Τα εργαστήρια της Elephas Tiliensis για τη νέα σεζόν
2015-09-09Μισάνθρωπος του Μολιέρου
Εργαστήρια
Ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου είναι το αντικείμενο εργασίας του εργαστηρίου υποκριτικής της ομάδας Elephas tiliensis για την περίοδο 2015/16.
Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη καιτην Δέσποινα Αναστάσογλου.
Μεσα σ’ έναν κόσμο που ανάγει την υποκρισία, το εύκολο κέρδος και την κοινωνική αναρρίχηση σε ύψιστους κανόνες συμπεριφοράς, η ειλικρίνεια, η απλότητα και η ανιδιοτέλεια του Αλσέστ, φαντάζουν κωμικές και αξιοκαταφρόνητες. Ο Αλσέστ, επιμένει να ζει σύμφωνα με τις αρχές του σ’ έναν κόσμο εχθρικό, προδίδεται όμως από το μόνο πράγμα που μπορεί να τον κάνει ευάλωτο: τον έρωτα. Αγαπά με τρυφερό πάθος μια κοσμική νεαρή χήρα, τη Σελιμέν, γυναίκα κοκέτα και φιλάρεσκη που επιδίδεται στις τέχνες του σαλονιού με μαεστρία. Την αδυναμία του αυτή θα την εκμεταλλευτεί ο κοινωνικός περίγυρος προκειμένου να τον γελοιοποιήσει και να τον βάλει στο περιθώριο. Κι ο Αλσέστ, για να μείνει πιστός στον εαυτό του, θα επιλέξει τη φυγή από τον κόσμο, την μοναξιά και την κοινωνική ερημιά.
Αν και δεν γνώρισε επιτυχία στην εποχή του, ο «Μισάνθρωπος» του 1666 αναγνωρίστηκε εξαρχής ως ένα από τα κορυφαία θεατρικά του Μολιέρου, μια εξαίσια, γραμμένη σε ρίμα σάτιρα του υποκριτικού lifestyle της γαλλικής αριστοκρατίας του 17ου αι.
Έργο της ωριμότητας του συγγραφέα που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία είναι ένα ποιητικό κείμενο που δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο λόγου που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο. Η ομοιοκατάληκτη φόρμα του γίνεται ένα επιπλέον εργαλείο που δεσμεύει αλλά και ανοίγει πεδία έρευνας στον ηθοποιό.
Ερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί με τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της συγκινησιακής του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο διανύει την έκτη χρονιά λειτουργίας του. Έχουμε δουλέψει πάνω σε κείμενα Μπόρχες, Σοφοκλή, Τσέχοφ, Μπέκετ, Σαίξπηρ. Οι συναντήσεις είναι εβδομαδιαίες. Μελετάμε όλα τα στάδια της υποκριτικής λειτουργίας, μελέτη του κειμένου, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις λόγου, υποκριτικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς. Μέσω της διαδικασίας αυτής συλλέγουμε το υλικό που θα αποτελέσει την παράσταση, καθώς η παρουσίαση στο κοινό ολοκληρώνει την διαδικασία. Πολύ συνειδητά το εργαστήριο κάθε χρονιά αποτελείται τόσο από επαγγελματίες ηθοποιούς, όσο κι από ερασιτέχνες καθώς η ζύμωση αυτή είναι πολύ δημιουργική, αποκαλυπτική και βοηθητική και για τις δυο πλευρές.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, καθώς και σε σπουδαστές δραματικών σχολών.
Το εργαστήριο θα ολοκληρώσει τον κύκλο του με μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2015 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη Ex animo drive/ Λεωφόρος Αλεξάνδρας 9 – Πεδίον του Άρεως
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Οκτώβριος 2015 – Ιούνιος 2016
Κάθε Τετάρτη 19.00 – 23.00
ΈΝΑΡΞΗ
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2014
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Σώμα και Φωνή
Εργαστήρια
Νέος κύκλος του εργαστηρίου από 24 Οκτωβρίου.
Το μάθημα “Σώμα και Φωνή” επικεντρώνεται στην εύρεση του σωματικού ήχου, στην ανακάλυψη της αληθινής μας φωνής και στη συνειδητοποίηση του πόσο αλληλένδετη είναι η φωνή με το σώμα μας, μέσω σωματικών, φωνητικών και αναπνευστικών ασκήσεων.
Το μάθημα περιλαμβάνει τεχνικές χαλάρωσης, καθώς και δυναμικές σωματικές ασκήσεις, ενώ στοχεύει σε μια χαλαρή ενεργοποίηση του σώματος προκειμένου ο ήχος να είναι ανοιχτός και ελεύθερος, τόσο στην καθημερινή χρήση της φωνής, όσο και σε ειδική χρήση της από ηθοποιούς, τραγουδιστές, παιδαγωγούς κτλ. Με την τεχνική αυτη αποφεύγουμε κακώσεις των φωνητικών χορδών και καταπόνησή τους, ενώ ανακαλύπτουμε την πραγματικό μας ήχο, επαναπροσδιορίζουμε την φυσική μας αναπνοή και διευρύνουμε τις δυνατότητές της φωνής μας.
Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις, ενώ απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και σε επαγγελματίες φωνοπαραγωγούς. Στα μαθήματα φοράμε άνετα ρούχα.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
24 Οκτωβρίου 2015 – 23 Δεκεμβρίου 2016
Σάββατο 13:30 – 15:30
Τα μαθήματα γίνονται στην οδό Μιαούλη 6-Μετρό Μοναστηράκι
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Κυμβελίνος του Σαίξπηρ @ΚΕΤ
Εργαστήρια
Κυμβελίνος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Elephas tiliensis
Μετά από μια ιδιαιτέρως δημιουργική χρονιά με το εργαστήριο του “Κυμβελινου” και τις πολύ επιτυχημένες ανοιχτές παρουσιάσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων τον περασμένο Ιούνιο, ανοίγει ένας νέος κύκλος work in progress παρουσιάσεων καθόλη την περίοδο 2015/16.
«Κυμβελίνος» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
Ένα σκοτεινό παραμύθι με αίσιο τέλος: ο έρωτας του Πόστουμου και της Ιμογένης που δοκιμάζεται και τραυματίζεται, ένας παράλογος αδυσώπητος πόλεμος, η πάλη του κακού με το καλό.
Η Ιμογένη, κόρη του Βρετανού βασιλιά Κυμβελίνου, παρά την επιθυμία του πατέρα της παντρεύεται τον χαμηλής καταγωγής Λεονάτο Πόστουμο, αντί του Κλότεν, του γιου της δεύτερης συζύγου και Βασίλισσας του Κυμβελίνου, μιας μοχθηρής γυναίκας που τον έχει μετατρέψει σε πιόνι της. O Κυμβελίνος εξορίζει τον Πόστουμο στην Ιταλία, όπου γνωρίζει τον Ιάκιμο. Ο Iάκιμος πιστεύει πως όλες οι γυναίκες είναι εκ φύσεως ακόλαστες, γι’ αυτό βάζει στοίχημα με τον Πόστουμο ότι θα καταφέρει να ξελογιάσει την Ιμογένη. Με δόλια μεσα καταφέρνει να πείσει τον Πόστουμο ότι η γυναίκα του είναι άπιστη και έτσι αυτός αποφασίζει να τη σκοτώσει. Ένα γαϊτανάκι συμπτώσεων και παρεξηγήσεων θα οδηγήσει σε ευτυχές τέλος.
Ο «Κυμβελίνος» ανήκει, μαζί με την «Τρικυμία», τον «Περικλή» και το «Χειμωνιάτικο παραμύθι», στις «μυθιστορίες», έργα της ωριμότητας του ελισαβετιανού δραματουργού, που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο του φανταστικού και του απίθανου και σχοινοβατούν ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό, υπογραμμίζοντας έτσι την αντιφατική υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης.
Έργο της ωριμότητας του συγγραφέα που ακροβατεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία είναι ένα ποιητικό κείμενο που δίνει το έναυσμα για την ενασχόληση με ένα θέατρο λόγου που φανερώνει στον ερμηνευτή όλα τα πεδία επεξεργασίας, διανοητικής και συναισθηματικής, που μπορούν να χτίσουν την τεχνική του και να ελευθερώσουν τον φαντασιακό του χώρο.
Στο επίκεντρο του εργαστηρίου είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ερμηνευτής συστηματοποιεί τα μέσα του και διευρύνει τα όριά του προκειμένου να συνδεθεί με τους όρους και τις έννοιες του κειμένου. Η λέξη και το κείμενο -ως σύνολο λέξεων- εμπεριέχει τον χώρο της ερμηνείας, της προσωπικής εμπλοκής και της ελευθερίας του ερμηνευτή. Η άσκηση πάνω στο κείμενο, η σωματοποίηση των εννοιών του και η αναζήτηση της συγκινησιακής του ταυτότητας αποτελούν τα ζητούμενα του εργαστηρίου. Ο λόγος γίνεται το όχημα για να βρεθεί το σώμα και η δράση, ενώ ανοίγει την επικοινωνία με τον φαντασιακό ήρωα που ενυπάρχει στον καθένα μας.
Το εργαστήριο αποτελούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί.
Με τον «Κυμβελίνο» ολοκληρώθηκε η πέμπτη χρονιά λειτουργίας του, ενώ φέτος ανοίγει ένας νέος κύκλος εργαστηρίων πανω στον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου.
Ο «Κυμβελινος» θα ανοίγει τις πόρτες του στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.
Για τις ακριβείς ημερομηνίες μπορειτε να ενημερώνεστε απο την ιστοσελίδα μας www,elephastiliensis.gr, καθώς και απο την σελίδα μας στο Facebook -Elephas tiliensis.
Διδασκαλία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου
Συμμετέχουν οι : Παναγιώτα Βαρελά, Πέννυ Γκούζου, Ματίνα Ζαφείρη, Μαρία Κοντογούρη, Κάτια Καντούρη, Γεωργία Μούλου, Παναγιώτης Μπερναλής, Αλίκη Πατσού, Μαριλένα Ρούσσου
Δηλώσεις συμμετοχής/ Πληροφορίες : [email protected], www.elephastiliensis.gr