Play Library :: Μια πρότυπη δανειστική παιγνιοθήκη για όλους, επιτέλους κοντά μας!
2020-04-27Οι γονείς σε όλο τον κόσμο θέλουν να παρέχουν στα παιδιά τους το καλύτερο. Το μόνο νόμισμα που θα εξαργυρώσει την αγάπη τους είναι το χαμόγελο του βλασταριού τους και δεν είναι σπάνιο να υπομένουν κόπους και οικονομίες για να αγοράσουν αυτό το φοβερό και τρομερό παιχνίδι που αισθάνονται πως θα του δώσει χαρά.
Φανταστείτε λοιπόν, την απογοήτευσή τους, όταν θα συνειδητοποιήσουν πως ο ενθουσιασμός του θα λήξει πολύ σύντομα, ή, ακόμη χειρότερα, πως δεν θα υπάρξει καν…
Το προφανές θα πουν οι ειδικοί και θα επιβεβαιώσουν οι έρευνες.
Δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές ένα παιδί χάνει το ενδιαφέρον του για ένα παιχνίδι σε μόλις 36 ημέρες. Το 1/5 των γονέων δηλώνει ότι το παιδί τους έχασε το ενδιαφέρον του για ένα παιχνίδι μετά από 11 ώρες και το 8% πως το βαρέθηκε σε λιγότερο από 1 ώρα. Επίσης, τα νούμερα αποδεικνύουν πως τα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο 4 παιχνίδια με τα οποία δεν έχουν παίξει ποτέ.
Τα παραπάνω στοιχεία μας τα έδωσε η Σοφία Καραφιού, Ψυχολόγος/Παιδοψυχολόγος, Εκπαιδευόμενη Παιγνιοθεραπεύτρια, μητέρα και ιδρύτρια του Play Library, της πρώτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας δανειστικής παιγνιοθήκης στην Αθήνα.
«Εργάζομαι με παιδιά για πάνω από 10 έτη, σε διάφορους τομείς δραστηριότητος, όπως φύλαξη και δημιουργική απασχόληση, παράλληλη στήριξη παιδιών με ειδικές ανάγκες, ψυχοεκπαίδευση και ψυχοθεραπεία παιδιών σε κέντρα ειδικών θεραπειών και πλέον ιδιωτικά στον χώρο του Play Library. Το παιχνίδι ήταν και είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιώ για να βοηθώ τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές για εκείνα δεξιότητες και να τα βοηθώ να εκφραστούν συναισθηματικά.
Εργαζόμενη με τα παιδιά λοιπόν, έμαθα και τους γονείς. Κατάλαβα ότι η σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους είναι το βασικό τους μέλημα. Έμαθα τις ανησυχίες τους και το άγχος τους ώστε να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο που μπορούν. Κατάλαβα ότι πολλές φορές η επιθυμία τους να τους προσφέρουν το καλύτερο δεν εκπληρώνεται, λόγω κυρίως των οικονομικών δυσχερειών και αυτό τους στενοχωρεί. Από το 2017 που έγινα κι εγώ μητέρα, άρχισα να βιώνω στην ουσία όλα αυτά που καταλάβαινα ως τρίτη.» μας λέει.
Κάνοντας μία εκτενή έρευνα στο τι συμβαίνει στο εξωτερικό σχετικά με τις δανειστικές παιγνιοθήκες –μόνο η Αμερική έχει παραπάνω από 400!- και στην Ελλάδα όπου λειτουργούν κάποιες σχετικές δομές κυρίως όμως για παιδιά με ειδικές ανάγκες, η Σοφία ένιωσε πως η ίδρυση του Play Library είναι μία ιδέα που της αξίζει να δοκιμαστεί.
Οι δανειστικές παιγνιοθήκες είναι μία παγκόσμια τάση αυτή τη στιγμή που δεν δίνει μονάχα στους γονείς την ευχέρεια να προσφέρουν στα παιδιά τους ποιοτικά παιχνίδια με χαμηλό κόστος, αλλά υποστηρίζει και τις αρχές μίας κοινωνίας περισσότερο «πράσινης» και οικολογικά βιώσιμης.
Πράγματι. Το 90% των παιχνιδιών κατασκευάζονται από κάποιο είδος πλαστικού και τα περισσότερα από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Το ποσοστό των επαναχρησιμοποιούμενων παιχνιδιών είναι κάτω του 30%... Στόχος της Σοφίας είναι αυτό να αλλάξει!
«Κι εγώ σαν γονέας και δουλεύοντας με παιδιά για χρόνια στον χώρο τους, βλέπω πόσο εύκολο είναι για τα παιχνίδια που πλέον έχουν βαρεθεί τα παιδιά να καταλήξουν σε καλή κατάσταση αποθηκευμένα σε ένα κουτί ή μια ντουλάπα, ώσπου γεμίζουν τα σπίτια με αχρείαστα πράγματα.» μας δηλώνει. Πόσο λοιπόν πιο παραγωγικό θα ήταν αυτά τα παιχνίδια να συγκεντρωθούν, να καθαριστούν και να συντηρηθούν με στόχο κι άλλα παιδιά να βιώσουν όμορφες στιγμές μαζί τους; Το de-cluttering στα καλύτερά του!
Η Δανειστική Παιγνιοθήκη Play Library αυτό το διάστημα λειτουργεί πιλοτικά. Λόγω των συνθηκών του COVID19 ο πελάτης διαλέγει μέσω του facebook page της το παιχνίδι που τον ενδιαφέρει και μετά έρχεται σε επικοινωνία με τη Σοφία ώστε να του εξηγήσει την όλη διαδικασία δανεισμού και αποστολής (για να μάθετε περισσότερα επικοινωνήστε εδώ [email protected] κι εδώ 698 176 4404).
Ο στόχος είναι το Play Library να πατήσει στα βήματα των προτύπων Δανειστικών Παιγνιοθηκών του εξωτερικού και να μπορούν γονείς και παιδιά να βρίσκονται εκεί φυσικά ώστε να διαδράσουν με τα παιχνίδια, να χαλαρώσουν και να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους. Μόλις αυτό συμβεί, σειρά θα πάρουν περιοχές εκτός Αθηνών όπου η Σοφία σκοπεύει να δημιουργήσει κι άλλες Παιγνιοθήκες!
Οι ηλικίες που καλύπτει το Play Library με τα παιχνίδια είναι 0-12 ετών προς το παρόν, αλλά σύντομα θα υπάρχει υλικό και για μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και για ενήλικες αργότερα. Επίσης, σε φυσιολογικές συνθήκες (εκτός κοροναϊού) θα εξυπηρετούνται κι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, όπως ειδικοί παιδαγωγοί, λογοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί, κέντρα ειδικών θεραπειών κτλ., αλλά θα υπάρχουν προς ενοικίαση και παιχνίδια εξωτερικού χώρου και μεγαλύτερων διαστάσεων για εκδηλώσεις.
Ένα πράγμα μονάχα δεν θα αλλάξει: κάθε παιχνίδι που θα φιλοξενείται και θα προτείνεται από την Παιγνιοθήκη, πάντα θα έχει χρησιμοποιηθεί και μελετηθεί ώστε να είναι σαφείς οι δεξιότητες τις οποίες αναπτύσσει (δεν είναι λίγες οι φορές που η προτεινόμενη ηλικία του παιχνιδιού δε συνάδει με τις ανάγκες του παιδιού…). Κάθε παιχνίδι θα έχει συντηρηθεί και καθαριστεί για να μπορούν όλοι να το χρησιμοποιούν με χαρά και χωρίς δεύτερη σκέψη. Και κάθε παιχνίδι θα έχει αγαπηθεί από πολλά πολλά παιδιά.
Το Play Library, μπορεί να είναι μια πρωτοπόρα ιδέα για την Ελλάδα, έχει δοκιμαστεί όμως συστηματικά στο εξωτερικό οπότε δεν πρόκειται για κάποιο πείραμα. Η Σοφία Καραφιού φαίνεται να έχει δώσει όλη της την ψυχή στο συγκεκριμένο εγχείρημα και κάτι μας λέει πως θα τα καταφέρει να ανοίξει «νέα σχολή» στη χώρα μας.
Άλλωστε, το παιχνίδι ήταν και θα είναι πάντοτε ο πιο δυνατός τρόπος να αναπτυχθούν γνωστικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και γλωσσικές ακόμη δεξιότητες κάθε νέου ανθρώπου, οπότε, αν μη τι άλλο, ας του δώσουμε τη δυνατότητα να το κάνει μέσα από μία ανεξάντλητη συλλογή υλικών, χωρίς οικονομικό άγχος και μαθαίνοντας από ηλικία 0, να ζει με έναν ουσιαστικά «πράσινο» τρόπο!
Μάθετε περισσότερα για το Play Library:
Facebook Page
Instagram
email: [email protected]
Τηλέφωνο: 698 176 4404