Τα 5 κυριότερα οφέλη της άσκησης στη φύση!
2019-04-08Οδεύοντας προς το καλοκαίρι οι μέρες γίνονται όλο και πιο μεγάλες και ζεστές. Ειδικά για εμάς που ζούμε στην Αθήνα, μια βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό είναι 20 λεπτά μακριά σχεδόν από κάθε περιοχή. Κάποιες περιοχές είναι πιο πράσινες ή βρίσκονται πιο κοντά στη θάλασσα, σίγουρα όμως, εκεί που μένεις θα υπάρχει κάποιο πάρκο ή κάποιο υπαίθριο γήπεδο που να ενδείκνυται για άσκηση.
Εάν λοιπόν δυσκολεύεσαι να κλειστείς στο γυμναστήριο, δεν έχεις παρά να φορέσεις τα αθλητικά σου και να βγεις στη φύση.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι όταν η άσκηση πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, προκαλεί μεγαλύτερη αναζωογόνηση στο σώμα και μεγαλύτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση στη ψυχολογία.
Γιατί λοιπόν μια ηλιόλουστη μέρα να περιοριστείς στο γυμναστήριο όταν μπορείς να ακολουθήσεις μια διαδρομή με το ποδήλατό σου ή να περπατήσεις στο πάρκο της γειτονιάς σου;
Διάβασε παρακάτω τα 5 κυριότερα οφέλη της άσκησης στη φύση, φόρεσε τα αθλητικά σου, κλείσε τον υπολογιστή και απόλαυσε τη γυμναστική στη φύση.
1. Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης
Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης και αυτό απαντάται στο ότι η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που επηρεάζει τα συναισθήματα μας. Η άσκηση ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας και κατ΄ επέκταση τα συναισθήματα πληρότητας και χαράς. Επιπλέον, μια επιστημονική μελέτη του 2007, έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση σε έντονο φως, όπως ο ήλιος, είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αύξηση της σεροτονίνης στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
2. Αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες. Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία συνθέτεται στον οργανισμό μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα αλλά επίσης, προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Η βιταμίνη D συμμετέχει σε δεκάδες φυσιολογικές διεργασίες ζωτικής σημασίας, όπως η πρόληψη του καρκίνου, η παραγωγή τεστοστερόνης και η συντήρηση της οστικής πυκνότητας. Συνεπώς, με σωστή διατροφή αλλά και «έξυπνη» έκθεση στον ήλιο, με συνεπή τακτικά χρονικά διαστήματα, μας βοηθά στην πρόσληψη της απαραίτητης αυτής βιταμίνης.
3. Μειώνει το στρες
Μια άλλη μελέτη του 2014 συσχέτισε την άσκηση σε εξωτερικό χώρο με την διαχείριση του άγχους. Σημείο αναφοράς για την υγεία είναι η ικανότητα του να μπορείς έστω για λίγο να χαλαρώνεις. Η άσκηση εντός ή εκτός σπιτιού βοηθάει στην χαλάρωση του σώματος και της ψυχής. Πόσο μάλλον όταν περπατάς στη φύση, ακούς το κελάηδισμα των πουλιών, σε φυσάει το αεράκι και γεμίζει το μάτι σου όμορφες εικόνες.
4. Αυξάνει την αθλητικότητά σου
Η άσκηση στην ύπαιθρο μας παρέχει την ευκαιρία να βρισκόμαστε ενεργά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Όσο πιο δύσκολο είναι το έδαφος (άμμος, χαλίκι, ανηφόρα, κατηφόρα), τόσο πιο σκληρά πρέπει να εργαστεί και το σώμα. Τα μηχανήματα στο γυμναστήριο μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη, αλλά επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο κινήσεων ξανά και ξανά το σώμα μπαίνει σε μια ρουτίνα και σταματάει να γυμνάζεται όπως πρώτα ενώ θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει και κάποιο τραυματισμό στους μύες από την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Το γρήγορο περπάτημα, η πεζοπορία ή το τρέξιμο στη φύση, διδάσκει στο σώμα πώς να προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επιπλέον, μια συνεχώς μεταβαλλόμενη επιφάνεια μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη του συνδετικού ιστού και να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών.
5. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
Οι άνθρωποι κοιμούνται πολύ καλύτερα τη νύχτα και νιώθουν πιο ξεκούραστοι το πρωί, όταν μέσα στην εβδομάδα ασκούνται τουλάχιστον επί δυόμιση ώρες συνολικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, μελέτησαν πάνω από 2.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18-85 ετών και συμπέραναν ότι κατά μέσο όρο 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης εβδομαδιαίως, αυξάνουν κατά 65% την ποιότητα του ύπνου. Επιπρόσθετα, οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούνται συχνά, όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα, αλλά επίσης το επόμενο πρωί νιώθουν μεγαλύτερη εγρήγορση, άρα έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία τους, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται σωματικά.
Ακόμα εδώ είσαι; Αθλητικά και έξω από το σπίτι ;)