Νέα σειρά παιδικών βιβλίων από τον Yuval Noah Harari
2022-04-02Οι εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ και ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ανακοινώνουν την ίδρυση μιας νέας εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ / ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, προκειμένου να συνεργαστούν για τη δημιουργία, την προώθηση και τη διακίνηση σημαντικών εκδοτικών εγχειρημάτων.
Το πρώτο από αυτά είναι μια νέα τετράτομη σειρά βιβλίων για παιδιά από 9-12 ετών με τίτλο «Εμείς οι ασταμάτητοι» από το εκδοτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα Yuval Noah Harari, έναν από τους πιο επιδραστικούς διανοούμενους της εποχής μας.
Απευθυνόμενος για πρώτη φορά στους μικρούς αναγνώστες, ο Ισραηλινός ιστορικός, φιλόσοφος και μπεστσελερίστας συγγραφέας, έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 65 γλώσσες και του έχουν χαρίσει τεράστια απήχηση και αποδοχή παγκοσμίως, αφηγείται με κατανοητό και συνάμα διασκεδαστικό τρόπο –με το γνωστό του χιούμορ– τη συναρπαστική πορεία της ιστορίας του ανθρώπου, του πιο ισχυρού ζώου στον πλανήτη Γη, ενώ η εντυπωσιακή εικονογράφηση του έμπειρου Ισπανού εικονογράφου και κομίστα Ricard Zaplana Ruiz συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το όλο εγχείρημα.
Κάθε τόμος της σειράς καταπιάνεται με ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας του είδους μας – από τη Γνωστική Επανάσταση μέχρι τα σενάρια για το εγγύς μέλλον. Η αρχή γίνεται το φθινόπωρο του 2022 με τον πρώτο τόμο «Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο» (σε μετάφραση Μιχάλη Λαλιώτη – κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου), που προσκαλεί τους μικρούς αναγνώστες να ανακαλύψουν γιατί το χρήμα είναι το πιο πετυχημένο παραμύθι, πώς η φωτιά συρρίκνωσε το στομάχι μας και τι λέει το ποδόσφαιρο για το ανθρώπινο είδος.
Πρόκειται για την αρχαία ιστορία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί, με νάνους, γιγάντια φίδια και το Μεγάλο Πνεύμα του Λιονταριού που ζει πάνω από τα σύννεφα. Τα βιβλία της σειράς «Εμείς οι ασταμάτητοι» είναι ιδανικά για όποιον αναρωτιέται «Ποιοι είμαστε;» και «Πώς φτάσαμε ως εδώ;» «Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε δυνατοί σαν τα λιοντάρια, δεν κολυμπάμε τόσο καλά όσο τα δελφίνια, και σίγουρα δεν έχουμε φτερά! Πώς λοιπόν καταλήξαμε να κυβερνάμε τον κόσμο; Η απάντηση σ’ αυτό είναι μια από τις πιο παράξενες ιστορίες που έχετε ακούσει ΚΑΙ είναι μια αληθινή ιστορία».
Για τη σειρά σχεδιάζεται παράλληλα σύγχρονο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για να χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία συνοδευτικά με την ανάγνωση των βιβλίων.
Ο Yuval Noah Harari συστήνει με δικά του λόγια τη σειρά «Εμείς οι ασταμάτητοι»: «Τα βιβλία της σειράς "Εμείς οι ασταμάτητοι" είναι αυτά που θα ήθελα να διαβάσω ως παιδί. Αφηγούνται την ιστορία των ανθρώπων από την εποχή που ήμασταν απλώς πίθηκοι και ζούσαμε στη σαβάνα, μέχρι την εποχή που σχεδόν γίναμε θεοί, πετώντας με αεροπλάνα και διαστημόπλοια. Είναι διασκεδαστικά – ελπίζω οι νεαροί αναγνώστες να μη θέλουν να τ’ αφήσουν απ’ τα χέρια τους· από την άλλη μεριά όμως είναι πάρα πολύ σοβαρά – και σκοπεύουν να προβληματίσουν με τα ερωτήματα που εγείρουν. Ερωτήματα από το γιατί βλέπουμε εφιάλτες ή γιατί μας αρέσει η ζάχαρη, μέχρι το γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στους θεούς και γιατί γίνονται τόσο πολλοί πόλεμοι. Επίσης περιέχουν ένα μήνυμα-κλειδί για τα παιδιά: Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν έπρεπε να είναι υποχρεωτικά έτσι. Οι άνθρωποι τον έκαναν αυτό που είναι. Και οι άνθρωποι μπορούν να τον αλλάξουν.
Η ιδέα γι’ αυτή τη σειρά προήλθε από πολλούς ανθρώπους. Από ανθρώπους που διάβασαν το Sapiens και μου ζήτησαν να γράψω κάτι αντίστοιχο για παιδιά. Ο σύζυγός μου επίσης, λίγο αφότου τελείωσα τη συγγραφή του Sapiens, μου είπε ότι το επόμενο έργο μου θα έπρεπε να απευθύνεται σε παιδιά. Χαριτολογώντας μάλιστα το αποκάλεσε «Harari Potter».
Αλλά κι εγώ ο ίδιος ήθελα πραγματικά να το κάνω. Ως ιστορικός, πολλές φορές δυσκολεύομαι να εξηγήσω την ιστορία στους ενηλίκους, κι αυτό γιατί έχουν παγιωμένες στο μυαλό τους ένα σωρό χαζομάρες για το παρελθόν. Πιστεύουν ένα σωρό παραμύθια για τους θεούς, τα έθνη ή το χρήμα, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους κάνεις να απαγκιστρωθούν από αυτά. Με τα παιδιά είναι πιο εύκολο. Δεν έχουν ακούσει ακόμη όλα αυτά τα παραμύθια. Είναι πιο ανοιχτόμυαλα.
Είναι πολύ πιο εύκολο να εξηγήσεις, για παράδειγμα, τι είναι το χρήμα και τι είναι η θρησκεία σε ανθρώπους 10 χρονών, παρά 50 χρονών. Επίσης είναι πολύ πιο σημαντικό. Επειδή εκείνοι που θα αλλάξουν τον κόσμο δεν είναι 50 χρονών. Είναι 10.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα αποτελείται από ένα και μόνο είδος. Ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή έμφυλης ταυτότητας, μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και το ίδιο παρόν. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό η συζήτηση για το κοινό μας παρελθόν και τις συλλογικές προκλήσεις του μέλλοντος να περιλαμβάνει τους νέους –τους ενήλικες του αύριο– και να τους ενθαρρύνει να σκέφτονται κριτικά για παγκόσμια ζητήματα.»