Apropos/Documenta: Cage, Ξενάκης, Χρήστου
Το Goethe-Institut Athen συνεχίζει το πρόγραμμά του apropos documenta Μάρτιος-Απρίλιος 2017 στις 2 Μαρτίου, αφιερώνοντας μια βραδιά στη μουσική πρωτοπορία του 20ου αιώνα σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τον μουσικό και σκηνοθέτη Κωστή Ζουλιάτη.
Το πρόγραμμα της βραδιάς:
Συναυλία με έργα των John Cage, Ιάννη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου (25΄)
John Cage Theatre Piece (1960)
Θεατρικό δρώμενο
Συμμετέχουν μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά
Διδασκαλία: Τηλέμαχος Κρεβάικας
Ιάννης Ξενάκης Rebonds b (1987-1989) για σόλο κρουστά
Κωνσταντίνος Σερεμέτης, κρουστά
Γιάννης Χρήστου Επίκυκλος (1968)
Συμμετέχουν μέλη του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλέξανδρου Καλογερά
Διδασκαλία: Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Ακολουθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «ANAPARASTASIS: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)» (2012, 97΄)
Έρευνα/Κείμενα/Σκηνοθεσία: Κωστής Ζουλιάτης
Παρουσία του Κωστή Ζουλιάτη.
Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία.
Το ντοκιμαντέρ αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συνυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό.
Περισσότερα για την ταινία εδώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για την ηχητική εγκατάσταση «Essay» (Writing through the Essay‚ On the Duty of Civil Disobedience) που ο John Cage παρουσίασε στη documenta 8 (1987) στον κατάλογο της τότε documenta στο φουαγιέ του Ινστιτούτου, το οποίο από τον περασμένο Οκτώβριο φιλοξενεί υλικό από το αρχείο της documenta – φωτογραφίες, βιντεοντοκουμέντα, καταλόγους, δημοσιεύματα τύπου, εκδόσεις κ.ά.