Όλα τα σεμινάρια του θεάτρου Άλφα.Ιδέα για τη σεζόν 2018-2019
2018-08-18«Καμιά αξία δεν έχει ούτε η τέχνη χωρίς την επίμονη μελέτη, ούτε η επίμονη μελέτη χωρίς την τέχνη». - Πρωταγόρας
Το θέατρο Άλφα.Ιδέα μετά από τον πολύπλευρο και πολύμορφο κύκλο σεμιναρίων των δύο περασμένων χρόνων, που γέννησε τέσσερις παραστάσεις “Λαλιές του Κόσμου θαυμαστές”, “Θα σου πω μια ιστορία που τη λένε Ικαρία”, “Σαμοθράκης Νήματα”, και “Για ένα θέατρο του ήχου”, ανοίγει αυτή τη θεατρική περίοδο τον τρίτο κύκλο σεμιναρίων, μετατρέποντας τη σκηνή του Άλφα.Ιδέα σε ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής γνώσης, πειραματισμού και δημιουργικών συναντήσεων.
Μέσα από αυτοσχεδιαστικές, μουσικές, σωματικές, χορευτικές και δημιουργικές διαδρομές τα 4 σεμινάρια του θεάτρου Άλφα.Ιδέα επιδιώκουν να εμπλουτίσουν, να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν τα θεατρικά εργαλεία και του τρόπους έκφρασης σπουδαστών αλλά και επαγγελματιών ηθοποιών. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες ανταλλαγής γνώσης αλλά και αμφισβητώντας τους κυρίαρχους τρόπους μετάδοσης της θεατρικής γνώσης, το θέατρο Άλφα.Ιδέα συνεχίζει το εκπαιδευτικό του ταξίδι.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Η επιλογή θα γίνει μέσα από αποστολή βιογραφικών.
Αποστολή των βιογραφικών στο [email protected]
Παρακαλώ πολύ να αναφέρετε τον τίτλο του σεμιναρίου που σας ενδιαφέρει στο σχετικό mail.
- Για ένα Θέατρο του Ήχου
2ος Χρόνος: “Πάνω σε ένα λατινοαμερικάνικο κείμενο” Δημιουργικό σεμινάριο μουσικού θεάτρου και σωματικών κρουστών.
Από τον Κώστα Γάκη και τη Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη
Ο Κώστας Γάκης και η Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη μετά τα δύο, πολύ πετυχημένα, προηγούμενα μουσικά σεμινάρια και τις δύο παραστάσεις “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές” και “Για Ένα Θέατρο του Ήχου” που ήταν αποτέλεσμα αυτών των σεμιναρίων, ξεκινούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένα νέο σεμινάριο με κέντρο τον ήχο, το σώμα και φυσικά το θέατρο, εξερευνώντας δρόμους που άνοιξαν τα δύο προηγούμενα σεμινάρια αλλά και εντελώς νέους. Φετινός στόχος των διδασκόντων είναι η δημιουργία μιας μουσικής – ηχητικής παράστασης, στα πρότυπα των ομάδων Stomp και Voca people, βασισμένη σε μια υπέροχη νουβέλα ενός λατινοαμερικανού συγγραφέα. Όλη τη χρονιά θα δουλεύουμε το κείμενο με έναν μουσικό και ηχητικό προσανατολισμό και στα τέλη Ιουνίου η παράσταση που θα δημιουργηθεί θα παρουσιαστεί στο θέατρο 'Αλφα.Ιδέα.
Πώς ένας ήχος μπορεί να οδηγήσει σε έναν ρόλο και πώς ανακαλύπτω τους ήχους που κρύβει ο ρόλος;
Ο Κώστας Γάκης και η Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη θα επιχειρήσουν εκ νέου μέσα από πολυφωνικές και ρυθμικές ασκήσεις, με τη χρήση του σώματος ως κρουστικού – μουσικού οργάνου, με την σύνθεση ηχητικών τοπίων από καθημερινά αντικείμενα, με ελεύθερους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και φυσικά με το σωματικό θεατρικό παιχνίδι, να φέρουν τους σπουδαστές σε επαφή με τους ήχους μέσα και έξω τους. Όλο αυτό το υλικό θα ενσωματωθεί στο κείμενο και στη σκηνοθεσία της προαναφερθείσας παράστασης.
Το Body Music (μουσική του σώματος) έρχεται να αναβιώσει στοιχεία από τις ποικίλες παραδόσεις του κόσμου και μέσω αυτών να μας ταξιδέψει σε απεριόριστες μουσικές κατευθύνσεις: Afro, Cuban, Funk, και φυσικά Ελληνικές.
Οι μουσικοί διάλογοι που θα φτιαχτούν, η χρήση παραμυθιών και μουσικής πάνω στη σκηνή σε συνδυασμό με θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ομάδας θεάτρου του ήχου, που θα εκπροσωπεί το θέατρο Άλφα.Ιδέα. Κομμάτια από το work in progress της παράστασης θα παρουσιάζονται, απο καιρού εις καιρόν, στους δρόμους της πόλης, στις στοές, στις γειτονιές, στα πάρκα και στις πλατείες αλλά και στη σκηνή του θεάτρου μας, δημιουργώντας μικρές ηχητικές – θεατρικές οάσεις στις ξέρες του αστικού τοπίου.
Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 06 Οκτωβρίου
Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 13:00-16:00
Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019
Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα
Οι θέσεις είναι περιορισμένες
Η επιλογή θα γίνει από τα βιογραφικά.
Αποστολή των βιογραφικών στο [email protected]
- Νήσος Κέρκυρα. Μια θεατρική Καταγραφή
Πρακτικό σεμινάριο documentary theater και σωματικού θεάτρου από τον Κώστα Γάκη.
3ος Χρόνος
Μετά από δύο χρόνια, το σεμινάριο documentary theater του Κώστα Γάκη, αφήνει πίσω του την Ικαρία και τη Σαμοθράκη, αλλάζει πέλαγος και από τα νερά του Αιγαίου μεταφέρεται σε ένα νησί του Ιονίου πελάγους. Την Κέρκυρα.
Documentary theater
Το documentary theater είναι το θέατρο που χρησιμοποιεί ως πηγή για τη συγγραφή του σεναρίου, ιδανικά και χωρίς να αλλοιώνει το περιεχόμενο, υπαρκτό και αληθινό υλικό από βιβλιοθήκες, εφημερίδες, συνεντεύξεις κ.α
Από την Ικαρία και τη Σαμοθράκη στην Κέρκυρα
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο προηγούμενων σεμιναρίων documentary theater με τίτλο “Νήσος Ικαρία, μια θεατρική καταγραφή”, και “Νήσος Σαμοθράκη, μια θεατρική καταγραφή”, το θέατρο Άλφα.Ιδέα συνεχίζει το ταξίδι αυτό σε ένα άλλο νησί αυτή τη φορά. Στο Ιόνιο πέλαγος και την Κέρκυρα.
Κέρκυρα
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους με πολύ πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Βρίσκεται στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, κοντά στις Ηπειρωτικές ακτές. Η Κέρκυρα έχει παράλια συνολικού μήκους 217 χιλ. και σχηματίζουν αρκετούς όρμους και ακρωτήρια, έχει έντονο ανάγλυφο τοπίο και πληθυσμό 110.000 κατοίκους.
Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, που συνυπάρχει με Αγγλικά και Γαλλικά στοιχεία, αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας!!
Ο Κώστας Γάκης. έχοντας στις αποσκευές του την εμπειρία, το ταξίδι και τις παραστάσεις στην Ικαρία και στη Σαμοθράκη, που ήταν το αποτέλεσμα των προηγούμενων σεμιναρίων, αναλαμβάνει να καταγράψει θεατρικά ένα άλλο νησί γεμάτο ιστορίες από το μακρινό παρελθόν αλλά και από το παρόν. Ιστορίες αληθινές που μέσω της θεατρικής έρευνας και των εργαλείων του σωματικού θεάτρου, θα γίνουν αφορμή για μάθημα αλλά και θα ζωντανέψουν σε δύο ώρες σημαντικές στιγμές της ιστορίας αλλά και της καθημερινότητας του νησιού.
Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο την θεατρική αποτύπωση ενός τόπου και τη δημιουργία μιας παράστασης βασισμένης στις ιστορίες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα ασχοληθεί με ιστορίες του νησιού και θα τις μεταπλάσει σε παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι σε νοηματοδοτημένα μέρη του νησιού.
Το πλάνο δράσης περιλαμβάνει, εκτός των καθιερωμένων συναντήσεων της ομάδας κάθε Σάββατο στο θέατρο Άλφα.Ιδέα, μια εβδομαδιαία επίσκεψη στο νησί την περίοδο του Πάσχα και φυσικά μια ακόμα εβδομάδα παραμονής και τελικού στησίματος της παράστασης στην Κέρκυρα, προς τα μέσα ή τέλη του καλοκαιριού του 2018.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στις εαρινές και θερινές εκδηλώσεις του θεάτρου Άλφα.Ιδέα, όπως έγινε και με τις δύο προηγούμενες παραστάσεις του συγκεκριμένου σεμιναρίου “Θα σου πω μια Ιστορία που τη λένε Ικαρία” και “Σαμοθράκης Νήματα”.
Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 06 Οκτωβρίου
Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 10:00-13:00
Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019
Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα
Οι θέσεις είναι περιορισμένες
Η επιλογή θα γίνει από τα βιογραφικά.
Αποστολή των βιογραφικών στο [email protected]
- “Φανταστικές σκάλες για αληθινά ρόδα”
3ος Χρόνος
Πρακτικό σεμινάριο που βασίζεται στο σύστημα Στανισλάφσκι, με τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Άρτεμη Γρύμπλα.
Λίγα λόγια για το σύστημα Στανισλάφσκι
“Ο ηθοποιός και συνιδρυτής του Θεάτρου της Μόσχας, Κονσταντίν Στανισλάφσκι, μετά από μια εμπειρία του πάνω στην σκηνή, που την θεώρησε ως απολυτό φυσικό και συναισθηματικό παίξιμο, αποφάσισε να κάνει κάτι για να μπορεί να φέρνει τον εαυτό του να δίνει σε κάθε παράσταση παρόμοιας έντασης ερμηνεία. Η έμπνευση ήρθε από στιγμές επί σκηνής που ο Στανισλάφσκι χρησιμοποίησε τις μνήμες του και μέσω των δικών του εμπειριών, προσπάθησε να φέρει τον εαυτό του στην ψυχοσύνθεση της στιγμής που απαιτούσε ο χαρακτήρας που ερμήνευε. Η εμπειρία μετουσιώθηκε σε θεωρία και ύστερα σε ασκήσεις και ολόκληρη σχολή. Η βασική αρχή είναι η χρησιμοποίηση της «συγκινησιακής/συναισθηματικής μνήμης» από τον ηθοποιό ώστε να ξυπνήσει το υποσυνείδητο. Αυτή βέβαια πρέπει να έρθει μετά από πλήρη κατανόηση των απαιτήσεων της στιγμής και του παρελθόντος του ρόλου ώστε η προσωπικότητα του εκάστοτε ηθοποιού να μην υπερκεράσει αυτή του χαρακτήρα αλλά να έρθουν σε απόλυτη αρμονία βρίσκοντας ο ηθοποιός στη ψυχή του, το παρελθόν του και το μυαλό του τα κατάλληλα ερεθίσματα που θα φέρουν το πολυπόθητο, το φυσικό και αληθινό παίξιμο.”
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής με συνοδοιπόρο την Άρτεμη Γρύμπλα ξεκίνησαν πριν από δύο θεατρικούς Χειμώνες στη σκηνή του Άλφα.Ιδέα, ένα σεμινάριο με αφορμή το σύστημα Στανισλάφσκι και επιρροές από τον Βαχτάνγκοφ, τον Λι Στράσμπεργκ και την Στέλλα Άντλερ.
Μέσα από ποιητικούς αυτοσχεδιασμούς, σωματικές ασκήσεις, εσωτερικές διαδρομές και με αιρετική διάθεση, ξεκίνησαν ένα ταξίδι εξερεύνησης της ατομικής έκφρασης, δουλεύοντας με επιμονή για την ανακάλυψη των καλύτερων τρόπων να υπηρετούμε τις ιστορίες και τους χαρακτήρες πάνω στη θεατρική σκηνή.
Το διαρκές ερώτημα “Πως μπορεί ένας ηθοποιός να κάνει τις λέξεις άλλων δικές του” γίνεται και πάλι το επίκεντρο αυτού του τρίτου σεμιναριακού κύκλου.
Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής και η Άρτεμις Γρύμπλα αναλαμβάνουν να ολοκληρώσουν τις διαδρομές που ανοίχτηκαν στους δύο προηγούμενους σεμιναριακούς κύκλους αλλά και να επανεκκινήσουν διαδρομές που υπήρξαν αποτελεσματικές, με σκοπό τη δημιουργία μιας ομάδας που αυτοσαρκάζεται, παίζει, διαβάζει ποιήματα, διαβάζει φιλοσοφία και μεγάλα κείμενα, γίνεται μικρό παιδί και σοβαρός ενήλικας, εξερευνά μεγάλους ρόλους, φτάνει στα άκρα κι ύστερα ξαναγυρνά και μαθαίνει πώς φτιάχνεις μία φανταστική σκάλα για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό.
Έναρξη: Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018
Διάρκεια: Νοέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019, κάθε Κυριακή 13:30 -17:00
Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα
Κόστος: 50 ευρώ / μήνα
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Η επιλογή θα γίνει μέσα από βιογραφικά.
Αποστολή των βιογραφικών στο [email protected]
- Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού (open level)
με την Νάντια Παλαιολόγου
“Dance, Dance, otherwise we are lost” - Pina Bausch
Το θέατρο Άλφα.Ιδέα υποδέχεται στην εκπαιδευτική του ομάδα, τη χορεύτρια, χορογράφο και δασκάλα κλασικού και σύγχρονου χορού Νάντια Παλαιολόγου, η οποία θα πραγματοποιήσει στο θέατρο Άλφα.Ιδέα και στην ιδανική για χορό σκηνή του, ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού ανοιχτού επιπέδου, που περιλαμβάνει διδασκαλία τεχνικής και δημιουργία χορογραφικών μοτίβων με αυτοσχεδιαστική διάθεση.
Σύγχρονος Χορός
Ο σύγχρονος χορός εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και είναι ένα στιλ χορού που εστιάζει στην προσωπική ερμηνεία ενός χορευτή αντί των δομημένων βημάτων που χαρακτηρίζουν το κλασικό μπαλέτο. Κατά τη διάρκεια του 1900, οι Ευρωπαίοι χορευτές άρχισαν να επαναστατούν ενάντια στους άκαμπτους κανόνες του κλασικού μπαλέτου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους χορευτές να εφευρίσκουν νέα βήματα χορού αντί να ακολουθούν ένα δομημένο κώδικα τεχνικής όπως στο μπαλέτο. Η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονο χορού θεωρείται από πολλούς ότι ήταν η Isadora Duncan. Η Duncan απέρριψε τους κανόνες που επέβαλλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων, στην ενδυμασία και στο στήσιμο των χορευτών, θεωρώντας ότι έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση.
Η Νάντια Παλαιολόγου θα φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με δομημένες ασκήσεις του συγχρόνου χορού (Limon, release ) και θα μάθουν έτσι να ελεγχουν το σώμα τους και να αναπτύσσουν τις κινητικές τους δυνατότητες, την αίσθηση του βάρους και του χώρου . Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε όλοι και όλες μαζί να αναμείξουμε διαφορετικές καταστάσεις κίνησης ,μέσα από καθοδηγούμενες τεχνικές και αυτοσχεδιαστικές ασκήσεις και με ενεργό χρήση της φαντασίας /διαίσθησης, να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας σε σχέση με τα σώματα των άλλων και το χώρο/χρόνο ,δημιουργώντας τελικά μικρές ατομικές και ομαδικές χορευτικές συνθέσεις.
Το σεμινάριο θα είναι ετήσιας διάρκειας και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά αθλητικά ρούχα. Αναλυτικές οδηγίες θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες στο πρώτο μάθημα γνωριμίας.
Ας γνωριστούμε λοιπόν με το σύγχρονο χορό στα σανίδια του Άλφα.Ιδέα.
Έναρξη Σεμιναρίου: Σάββατο 06 Οκτωβρίου
Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 16:00 - 18:30
Διάρκεια: Οκτώβριος 2018 – Ιούνιος 2019
Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα.Ιδέα
Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα
Οι θέσεις είναι περιορισμένες
Η επιλογή θα γίνει από τα βιογραφικά.
Αποστολή των βιογραφικών στο [email protected]