Σεμινάριο με τον Eugenio Barba στο Εθνικό Θέατρο
2020-06-19Το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος και σχετικών πρωτοβουλιών που έχει εξαγγείλει, θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα για διήμερο masterclass, 5 & 6 Σεπτεμβρίου, τον Eugenio Barba, τον εμβληματικό μεταρρυθμιστή του σύγχρονου πρωτοποριακού θεάτρου, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής "ΤEXNIS" Οργάνωση Θεάματος.
Το masterclass απευθύνεται σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, σπουδαστές θεατρικών σχολών και θα πραγματοποιηθεί στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, «Σχολείον της Αθήνας» - Ειρήνη Παπά.
Παράλληλα με το masterclass θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά δράσεων με την ηθοποιό – σκηνοθέτη και νυν διευθύντρια του φημισμένου Odin Teatret, Julia Varley.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Workshops – Master Classes με τον Eugenio Barba και την Julia Varley
Προβολή – συζήτηση των ταινιών ντοκιμαντέρ:
Ποιος είναι ο Eugenio Barba;, της Μάγδας Ρεμούνδου
The Art Of The Impossible – Odin Teatret
Διάλογος με τον Eugenio Barba
Βιβλιοπαρουσίαση – Διάλογος για το πρόσφατο βιβλίο του Eugenio Barba με τίτλο: «Το Φεγγάρι Ανατέλλει από τον Γάγγη».
Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και η επιλογή θα γίνει βάση των βιογραφικών σημειωμάτων. Η γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Στο τέλος του masterclass θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Οι δηλώσεις συμμετοχής (συμπεριλαμβανομένου βιογραφικού σημειώματος) θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected] από 22/6 έως 20/7.
Κόστος συμμετοχής: 310€
Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα συμμετοχής ακροατών με μειωμένο κόστος: 149€
Πληροφορίες: Texnis Productions, 10:00 – 15:00, τηλ.: 210 9345378
Γενικός συντονιστής δράσεων: Κωνσταντίνος Βάντζος
Εουτζένιο Μπάρμπα - Βιογραφικά στοιχεία
Ο Εουτζένιο Μπάρμπα (1936) μεγάλωσε στο χωριό Καλλίπολη στη Ν. Ιταλία. Η κοινωνικό - οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του άλλαξε δραστικά, όταν ο πατέρας του, ένας αξιωματικός του Ιταλικού Στρατού υπήρξε θύμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο στρατιωτικό κολέγιο της Νάπολης εγκατέλειψε την ιδέα ν΄ ακολουθήσει την στρατιωτική καριέρα, στα χνάρια του πατέρα του. Αντ' αυτού, το 1954, μετανάστευσε στη Νορβηγία, όπου δούλεψε σαν συγκολλητής μετάλλων και ως ναύτης γι' αρκετά χρόνια. Ταυτόχρονα, πήρε πτυχίο στη Γαλλική και Νορβηγική Λογοτεχνία και Ιστορία των Θρησκειών, στο Παν/μιο του Όσλο.
Το 1961 πήγε στην Πολωνία να σπουδάσει και να γίνει σκηνοθέτης, στην Κρατική Σχολή Θεάτρου της Βαρσοβίας. Ένα χρόνο αργότερα, διέκοψε τις σπουδές του για να συμπράξει μ' ένα νέο και ακόμη άγνωστο, τον Γιέρζι Γκροτόφσκι, που ήταν σκηνοθέτης του μικρού Θεάτρου των 13 Σειρών, στην Οπόλ. Εκεί, ο Μπάρμπα παρέμεινε τρία χρόνια, αφοσιωμένος στην διάδοση πληροφοριών για τον Γκροτόφσκι, δημοσιεύοντας κείμενα, καθώς κι ένα βιβλίο, το «΄Ένα Χαμένο Θέατρο». Το 1963 ταξίδεψε στην Ινδία για να σπουδάσει Κατακάλι, μια θεατρική φόρμα που τότε ήταν άγνωστη στη Δύση, γράφοντας ένα δοκίμιο το οποίο δημοσιεύτηκε σε πολλές χώρες.
Όταν το 1964 επέστρεψε στο Όσλο, ήθελε να γίνει ένας επαγγελματίας σκηνοθέτης θεάτρου, αλλά δεν ήταν δυνατό να βρει δουλειά. Συγκέντρωσε μερικούς νέους που είχαν απορριφθεί από την Κρατική Σχολή Θεάτρου και δημιούργησε το Οντίν Τεατρέτ, τον Οκτώβριο του 1964. Μία ομάδα θεάτρου από τις πρώτες στην Ευρώπη που εξασκήθηκαν ως αυτοδίδακτοι, με μια νέα πρακτική εκπαίδευσης που απετέλεσε μια ολική μαθητεία. Έκαναν πρόβες σ' ένα αντιαεροπορικό καταφύγιο για το πρώτο τους έργο, «Οι εραστές των Πουλιών», του Νορβηγού συγγραφέα Jens Bjorneboe, με το οποίο περιόδεψαν στη Σκανδιναβία. Στη συνέχεια, το 1966 δέχτηκαν μια πρόσκληση από το Δήμο του Χόλστεμπρο, μια μικρή πόλη των 16.000 κατοίκων, στη Βόρειο -Δυτική Δανία.
Από τότε, ο Μπάρμπα και οι συνεργάτες του κατέστησαν το Χόλστεμπρο ως βάση των πολλαπλών δραστηριοτήτων, σαν ένα θεατρικό εργαστήριο.
Ο Εουτζένιο Μπάρμπα έχει σκηνοθετήσει 77 παραστάσεις με το Οντίν Τεατρέτ και το διαπολιτισμικό σύνολο Theatrum Mundi Ensemble, μερικές από τις οποίες χρειάστηκαν μέχρι και δύο χρόνια προετοιμασίας.
Από το 1974, ο Εουτζένιο Μπάρμπα και το Οντίν Τεατρέτ έχουν επινοήσει τον δικό τους τρόπο παρουσίασης σε αντιφατικές κοινωνικές συνθήκες, μέσω πρακτικών όπως ο “αντιπραγματισμός”, μια ανταλλαγή πολιτιστικών εκφράσεων με μια κοινότητα, μια φυλή ή ένα ίδρυμα, δομημένων με μια διάδραση ή με μια κοινή παράσταση. Τα τελευταία 25 χρόνια η πρακτική του “αντιπραγματισμού-ανταλλαγής”, έχει λειτουργήσει σαν ένας καταλύτης για την πόλη του Χόλστεμπρο, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών. Η πιο γνωστή είναι το Festuge (εβδομάδα εορταστικών εκδηλώσεων), ένα φεστιβάλ που διαρκεί 9 ημέρες, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 τοπικών οργανισμών και ιδρυμάτων.
Το 1979, ο Εουτζένιο Μπάρμπα ίδρυσε το ISTA, το Διεθνές Σχολείο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, ανοίγοντας έτσι ένα νέο πεδίο σπουδής: τη Θεατρική Ανθρωπολογία. Στις 15 συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, το ISTA έχει συγκεντρώσει ηθοποιούς, χορευτές και ακαδημαϊκούς διαφόρων ειδικοτήτων και παραδόσεων, με σκοπό τη μελέτη και σύγκριση των αρχών που αποτελούν τα θεμέλια των τεχνικών τους.
Ο Εουτζένιο Μπάρμπα είναι συμβουλευτικό μέλος των επιτροπών για τα ακαδημαϊκά περιοδικά όπως: “Drama Review”, “Performance Research”, “New Theatre Quarterly”, καθώς και του “Teatro e Storia”. Έχει εκδώσει 24 βιβλία και αναρίθμητα άρθρα και δοκίμια , σε περισσότερες από 30 χώρες.
Ο Εουτζένιο Μπάρμπα έχει τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτορας από τα Πανεπιστήμια: Aarhus, Ayachucho, Μπολόνιας, Αβάνας, Βαρσοβίας, Πλύμουθ, Χονγκ Κονγκ, Μπουένος Άιρες, Ταλίν, Chuj-Napoca, Εδιμβούργου, Σανγκάη, Μπρνο και του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, καθώς και από το “Reconnaissance de Merite Scientifique” του Παν/μίου του Μόντρεαλ και το Sonning Price από το Παν/μιο της Κοπεγχάγης.
Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Δανίας Θεατρικών Βραβείων, με το Βραβείο Θεάτρου Μεξικανών Κριτικών, το Διεθνές Βραβείο Πιραντέλλο, το Βραβείο Thalia από την Διεθνή ένωση Κριτικών Θεάτρου (IATC), με το Πολωνικό Χρυσό Μετάλλιο Gloria Artis.
Είναι Ιππότης της Δανέζικης Τάξης του Dannebrog. Το 2002 το Κράτος της Δανίας αναγνώρισε την Προσφορά του στις Τέχνες, προσφέροντας επίδομα ζωής.