Νέα συναρπαστική ψηφιακή εμπειρία καταδύσεων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από τον Μάρτιο 2023!

Νέα συναρπαστική ψηφιακή εμπειρία καταδύσεων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας από τον Μάρτιο 2023!

Τι θα λέγατε να επιβιβαστείτε σε ένα ειδικό σκάφος και να κάνετε καταδύσεις, για να μαζέψετε εγκαταλελειμμένα δίχτυα;

Από τον Μάρτιο, θα μπορείτε να το κάνετε τα Σαββατοκύριακα στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας! Με την εικονική πραγματικότητα θα επιβιβαστείτε στο σκάφος, θα φορέσετε τον ειδικό εξοπλισμό ενός δύτη και… μπλουμ μέσα στην θάλασσα για να βρείτε το ναυάγιο ενός υποβρυχίου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα δίχτυα. Θα τα βγάλετε από τον βυθό της θάλασσας και με αυτόν τον τρόπο θα προστατέψετε τα ζώα της θάλασσας από τον θάνατο!

Το ΜΓΦΙ συνεργάζεται με τον Οργανισμό Healthy Seas και προσφέρει αυτήν την εμπειρία στους επισκέπτες του Μουσείου.

Η Healthy Seas είναι Περιβαλλοντική Μη-Κερδοσκοπική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό την καταπολέμηση της αλιείας φάντασμα, φαινόμενο που ευθύνεται για την άσκοπη θανάτωση εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων. Δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υλοποιώντας δράσεις με ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές δύτες της οργάνωσης Ghost Diving, για τον καθαρισμό των θαλασσών, καθώς και με την αλιευτική κοινότητα προκειμένου να αποφευχθούν τα απορρίμματα. Η Healthy Seas διασφαλίζει ότι τα δίχτυα που συγκεντρώνονται γίνονται μέρος της κυκλικής οικονομίας. Τα νάιλον, ανακυκλώνονται μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα σε νήμα ECONYL®, τη βάση για νέα προϊόντα, ενώ δίχτυα άλλου τύπου πλαστικού επίσης επαναχρησιμοποιούνται. Βασισμένη στις αρχές της βιωσιμότητας, η Healthy Seas εργάζεται για τη δημιουργία θετικών και μακροχρόνιων επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και την κοινωνία, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς ετησίως. Πρόκειται για πλαστικά απορρίμματα που δε βιοδιασπώνται, παραμένοντας για εκατοντάδες χρόνια στο περιβάλλον ταυτόχρονα απελευθερώνοντας μικρά σωματίδια, τα λεγόμενα μικροπλαστικά, τα οποία καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα. Το φαινόμενο έχει ονομαστεί «αλιεία φάντασμα», αφού τα δίχτυα που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν αόρατα μέσα στο νερό, εγκλωβίζουν και σκοτώνουν όλα τα είδη θαλάσσιων ζώων, όπως χελώνες, ψάρια, θηλαστικά και πουλιά που μπλέκονται, υποφέρουν και οδηγούνται σε θάνατο.

Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λεβίδου 13, Κηφισιά

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.