευαγγελισμός")
Γραμματεία Ωδείου Αθηνών |Τ: 2107240673 |Email: [email protected]