Podcasts «Λέγειν & ιστορείν»: Επεισόδιο 2ο με τον καθηγητή Πέτρο Πιζάνια
2021-07-17Η σειρά podcasts «λέγειν & ιστορείν» - που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - επανέρχεται με το δεύτερο επεισόδιο της σειράς: «Η στρατηγική των Ελλήνων και οι δυνάμεις του επαναστατικού αγώνα», συνεχίζοντας την αναδρομή στον αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα το 1821.
Φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Πέτρος Πιζάνιας, ο οποίος θα συνομιλήσει με την Χριστίνα Σάρρα, Υπεύθυνη Προβολής, Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικών δράσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Στο 2ο επεισόδιο μαθαίνουμε γιατί οι Έλληνες περιλαμβανόμαστε στους λαούς που εμπέδωσαν την πολιτική τους αυθυπαρξία με επανάσταση. Θα ακούσουμε επίσης πως, ο ελληνικό λαός στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις κατέλυε την οθωμανική δεσποτεία στους ιστορικούς τόπους του, χτίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική ελευθερία και την ανεξαρτησία του. Kαι βέβαια θα κατανοήσουμε γιατί το 1821 αποτελεί ένα αμιγώς επαναστατικό γεγονός, με την επιστημονική σημασία του όρου, μια ολοκληρωμένη πράξη ιστορικής και πολιτικής δημιουργίας, χάρη στην οποία οι αγωνιζόμενοι ραγιάδες μετεξελίχθηκαν σε πολίτες του εθνικού τους κράτους
Μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική αφηγηματική εμπειρία των επεισοδίων στις παρακάτω ιστοσελίδες, με δωρεάν ακρόαση: Ίδρυμα Ευγενίδου εδώ, Spotify εδώ
Λίγα λόγια για τον Πέτρο Πιζάνια
Ο Πέτρος Πιζάνιας, είναι Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην École des Hautes Études en Sciences Sociales. Διετέλεσε Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και - Νέες Τεχνολογίες» στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (1998-2014), Επισκέπτης Καθηγητής σε γαλλικά πανεπιστήμια και Διευθυντής της έδρας Unesco του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 διευθύνει το ερευνητικό πρόγραμμα «Ψηφιακή βάση προσωπογραφικών δεδομένων του ελληνικού Διαφωτισμού, της Φιλικής Εταιρείας και των στελεχών της Επανάστασης 1700-1832 – Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων». Ανάμεσα σε άλλα έχει εκδώσει τα βιβλία Η ελληνική Επανάσταση του 1821. Ένα ευρωπαϊκό γεγονός (Κέδρος 2009) και Η ιστορία των Νέων Ελλήνων. Από το 1400 έως το 1820 (Εστία 2015).
Λίγα λόγια για τη σειρά podcasts «λέγειν & ιστορείν»
«Λέγειν & ιστορείν» είναι ο τίτλος της επίκαιρης και άκρως ενδιαφέρουσας σειράς podcasts που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη Θάλασσα» που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – (ΓΑΚ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021. Τα podcasts αυτά θα αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και υπόσχονται να δώσουν σε όλους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον αγώνα των Ελλήνων στη θάλασσα, την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στόχος της σειράς «λέγειν & ιστορείν» είναι να παρουσιάσει τις αθέατες λεπτομέρειες του αγώνα στη θάλασσα μέσα από συνεντεύξεις πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδικών ερευνητών, ανθρώπων που είναι άριστοι γνώστες της ιστορικής αυτής περιόδου.