CTRL+T: ΒLOOM in progress | MELINA FAKITSA MOSLAND
To T.A.F. / the art foundation συνεχίζει το πρόγραμμα δράσεων CTRL+τ με το πρότζεκτ ‘’BLOOM in progress’’ της Μελίνας Φακίτσα Mosland.
Το πρόγραμμα CTRL+τ αποτελεί μια πρωτοβυλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τ.A.F. επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+τ με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά τη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.
To “ΒLOOM in progress” είναι ουσιαστικά συνέχεια της πτυχιακής εργασίας της Μελίνας. Το αρχικό πρότζεκτ είναι ένα οπτικό παραμύθι, ένα κολάζ του τέλειου σώματος με την τέλεια βλάστηση. Αντλεί εικόνες από τις βοτανικές εικονογραφήσεις του 17ου και 18ου αιώνα όπου τα φυτά παρουσιάζονται στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους και ενώνονται με εικόνες τέλειων σωμάτων 3D ανατομίας. Αντλεί επιρροή από τη μυθολογία, όπως τις περιπτώσεις του Άδωνη, της Δάφνης και τους Νάρκισσου, όπου οι άνθρωποι και η ομορφιά τους μεταμορφώνονται σε φυτά, και από τη λογοτεχνία όπως τα λουλούδια που τραγουδούν στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και το θάνατο του ήρωα του Εξώστη του Καχίτση, ο οποίος αποφασίζει να πεθάνει μόνος στην έπαυλή του από την ασφυξία που προκλήθηκε από την τροπική βλάστηση της ζούγκλας που καταπίνει το σπίτι και τον ίδιο μαζί. Η βλάστηση συμβολικά μπορεί να δηλώνει εγκατάλειψη, παρακμή αλλά και ταυτόχρονα ακμή, άνθιση, γονιμότητα και ζωή. Έτσι, οι μορφές στα συγκεκριμένα έργα μπορούν να είναι ανθρώπινα σώματα, καλυμμένα από το γρασίδι, ή υβριδικά πλάσματα κάποιου παραμυθιού.
Το συγκεκριμένο πρότζεκτ αποσκοπεί σε μία διαδρομή ανάμεσα στα υλικά, την παραγωγική διαδικασία και το αποτέλεσμα. Θα εστιάσει στη σπουδαιότητα της διαδικασίας αυτής από μόνη της και θα δώσει βάση στον τρόπο με τον οποίο από το ένα έργο προκύπτει το επόμενο. Τίθεται έτσι το ερώτημα πότε ένα υλικό σταματάει να είναι υλικό και γίνεται έργο και, αντίθετα, πότε ένα έργο γίνεται υλικό.