«ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ» του ΑΝΤΡΕΙ ΝΙΚΙΣΙΝ

«ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ» του ΑΝΤΡΕΙ ΝΙΚΙΣΙΝ

"ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ" του ΑΝΤΡΕΪ ΝΙΚΙΣΙΝ σε Α’ προβολή από τις 20 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη New Star

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τον Νίκο Ζαχαριάδη

«Την τιμή κανένας δεν μπορεί να σ’ την αφαιρέσει.
Την τιμή μπορείς μοναχά να την χάσεις» Νίκος Ζαχαριάδης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ στις 19:00, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, ΣΗΦΗ (ΙΩΣΗΦ)  ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, 
ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΤΡΕΪ ΝΙΚΙΣΙΝ, ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΝΤΜΙΤΡΙΪ ΜΙΖΓΚΟΥΛΙΝ ΚΑΙ
ΑΛΛΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΣΤΟ STUDIO new star art cinema 
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΊΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΑΣ 
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ STUDIO από τις 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΑΝΤΡΕΙ ΝΙΚΙΣΙΝ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΝΤΜΙΤΡΙΙ ΜΙΖΓΚΟΥΛΙΝ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΝΤΜΙΤΡΙΙ ΜΙΖΓΚΟΥΛΙΝ, ΣΗΦΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ 
ΜΙΛΟΥΝ:
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΝΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
ΣΗΦΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ- ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
ΝΤΜΙΤΡΙΙ ΜΙΖΓΚΟΥΛΙΝ- ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ
ΠΑΙΖΟΥΝ:
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΜΠΟΥΤΕΝΚΟ, ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ  
ΝΤΙΜΙΤΡΙΙ ΒΟΡΟΝΙΝ, ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΡΝΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΠΙΝΑΚΑ/ΑΦΙΣΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΠΑ
ΕΤΟΣ: 2025
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75'
ΓΛΩΣΣΑ: ΡΩΣΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΛΟΙ
COPYWRITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ: NEW STAR 2025

ΣΥΝΟΨΗ
Για πρώτη φορά σε ταινία ένα ντοκουμέντο για τον Νίκο Ζαχαριάδη, με μεγάλο αρχειακό υλικό, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο Ρώσος ποιητής, λογοτέχνης και ιστορικός Ντμιτριί Μιζγκούλιν, με τη συνεργασία του γιού του Νίκου Ζαχαριάδη, και αξιοποιώντας αναμνήσεις του επιστήθιου φίλου και συναγωνιστή του Νίκου Ζαχαριάδη, Αλέξη Πάρνη. Με ιστορικές μαρτυρίες, έγκυρες αναλύσεις, προσωπικές στιγμές, το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Νίκου Ζαχαριάδη. Από το ξεκίνημά του, την πορεία του ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μέχρι την καθαίρεση του και την εξορία του στο Σουργκουτ της Ρωσίας, μαζί με τον γιο του, Σήφη Ζαχαριάδη και την αποκαταστασή του στις 16/7/2011 από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ.


ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΗΦΗ (ΙΩΣΗΦ) ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
 

«ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΞΟΝΤΩΣΕΙΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΝΙΚΗΣΕΙΣ»

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (ΣΟΥΡΓΚΟΥΤ  ΣΙΒΗΡΙΑΣ 13/5/1967, 13Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ

1.
31/7/1973

Την τελευταία ημέρα της ζωής του, στις 22.30 (ώρα Σιβηρίας) ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο πατέρας μου, έγραψε: «Θα ήταν καλύτερα να μην κρατήσεις το επίθετό μου. Με συγχωρείς που έτσι αταίριαστα ήρθαν τα πράγματα και μη μου κρατάς κακία». Σήμερα στα 74 μου χρόνια, εκτός από τη μεγάλη υπερηφάνεια, για το όνομα μου αυτό, δεν κρατάω τίποτα άλλο. Μάλλον όχι...Κρατάω βαθιά μέσα μου τη βεβαιότητα πως η προσωπικότητα του Νίκου Ζαχαριάδη δεν κρίθηκε, ούτε κρίνεται ακόμα κατάλληλα. Αυτό είναι το θέμα της ταινίας μας.

2.

«Η κριτική σκέψη, η ειλικρίνεια, η σεμνότητα και το χιούμορ, αποτελούν χαρακτηριστικά μιας δυνατής προσωπικότητας», είχε πει ο Άλμπερτ Αϊστάιν. Κατά καιρούς μου φαίνεται ότι ο μέγας επιστήμονας το είπε για τον πατέρα μου. Ο Αϊνστάιν ανιδιοτελώς υπηρέτησε την επιστήμη συνδυάζοντάς τη με την υψηλή ηθική. Ο Ζαχαριάδης έχει υπηρετήσει ανιδιοτελώς την ιδέα της κοινωνικής δικαιοσύνης, συνδυάζοντάς τηη επίσης, με υψηλή ηθική, κάτι που η οργανωμένη πολιτική δεν ανέχεται και τιμωρεί βαρέως. »Πάντως να ξέρεις...», γράφει ο Νίκος για τη μάνα μου μετά την καθαίρεσή του, «...πέρασε ο άντρας σου μεγάλη φουρτούνα, χωρίς να σαλέψει το φρύδι και μην αμφιβάλλεις καθόλου ότι θα τα βγάλει πέρα ως το τέλος ατράνταχτα». Ούτε για μια στιγμή, ούτε στα μπουντρούμια της Κέρκυρας, ούτε στο Χιτλερικό στρατόπεδο, του Νταχάου, ούτε στη μακρική Σιβηρία, ποτέ δεν πρόδιδε αυτό που πίστευε και δεν ερχόταν σε συμβιβασμό με τη συνείδησή του. «Καθαρή συνείδηση» το όνομα του βιβλίου του Αλέξη Πάρνη, «Γεια χαρά, Νίκος» στα ρωσικά. Και ο Πάρνης δεν πρόδωσε ποτέ τον φίλο και το είδωλό του, αν και ήθελαν να τον «αγοράσουν» και στο Κρεμλίνο και στο Hollywood και στην ΕΡΤ. Και ποια βραβεία δεν του υποσχέθηκαν! Όταν του διάβασα από το ημερολόγιο του πατέρα μου: «Εχθές πήρα γράμμα από τον Αλέξη. Στη φουρτούνα ξαναγνωρίζει κι ο Αλέξης φάνηκε άνθρωπος Κουκουές», εννοώντας ότι έχει υψηλή πνευματική δύναμη, ο Πάρνης είπε: «Αυτό είναι υψηλότερο και από το βραβείο Νόμπελ για εμένα». Και αυτό είναι ένα θέμα αυτής της ταινίας.[...]

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.