Τα βραβεία του 10ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders – E-motions
2019-10-30Tο 10ο Balkans Beyond Borders Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ολοκληρώθηκε με πολλά συναισθήματα και χαμόγελα ικανοποίησης και με τη βράβευση της ταινίας Hector Malot: The Last Day of the Year της Ζακλίν Λέτζου με το BBB BEST FILM AWARD.
Το 10ο επετειακό φεστιβάλ μετά από ένα ταξίδι 9 ετών σε Βαλκάνια και Ευρώπη γιορτάστηκε στην Αθήνα με ένα πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα 30 ταινιών από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και πολλές προβολές και συνεργασίες που μας ταξίδεψαν στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Η Κριτική Επιτροπή για τα διαγωνιστικά βραβεία αποτελούνταν φέτος από τους:
- Ismet Sijarina, Σκηνοθέτη και Συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, Κοσόβο,
- Sunčica Fradelić, μέλος του Σινέ Κλαμπ Σπλιτ, Κροατία
- Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, Διευθυντή Προώθησης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Η Κριτική Επιτροπή ξεχώρισε την ταινία Έκτορας Μαλότ: Η Τελευταία Μέρα του Χρόνου της Ζακλίν Λέντζου (Ελλάδα) για την ευαίσθητη χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας στην μεταφορά λεπτών συναισθημάτων. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση για το έργο της Λέντζου, επεσήμαναν πως το έργο μας θυμίζει το πόσο σηνμαντικό είναι να εκτιμάμε την κάθε στιγμή της καθημερινότητας μας σαν να ήταν μοναδική.
Στην προσπάθεια να υποστηρίξει ακόμα περισσότερους νέους κινηματογραφιστές, η οργανωτική ομάδα του BBB πρόσθεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα ακόμα βραβείο, το Βραβείο BBB FIRST ENTRY το οποίο απονέμεται στην καλύτερη πρώτη απόπειρα βάσει της Κριτικής Επιτροπής. Το Versus του Enes Foci (Αλβανία) έλαβε το Βραβείο Πρώτης Συμμετοχής 2019 για τη φρέσκια, παιχνιδιάρικη και αυθεντική του προσέγγιση στο θέμα των e-motions που δείχνει ότι η ανέλιξη στη ζωή δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Επιπλέον, η Κριτική Επιτροπή έδωσε ιδιαίτερη μνεία για το βραβείο ΒΒΒ FIRST ENTRY στην ταινία Ibarska Highway της Aleksandrija Ajduković (Σερβία) για τη δημιουργικότητα στην έκθεση αόρατων συνδέσεων μεταξύ υποδομής, ανθρώπων και εκδηλώσεων.
Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής έδωσε ειδική μνεία στις παρακάτω ταινίες: του Andrei Hutuleac (Ρουμανία), το 9Bed (s) της Ισμήνης Δασκαρόλη (Ελλάδα) και το Fundamentals του Peter Cerovšek (Σλοβενία).
Τέλος, αλλά και εξίσου σημαντικό, για άλλη μια χρονιά δόθηκε ο λόγος στο κοινό το οποίο ψήφισε για την ταινία που το άγγιξε περισσότερο χρησιμοποιώντας την ψηφιακή διαδικτυακή διαδραστική πλατφόρμα μας ειδικά κατασκευασμένη για το ΒΒΒ από την Μπιενάλε των Δυτικών Βαλκανίων με το λογισμικό MAZI.
Το βραβείο Κοινού πήγε στην ταινία The Eye του Στέργιου Ντινόπουλου (Ελλάδα).
Τα βραβεία του Φεστιβάλ παράχθηκαν για ακόμη μια χρονιά από την εταιρεία Solid 3D Printing and Scanning με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «BALKANS BEYOND BORDERS SHORT FILM FESTIVAL», φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Νέοι & εργασία/ γυναίκες & εργασία». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
- Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
- Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
- Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
- Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Το αφιέρωμα Νεολαία και Εργασία / Γυναίκες και Εργασία αποτελούταν από δύο προβολές με ελεύθερη είσοδο και πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι προβολές του ειδικού αφιερώματος είχαν ελληνικούς υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής. Επιπλέον, το αφιέρωμα Νεολαία και Εργασία / Γυναίκες και Εργασία συνοδεύτηκε από ένα διήμερο εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων με ευκαιρίες για την ΕΕ και μια ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Live Library: Η γυναίκα στον 21ου αιώνα. Και οι δύο δραστηριότητες υλοποιήθηκαν από τον οργανισμό Youthmakers Hub.
Το κοινό του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί με την αναπηρία μέσω του εργαστηρίου Labyrinth of Senses, για την ευαισθητοποίηση στην αναπηρία, το οποίο υποστηρίζεται από την KINITRO. Συνολικά, η KINITRO και το HANDS UP ανέλαβαν την ευθύνη για την επιτυχή υλοποίηση της προσβασιμότητας του Φεστιβάλ και την επιμόρφωση του προσωπικού μας.
Το πρόγραμμα προβολών κάλυψε την περιοχή των Βαλκανίων με τρεις πολύ σημαντικές συνεργασίες:
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Άγκυρας, το Πανεπιστήμιο της Πρίστινα και το Κινηματογραφικό Κέντρο του Μαυροβουνίου με μια σειρά ταινιών μικρού μήκους. Επιπλέον, ταξίδεψαμε στην Ευρώπη με τις ειδικές προβολές ταινιών μικρού μήκους EUandME με τη προσφορά του Europe Direct ELIAMEP και τη στήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην Ελλάδα, και φτάσαμε Βόρεια Ευρώπη, Σκωτία με το πρόγραμμα BBB FOCUS - SCOTLAND επιμελημένο από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Εδιμβούργου.
Η μουσική δε θα μπορούσε να λείπει από το 10ο BBB Short Film Festival. Ως εκ τούτου, η Balkan Familia, η κέλτικη μπάντα Noriana και η DJ Spery συμπλήρωσαν το τέλος των προβολών με μελωδίες από την περιοχή και ακόμη παραπέρα!
Το Φεστιβάλ λειτούργησε ως ένας χώρος δικτύωσης για τους φιλοξενούμενους κινηματογραφιστές συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης ειδικής συνάντησης με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς μέσω της συνεργασίας μας με το Athens Culture Net (ACN), ενώ η οικογένεια του BBB μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με τους καλεσμένους, τους εθελοντές και τους ενεργούς συνεργάτες Youthmakers Hub, Kinitro, Europe Direct Η ΕΛΙΑΜΕΠ, Μπιενάλε των Δυτικών Βαλκανίων και Hands up.
Για τέσσερις ημέρες, το κοινό που γέμισε την αίθουσα προβολής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και τις παράλληλες δράσεις σε άλλους χώρους είχε την ευκαιρία να βιώσει την πραγματικότητα των Βαλκανίων, να απολαύσει ταινίες μικρού μήκους και να συζητήσει με τους κινηματογραφιστές.
«Διατηρούμε όλες τις αναμνήσεις του 10ου BBB Short Film Festival και ετοιμάζουμε τις αποσκευές μας για την επόμενη στάση!» λένε οι διοργανωτές.
Σχετικά με τον Οργανισμό
Ο δυο φορές βραβευμένος από την ΕΕ για το έργο του οργανισμός Balkans Beyond Borders είναι μια αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που επιθυμεί να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο και την μη τυπική μάθηση, αξιοποιώντας ως μέσο την Τέχνη του Κινηματογράφου και τα Νέα Μέσα. To ΒΒΒ επιδιώκει να ενισχύσει τους νέους “Δημιουργούς” των Βαλκανίων και να κάνει γνωστό το έργο τους στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή. Πιστεύοντας πως οι άνθρωποι της τέχνης και ειδικά η νέα γενιά αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βάση για συνεργασία και ανάπτυξη για την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων της εποχής μας και τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου.