ATLAS OF MEDITERRANEAN LIQUIDITY | Εξερεύνηση της βιοποικιλότητας στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας
Οι κήποι του παλατιού που διαμορφώθηκαν από τη βασίλισσα Αμαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1830-σήμερα γνωστοί ως Εθνικός Κήπος-είναι το πρώτο διακοσμητικό πάρκο και ταυτόχρονα ο πρώτος βοτανικός κήπος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ενώ πολλά έχουν γραφτεί για την ιστορία αυτού του μέρους, οι αναφορές γύρω από την άγρια ζωή και τη βιοποικιλότητα είναι ελάχιστες.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία βιοποικιλότητας που προσδίδουν στο πάρκο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα της φυσικής ιστορίας: Μνημειώδη μακρόβια δέντρα, τα οποία μάλιστα χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα φυσικά «hotspots» της ορνιθοπαγίδας της πόλης λόγω της συνεχούς υγρασίας χάρη στην ύδρευση, όπως και τεχνητά υδάτινα στοιχεία ψυχαγωγίας με παλιά υδατορέματα, συντριβάνια και λίμνες με καθαρό, διαυγές νερό.
Η ξενάγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εγκατάστασης Atlas of Mediterranean Liquidity, όπου παρουσιάζονται διαδραστικοί χάρτες οι οποίοι παρακινούν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στη διερεύνηση του νερού ως φυσικού πόρου τόσο στην αστική περιοχή της Αθήνας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης, κορυφαίος γεωγράφος και βιολόγος στον τομέα των εσωτερικών υδάτων στην Ελλάδα, θα ηγηθεί και θα συντονίσει αυτή την ειδική «αποστολή εξερεύνησης» της βιοποικιλότητας του Εθνικού Κήπου.
ΔΡ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΖΟΓΚΑΡΗΣ
Ο Δρ. Σταμάτης Ζόγκαρης είναι Κύριος Ερευνητής στον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Εργάζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στην έρευνα και εφαρμογή μέτρων προστασίας των ποταμών, υγροτόπων και της παράκτιας ζώνης. Η έρευνά του γύρω από τη φύση της Αθήνας εκκινεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, και επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα πουλιά, τα ψάρια και στη χλωρίδα.