Οι τρεις αδερφές | Εργαστήρι υποκριτικής| Elephas tiliensis
2022-01-01Το αριστούργημα του Αντόν Τσέχωφ «Οι τρεις αδερφές» γράφτηκε το 1900 και έχει γνωρίσει άπειρες θεατρικές εκδοχές, καθώς εισήγαγε το πέρασμα μιας νέας γραφής που καθόρισε και τη σημερινή θεατρική παραγωγή και την αντιμετώπιση των κειμένων από τον εικοστό αιώνα και μετά αιώνα. Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο του «κωμωδία» και φέρνει τους χαρακτήρες του, και εμάς μαζί, αντιμέτωπους με την πραγματικότητα και την προσδοκία, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στον χρόνο.
Τρεις αδερφές και ένας αδερφός, παιδιά ενός μορφωμένου στρατιωτικού, έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, παραμένουν στον τόπο της τελευταίας του μετάθεσης, σε μια απομακρυσμένη πόλη της ρωσικής επαρχίας. Όλοι διατηρούν την ελπίδα της επιστροφής σε μια ιδανική πόλη, τη Μόσχα. Συνειδητοποιήσουν σιγά σιγά, όμως ότι ιδανικές πόλεις και ιδανικοί προορισμοί δεν υπάρχουν. Η πραγματικότητα αμείλικτη, ελαφριά και βαριά, μένει μαζί μας, «η πόλις μας ακολουθεί».
Οι «Τρεις αδερφές», ένα έργο ύμνος στο θέατρο. Δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο που ελευθερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο. Θα εργαστούμε πάνω στην έννοια της απεύθυνσης, της εννόησης, του κωμικού και του ρυθμού. Τί είναι ρυθμός; Τί είναι χιούμορ; Πώς πετυχαίνω το απροσδόκητο της ζωής που γίνεται αστείο και τραγικό μαζι; Πώς μπορώ, πραγματικά, «να βρίσκομαι στη στιγμή»;
Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του, προκειμένου να συνδεθεί και, ταυτόχρονα, να ελευθερωθεί από τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της «συγκινησιακής» του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο διανύει την δωδέκατη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μολιέρου, Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Ίψεν, Φρέιν. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής, συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία.
- Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.
- Πιστεύουμε σε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες και όλους, χωρίς κανένα περιορισμό και στην ισότιμη ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.
- Το εργαστήριο ολοκληρώνει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2022 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Ιανουάριος – Ιούνιος 2022
Κάθε Παρασκευή: 19.00 – 22.00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ: [email protected]
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 07 Ιανουαρίου 2022
Τα μαθήματα γίνονται στο Loop Dance Lab | Μετρό Συγγρού-Φιξ, Ηλεκτρικός-Πετράλωνα
Λόγω των μέτρων προστασίας ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς. Η αίθουσα του Loop Dance Lab είναι ευρύχωρη, αερίζεται φυσικά και απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες.