Open Call | Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία από το ΚΟΙΝΩΝΩ στην Τήνο
2019-10-25Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου το Κοινωνώ καλεί συμμετέχοντες από όλο το φάσμα τεχνών και επιστημών να πάρουν μέρος στο θεματικό κύκλο “Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία," που εντάσει τις τέσσερις ακόλουθες θεματικές-στοιχεία: Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο).
Το “Κοινωνώ” μέσα από το “Τέσσερα (συν ένα) στοιχεία” θα φιλοξενήσει έως 200 συμμετέχοντες από όλο το φάσμα τεχνών και επιστημών από μια πλειάδα χωρών, θα οργανώσει τέσσερα ξεχωριστά προγράμματα residency (φωτιά, νερό, αέρας, χώμα), διάρκειας 15 ημερών το καθένα και θα παρουσιάσει τα έργα και δράσεις κάθε residency μέχρι το φθινόπωρο του 2020 στους τέσσερις αντίστοιχους μήνες (Ιανουάριο, Απρίλιο, Αύγουστο, Οκτώβριο του 2020) σε πάνω από 60 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μεγάλης αισθητικής και ιστορικής σημασίας σχεδόν σε όλο το φυσικό και πολιτισμικό τοπίου του νησιου.
Το ΚΟΙΝΩΝΩ δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά) και προσθέτει σε αυτά το στοιχείο του χρόνου για να αναδείξει τόσο την εναλλαγή των φυσικών εποχών όσο και την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου. Το "Τεσσερα (συν ένα) Στοιχεία" είναι ένα πολυδιάστατο και μακρόχρονο έργο το οποίο επιχειρεί να ενσωματώσει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας τόσο για κοινωνιολογικά θέματα όσο και θέματα τοπικότητας, βιωσιμότητας, οικολογίας και πολιτισμού μέσα από μια σειρά διαδικασιών και δράσεων που άπτονται σε όλο το φάσμα της τέχνης, ερευνας και επιστήμης διεσπαρμένων σε όλο το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο του νησιού. Με στόχο να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της σύγχρονης διεπιστημονικής πρακτικής της εικαστικής τέχνης, της έρευνας, των ανθρωπιστικών επιστημών και νέων μέσων έκφρασης με τον τόπο και τον χρόνο στα “υλικά” περιβάλλοντα του νησιού. Τα εν λόγω περιβάλλοντα είναι διάφορα: κατασκευασμένα και φυσικά, εσωτερικά και εξωτερικά, αστικά και αγροτικά, υλικά και άυλα και περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα, αγροτικών - φυσικών μνημείων και τοποθεσιών , ιστορικών κτιρίων και μονοπατιών .
Θα γίνουν τέσσερις ανοικτές προσκλήσεις, μία για κάθε θεματική-στοιχείο, με ξεχωριστές προθεσμίες. (Φωτιά - 15 Νοεμβρίου 2019, Νερό-15 Φεβρουαρίου 2020, Αέρας-15 Ιουνίου 2020, Γη - 15 Αυγούστου 2020).
Η διάρκεια κάθε residency είναι 15 ημέρες.
(Φωτιά: 18-31 Ιανουαρίου 2020, νερό: 18-30 Απριλίου 2020, αέρας: 18-31 Αυγούστου 2020, γη: 18-31 Οκτωβρίου 2020). Το "ΚΟΙΝΩΝΩ", θα επιλέξει έως και 50 συμμετέχοντες ανά στοιχείο. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς όριο ηλικίας ή άλλο περιορισμό (στην μορφή τέχνης ή το επιστημονικό πεδίο).
Οι δράσεις λήξης του “Τέσσερα(συν ένα) Στοιχεία” θα οργανωθούν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2020 και θα αφορούν την παρουσίαση του συνόλου των έργων που δημιουργήθηκαν σε όλο το Project.
Παροχές σε συμμετέχοντες:
- Μεταφορικά: από και προς Αθήνα - Τήνο και σε όλους τους χώρους διαμονής και δημιουργίας,
- Διαμονή (δωμάτια και ξενώνες),
- Διατροφή (κοινά γεύματα-δείπνα, προμήθειες τροφίμων),
- Μερική κάλυψη κόστους παραγωγής & υλικών.
Το «Τέσσερα (συν) στοιχεία» γίνεται με την ευγενή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του οργανισμού NEON και σε συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το “Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία” και το έντυπο αίτησης εδώ.
Λίγα λόγια για το Κοινωνώ
Το ΚΟΙΝΩΝΩ είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός που εδρεύει στην Τήνο από το 2016, διοργανώνοντας site-specific εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτά εργαστήρια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ερευνητικά projects, διαδραστικές περιηγήσεις κ.α. τόσο στο φυσικό περιβάλλον του νησιού όσο και σε επιλεγμένα κτήρια ιστορικής ή αρχιτεκτονικής σημασίας. Οι στόχοι του ΚΟΙΝΩΝΩ είναι: να εντείνει τη διασύνδεση και την κινητικότητα των συμμετεχόντων από μία πληθώρα γεωγραφικών τοποθεσιών, η αφομοίωση του υλικού περιβάλλοντος ως ζωτικού μέρους της δημιουργικής διαδικασίας και ουσιαστικό στοιχείο βιωσιμότητας, η ανάδειξη συγκεκριμένων στοιχείων παράδοσης και τοπικότητας ως ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος, η διάδοση της γνώσης και η απόκτηση δεξιοτήτων για όλο το φάσμα ειδικοτήτων τέχνης, έρευνας κι επιστήμης, η ανταλλαγή ιδεών και η επανεξέταση της συνεργασίας σε συντονισμό με τις διάφορες εκφάνσεις πολιτισμού και τοπικότητας (παράδοση, περιβάλλον, κοινότητα) και τέλος στην επέκταση και διαφοροποίηση του κοινού.