AOAFF | Άγριο Θηλυκό x Διχασμένο Κορμί
Δύο back-to-back προβολές από το Athens Open Air Film Festival.
Άγριο Θηλυκό (Something Wild)
Πότε: Σάββατο 22 Ιουλίου | 21:30
Η ταινία θα προβληθεί σε πρόσφατα και ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.
Είσοδος σε θεατές άνω των 17 ετών.
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι
Πρωταγωνιστούν: Μέλανι Γκρίφιθ, Τζεφ Ντάνιελς, Ρέι Λιότα, Μάργκαρετ Κόλιν, Τρέισι Γουόλτερ
Διάρκεια: 113'
Έτος παραγωγής: 1986
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Πέντε χρόνια πριν τιμηθεί με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για τη «Σιωπή των Αμνών», και γνωρίσει αργοπορημένα την ευρύτερη αναγνώριση που πάντα του άξιζε, ο Τζόναθαν Ντέμι υπέγραφε αθόρυβα μια από τις καλύτερες και πιο απρόσμενες δημιουργίες της δεκαετίας του '80. Χρειάστηκε να περάσει καιρός, ωστόσο, προκειμένου να εκτιμηθεί το «Άγριο Θηλυκό» για το ριψοκίνδυνο είδος ταινίας που ήταν. Γιατί με την ιστορία της ατίθασης Λούλου, που σχεδόν απαγάγει έναν συντηρητικό γιάπη και στη διάρκεια ενός περιπετειώδους ταξιδιού τού δίνει μερικά χρήσιμα μαθήματα για τον έρωτα και τη ζωή (παρ' ολίγον και τον θάνατο), ο Ντέμι φλέρταρε με τις προσδοκίες του κοινού και με τις αναπάντεχες διαθέσεις της ίδιας της ταινίας του, προσπαθώντας να ενώσει επιθετικά αταίριαστα μεταξύ τους κινηματογραφικά είδη.
Έτσι, αυτό που ξεκινά ως σέξι ταινία δρόμου γρήγορα μεταμορφώνεται σε σκρούμπολ κομεντί προτού εκτροχιαστεί απότομα στα εδάφη του θρίλερ. Ο ρομαντισμός δίνει θέση στον τρόμο, ένα ξένοιαστο παραμύθι αποπλάνησης γίνεται ορμητική βόλτα στην άγρια πλευρά, το κοινό αδυνατεί να προβλέψει πού θα τον οδηγήσει το φιλμ και σε όλη τη διάρκεια της ξέφρενης διαδρομής ο σκηνοθέτης όχι μόνο δεν χάνει ποτέ το τέμπο και τον προορισμό του (παρά τις όσες παρακάμψεις) αλλά σκηνοθετεί με έναν ενθουσιασμό και μια ζωογόνο άγνοια κινδύνου που δυστυχώς έχουν εκλείψει πλέον από το αμερικανικό σινεμά.
Ακόμη καλύτερα, χρωματίζει το σενάριο με το ταμπεραμέντο του, τον υπέροχα λοξό τρόπο που έχει για να αντικρίζει την αμερικανική πραγματικότητα, τα ξεσηκωτικά new wave ακούσματά του, το χιούμορ και τον αυθορμητισμό του, κάνοντας το «Άγριο Θηλυκό» μια ταινία με τσαγανό και προσωπικότητα που ανήκει εξίσου σε εκείνον όσο και στους τρεις θαυμάσιους πρωταγωνιστές του: τη Μέλανι Γκρίφιθ και τον Τζεφ Ντάνιελς στους ρόλους της καριέρας τους και βέβαια τον Ρέι Λιότα σε ένα από τα πιο αξέχαστα ερμηνευτικά ντεμπούτα που έχουμε δει.
(κείμενο: Λουκάς Κατσίκας)
Διχασμένο Κορμί (Body Double)
Πότε: Σάββατο 22 Ιουλίου | 23.30
Η ταινία θα προβληθεί σε πρόσφατα και ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.
Είσοδος σε θεατές άνω των 17 ετών.
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Ντε Πάλμα
Πρωταγωνιστούν: Κρεγκ Γουάσον, Γκρεγκ Χένρι, Μέλανι Γκρίβιθ, Ντέμπορα Σέλτον
Διάρκεια: 114'
Έτος παραγωγής: 1984
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: Ελληνικοί
Σεξ, βία, έγκλημα και σινεμά σε ένα μέχρις εσχάτων φεστιβάλ χιτσκοκικών αναφορών και ηδονοβλεψίας που τολμά να ενώσει τον «Σιωπηλό Μάρτυρα» και τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου» με το soft πορνό στο ίδιο μεταμοντέρνο σχόλιο πάνω στον πανίσχυρο μηχανισμό ψευδαίσθησης που είναι ο κινηματογράφος. Κουρασμένος από τις κατηγορίες που του φόρτωναν με κάθε ευκαιρία οι κριτικοί, ο Ντε Πάλμα χρησιμοποίησε το φιλμ ως μια ξεκάθαρη επίθεση εναντίον τους, προκαλώντας τη μήνη τους και παλεύοντας μέχρις εσχάτων με την Επιτροπή Λογοκρισίας η οποία θεωρούσε αδιανόητης τολμηρότητας την ταινία και επρόκειτο να της δώσει τον εμπορικά καταστροφικό χαρακτηρισμό «Αυστηρώς Ακατάλληλο».
Πέρα από τις εξόφθαλμες χιτσκοκικές παραπομπές, όμως, το σταθερά επανερχόμενο στοιχείο της ηδονοβλεψίας και του φετιχισμού, καθώς επίσης την στα όρια της εμμονής τάση του δημιουργού του να κυνηγά τη σεναριακή ανατροπή, το «Διχασμένο Κορμί» δεν αξίζει να μνημονεύεται μονάχα ως ένα από τα καλύτερα ερωτικά θρίλερ της δεκαετίας. Πριν απ’ όλα, και ηθελημένα ή μη, το φιλμ αποτελεί μια ευρηματικότατη παραβολή πάνω στην αγωνία της ανδρικής ανικανότητας. Ο νεαρός ηθοποιός τον οποίο υποδύεται ο Κρεγκ Γουάσον δεν είναι παρά ένας άνδρας που στον αγώνα να προσεγγίσει την κοπέλα από το απέναντι διαμέρισμα, προστατεύοντάς την παράλληλα από τη θανάσιμη απειλή ενός τρίτου, βγαίνει πάντα δεύτερος, αφενός υποσκελισμένος από τα φαλλικά όπλα του ανταγωνιστή και αφετέρου από τις δικές του αξεπέραστες φοβίες. Υπό το πρίσμα αυτό, αξίζει αν μη τι άλλο να επιστρέψει κανείς στο «Διχασμένο Κορμί», για μια απρόσμενα ανταποδοτική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, η διάσημη δημιουργία του Ντε Πάλμα παραμένει εξίσου (ένοχα) απολαυστική.
(κείμενο: Λουκάς Κατσίκας)