Η ιστορία και το παρόν της μουσικοκινητικής αγωγής Orff στην Ελλάδα
2018-03-01Κάθε άνθρωπος μπορεί να να παίξει μουσική, να τραγουδήσει, να χορέψει, να εκφραστεί και να δημιουργήσει. Αυτή είναι μια από τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η μουσικοκινητική αγωγή Orff η οποία ξεκίνησε να αναπτύσσεται από τον ίδιο τον Carl Orff έναν αιώνα πριν. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης έθεσε τα θεμέλια του Orff-Schulwerk (έργο για σχολεία), μιας βιωματικής προσέγγισης η οποία αξιοποιεί τις τέχνες της μουσικής, του χορού και του λόγου για την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.
Τρία χρόνια πριν, ο δήμος Αθηναίων εμπνεύστηκε ένα πρόγραμμα, η φιλοσοφία του οποίου πλέει στο ίδιο μήκος κύματος, παροτρύνοντάς μας να επενδύσουμε στη δημιουργικότητα και την προσωπική μας ανάπτυξη. Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το συντονισμό του Athens Partnership, έχει μετατρέψει 25 σχολικά κτίρια της Αθήνας σε κοιτίδες έκφρασης και ψυχαγωγίας, φιλοξενώντας δωρεάν δράσεις για τους κατοίκους της γειτονιάς.
Στην οικογένεια των 100 περίπου δράσεων που τρέχουν αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία – δράσεις για όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα – συναντάμε τις Μουσικοκινητικές Εκφραστικές Δραστηριότητες για Εκπαιδευτικούς - αλλά και όποιον ενήλικα επιθυμεί - τις οποίες υλοποιεί ο Ελληνικός Σύλλογος Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff (Ε.Σ.Μ.Α.). Η δράση, απ' την πρώτη στιγμή, αγκαλιάστηκε από τους Αθηναίους και διεξάγεται για τέταρτη φορά.
Η δράση μπορεί να λειτουργήσει ως ένας κύκλος συναντήσεων με αρχή μέση και τέλος ή ως αυτοτελείς συναντήσεις εφόσον, κάθε φορά, ένας διαφορετικός επιμορφωτής διαπραγματεύεται ένα αυτόνομο θέμα. Οι επιμορφωτές είναι πιστοποιημένοι δάσκαλοι μουσικοκινητικής αγωγής Orff και μέλη του Ε.Σ.Μ.Α. με πολυετή εκπαιδευτική και καλλιτεχνική εμπειρία.
Στον κύκλο συναντήσεων που ξεκίνησε το Φεβρουάριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την τιμή να γνωρίσουν ως επιμορφωτή τον Αλέξανδρο Ματέυ, γιο της Πολυξένης Ματέυ, μαθήτριας και συνεργάτιδας του Carl Orff, η οποία εισήγαγε το Orff-Schulwerk στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Ματέυ θα εμψυχώσει τη συνάντηση στις 2 Μαρτίου δημιουργώντας μια ζωντανή γέφυρα με όλη την ιστορία της προσέγγισης στην Ελλάδα με το σήμερα.
Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Μ.Α. και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αγαλιανού: «οι εκφραστικές και δημιουργικές δεξιότητες συντελούν καθοριστικά στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη κάθε ανθρώπου. Στόχος του προγράμματος είναι, μέσα σε κλίμα παιχνιδιού, αλληλεπίδρασης και αποδοχής, επαγγελματίες της εκπαίδευσης -και όχι μόνο- να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ως άτομα και μέσα σε ομάδες. Η δράση αντιμετωπίζει τη μουσική και το χορό ως δύο πανανθρώπινα μέσα έκφρασης και επικοινωνίας στα οποία κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να μετέχει, ανεξάρτητα από το επίπεδο δεξιοτήτων. Η αμεσότητα της μουσικής και του χορού, η οποία υπερνικά τους περιορισμούς της λεκτικής επικοινωνίας, βοηθά στην ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε ανθρώπου καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και ενισχύει την κοινωνική συνοχή».
Η Κατερινά Νικολαΐδου, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συμμετέχουσα στη δράση, αναφέρει: «Την άνοιξη του 2017, μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων: στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία «βιώσαμε» ένα σεμινάριο μουσικοκινητικής έκφρασης για εκπαιδευτικούς με έμπειρους και μάχιμους επιμορφωτές του Ε.Σ.Μ.Α. Η ομάδα μας, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς και μουσικούς, δέθηκε, αυτοσχεδίασε, δημιούργησε, σύνθεσε και κοίταξε από μια άλλη γωνία την ανάγκη έκφρασης του παιδιού που κουβαλάει καθένας μας μέσα του. Διασκεδάσαμε, ψάχνοντας δημιουργικούς τρόπους να μοιράσουμε και να μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας το ρυθμό, το τραγούδι και την κίνηση! Ευχαριστούμε για την εμπειρία! Ραντεβού σε επόμενες δράσεις!»
Οι Αθηναίοι δεν θα μπορούσαν, σίγουρα, να φανταστούν καλύτερη απασχόληση για τις ελεύθερες απογευματινές ώρες, που συνήθως «πνίγει» η κούραση και η ρουτίνα της καθημερινότητας. Το πρωτοπόρο πρόγραμμα του Δήμου, όχι μόνο δίνει φως και ζωή στον οικείο χώρο του σχολείου, μετατρέποντας τον στη μεγαλύτερη πλατεία της γειτονιάς. Φρόντισε να φτιάξει ένα άκρως δελεαστικό πρόγραμμα δράσεων, υψηλού επιπέδου και ποιότητας, που προσφέρονται σε όλους ανεξαιρέτως χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
Αν τύχει λοιπόν, περπατώντας κάποιο απόγευμα στην Αθήνα να δείτε φως έξω από κάποιο σχολείο, ίσως βρίσκεστε μπροστά σε ένα «Ανοιχτό Σχολείο». Και ίσως το χόμπι που ψάχνατε να βρείτε, αλλά όλο αναβάλλατε την έρευνα, να βρίσκεται πολύ κοντά σας.
Μάθε για το πρόγραμμα που αλλάζει τις γειτονιές της Αθήνας: www.athensopenschools.gr
Info: Tα μαθήματα «Μουσικοκινητικής Έκφρασης και Δημιουργίας» υλοποιούνται από τον Ελληνικό Σύλλογο Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff, κάθε Παρασκευή 19:00-21:00, στο 76ο – Ανοιχτό – Δημοτικό Σχολείο Πετραλώνων (Κυκλώπων 6 & Θεσσαλονίκης). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο www.athensopenschools.gr.