Διαλογισμός μέσω Σπανακόπιτας

Διαλογισμός μέσω Σπανακόπιτας

Σήμερα θα μιλήσουμε για τη λέξη «εξωγήινος». Μια λέξη που ίσως μας φέρνει στο νου ένα γεματούλι Βούδα με άσπρα ράσα, καθισμένο σε πόζα lotus, με χαμόγελο χλιαρό και αψύλλιαστο. Διαλογισμός. Ναι, τον τελευταίο καιρό έχουμε ακούσει πολλά γι’αυτή την ιδεώδη άσκηση, ας την κοιτάξουμε λοιπόν λίγο καλύτερα, γιατί αν και ξένη σαν ιδέα, η αλήθεια ίσως είναι πιο ενδιαφέρουσα απ’ότι νομίζαμε.

Το βασικό «take away» του διαλογισμού είναι ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται ούτε στο χθες ούτε στο αύριο αλλά στo εδώ και τώρα. Η διείσδυση σε αυτό το ιερό «τώρα» γίνεται με 2 τρόπους: μέσω κάποιας ασχολίας που μας αρέσει πολύ ή απλά μέσω της συνειδητής αναπνοής.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που χάσατε την αίσθηση του τόπου και του χρόνου και με τι ασχολούσαστε; Για πολλούς ο χορός, οι έξοδοι στη φύση, ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τη δημιουργία, ακόμα και ένα παιχνίδι μπιρίμπας μας επιτρέπει να βγαίνουμε από τη βαβούρα των σκέψεων για ελάχιστα λεπτά ανακούφισης. Όταν ήμαστε παιδιά, αυτή τη ζωή ξέραμε. Με τα χρόνια ο φυσικός αυτός τρόπος απόλαυσης και ανακούφισης έχει αντικατασταθεί με τα διάφορα gadgets, smartphones κτλπ. και τεχνητούς τρόπους δήθεν ξελάφρυνσης, που απλά μας μουδιάζουν αντί να μας αναζωογονούν.

Ωραία, και θα μου πεις με τις χίλιες δύο ανησυχίες, ποιος έχει την ώρα να αφοσιωθεί στην «συνειδητή αναπνοή»; Και εδώ θα σας πω το εξής: εάν νιώθετε μια συνεχόμενη αίσθηση απογοήτευσης, αποσυντόνησης, ένα άγχος που απλά έχετε αποδεχθεί ως normal... τότε ως health coach σας εγγυώμαι οτι πραγματικά αξίζει το χρόνο σας αυτή η νέα έστω και διαφορετική συνήθεια. Μερικά πλεονεκτήματα είναι η καλύτερη συγκέντρωση, η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, η περισσότερη υπομονή και η φυσική ευεξία.

Kαι το καλύτερο; Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να κάνει κανείς αυτό το ψυχικό bloom στoν μαγικό κόσμο του. Για αυτό η σημερινή άσκηση διαλογισμού δεν είναι τίποτε άλλο από μιάμιση ώρα αφοσιωμένης μαγειρικής! Ελάτε, λοιπόν, μαζί μου στο πρώτο μας πείραμα όπου θα γίνουμε ένα με την ανάσα και τις αισθήσεις μας μέσω μιας νόστιμης σπανακόπιτας στην αγκαλιά της κουζινούλας μας.

                                                                Tι Εστί KOΥZINA;

Ίσως να το έχουμε ξεχάσει αλλά η κουζίνα είναι ένας χώρος, καθαρά δημιουργικός. Iδανικός για μερικά λεπτά συνειδητής αναπνοής, νοητικής ανακούφισης και ανάτασης. Aλλά μιλάμε για μαγειρική, έτσι, ξεχάστε τα μικροκυμάτων και τις ομέλετες και τα μακαρόνια a la βιάζομαι.

Eδώ αγαπητοί σας καλώ να δημιουργήσουμε μαζί «from scratch» μια σπανακόπιτα. Να πιάσουμε στο χέρι μας το ξενιτεμένο φύλλο και να το προσεγγίσουμε με αγάπη και λίγο χιούμορ. H μόνη και βασική διαφορά που μεταμορφώνει αυτήν την συνταγή σε είδος διαλογισμού είναι η αφοσίωση που δείχνουμε στο αντικείμενό μας, η συγκέντρωση στις αισθήσεις μας, με αποτέλεσμα τη «διακοπή» των σκέψεων που μας κυβερνούν από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ένας όρος που χρησιμοποιείται αρκετά σε αυτούς τους κύκλους λέγεται «beginners mind» με λίγα λόγια το να μπορούμε να κάνουμε κάτι που ίσως έχουμε κάνει άπειρες φορές λες και είναι η πρώτη φορά. Οπότε, αφήστε ό,τι ξέρετε και δεν ξέρετε και πλησιάστε την εμπειρία με ουδέτερη αντίληψη και γεμάτοι περιέργεια. Τι λέτε;

                                                                      Keep in Mind

1. Διαλέξτε μια μέρα που θα έχετε τουλάχιστον μιάμιση ώρα χρόνο για να ευχαριστηθείτε τη διαδικασία, να είναι καθαρή η κουζίνα, βάλτε την αγαπημένη σας ποδιά και ένα ποτηράκι κρασί.

2. Ένας βασικός κανόνας γι' αυτήν την συνταγή είναι ό,τι κάνετε κάντε το τουλάχιστον στην μισή ταχύτητα που θα το κάνατε κανονικά και ας σας φαίνεται αστείο ή χαζό. Όσο πιο αργές οι κινήσεις σας τόσο πιο πολύ θα ανοίξει και το μυαλό - με αποτέλεσμα να διακόπτετε την ροή ανησυχιών που έχει μάθει το μυαλό σας να παπαγαλίζει.

3. Xρησιμοποιείστε όλες σας τις αισθήσεις κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της συνταγής. Γευθείτε το ελαιόλαδο, μυρίστε τον άνηθο, αφήστε το φύλλο να παίξει στην αφή σας. Η άσκηση αυτή μας ξαναμαθαίνει πως να βιώνουμε την ζωή μέσα από το σώμα μας, όχι μόνο νοητικά.

4. Κατα τη διάρκεια που είστε στην κουζίνα αφήστε τον εαυτό σας να πιστέψει πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο στο σύμπαν παρά εσείς και η πίτα μας. Α! και το κινητό, η τηλεόραση και τα λοιπά ......κρυμμένα!!

5. H ήρεμη, βαθειά και συνειδητή αναπνοή είναι must. Aν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνετε τις κινήσεις μηχανικά πάρτε μια βαθειά ανάσα και ξαναρχίστε. Όπως είπαμε ο πιο γρήγορος τρόπος για να ηρεμήσουν τα νεύρα και η καρδιά είναι η βαθειά αναπνοή.

6. Tέλος με το που μπει η πίτα στον φούρνο πάρτε ένα στυλό να καταγράψτε πως σας φάνηκε αυτή η εμπειρία. Ήταν δύσκολη; Εύκολη; Διάλειμμα από το κινητό, facebook, κολλητούς; Μήπως σας έκανε κάτι εντύπωση; Πως νιώθετε; Σας ήρθε κάτι στο νου που ίσως δεν περιμένατε; Mοιραστείτε τις απόψεις σας ♡, γράψτε μου στο [email protected].

                                               ZEN ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ME ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Η συνταγή προέρχεται από την αγαπημένη μας Gourmelita η οποία επισημαίνει οτι όλα τα υλικά θα τα βρείτε εύκολα στην  λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας. Για να σας κάνω και λίγη παρεούλα, να και μερικές φωτογραφίες από τα στάδια της δικής μου προσπάθειας.

Καλή όρεξη και... καλή αναπνοή ;)

 

ΥΛΙΚΑ:

2 κιλά φρέσκο σπανάκι
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
4 μέτρια πράσα ή 2 μεγάλα
1 μάτσο μαϊντανό
1 μάτσο άνηθο
250 γρ φέτα
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι
100 γρ ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα έξτρα
1 κουτί σόδα (αναψυκτικό)

Αν θέλετε να βάλετε επιπλέον μυρωδικά (της πάνε πολύ), μπορείτε να προσθέσετε:

 

1 μάτσο σέσκουλα
1 μάτσο μυρώνια
1 μάτσο καυκαλίθρες
1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι

Για το φύλλο:

200 γρ αλεύρι
2 κσ ξύδι
2 κσ λάδι
100 γρ χλιαρό νερό
1/4 κγ αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ:

 

Φτιάχνουμε το φύλλο ενώνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Το χωρίζουμε στα δύο, φτιάχνοντας δύο μπάλες. Η μια να είναι λίγο μεγαλύτερη από την άλλη, γιατί θα την χρησιμοποιήσουμε στον πάτο του ταψιόυ και θέλουμε να καλύψουμε και τα πλάγια του. Αφήνουμε τις μπάλες μέσα στο μπολ, καλυμμένες με μεμβράνη.
 

Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε όλα τα μυρωδικά, το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.

 

Κόβουμε τα δύο τελευταία σε φέτες, και όλα τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε, εκτός από το σπανάκι, που το θέλουμε ολόκληρο. Σε μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετούμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για λίγο τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε λίγα λίγα όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά, και το σπανάκι, εκτός από το άνηθο. Όταν ενωθούν όλα καλά, και ψηθούν για περίπου 15-20 λεπτά, τα βγάζουμε από την φωτιά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, και προσθέτουμε το άνηθο, το ρύζι (προεραιτικά) και τα 3 αυγά χτυπημένα.
 

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη την πιο μεγάλη μπάλα από ζυμάρι, σε φύλλο πάχους περίπου 0.5 εκατοστού. Λαδώνουμε καλά το ταψί μας, και στρώνουμε το φύλλο, καλύπτωντας και τα πλάγια του ταψιού.

Προσθέτουμε την γέμιση, πασπαλίζουμε με την φέτα και λίγο αλάτι και παραπάνω πιπέρι.

 

 

Ανοίγουμε και την άλλη μπάλα σε φύλλο, και το τοποθετόυμε από πάνω, γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα. Το λαδώνουμε, και το χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια. 

Τοποθετούμε σε ένα μπολ λίγη από την σόδα, και βουτώντας τα χέρια μας μέσα, πασπαλίζουμε καλά την πίτα. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο μας.

 

Κατερίνα Παππά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.