Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024
Η Διεθνής Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (Μ.Α.Α.Κ.Σ.Σ.)/Music Academy of the Anargyrios and Korgialenios School of Spetses (M.A.A.K.S.S), που λειτουργεί για πρώτη φορά το 2021 και γρήγορα αναδείχθηκε σε ετήσιο θεσμό, ανακοινώνει με χαρά το φετινό της πρόγραμμα από τις 25 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου 2024. Η Μουσική Ακαδημία συγκεντρώνει στις Σπέτσες νέους μουσικούς απ' όλο τον κόσμο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αποτελώντας μία μοναδική, για το νησί των Σπετσών αλλά και την ευρύτερη περιοχή, μουσική εκπαίδευση υψηλής ευρύτερης ποιότητας αλλά και σημείο ευρύτερης διαπολιτισμικής συνάντησης.
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το πρόγραμμα της Μ.Α.Α.Κ.Σ.Σ. διαρκεί 10 ημέρες, και περιλαμβάνει μία σειρά από masterclasses υψηλού επιπέδου για επτά κλασικά μουσικά όργανα συμπεριλαμβάνοντας το λυρικό τραγούδι με καθηγητές κορυφαίους σολίστ διεθνούς αναγνώρισης. Η εναρκτήρια εκδήλωση για φέτος θα γίνει τη δεύτερη μέρα του προγράμματος, Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τη μοναδική συναυλία που δίνουν, όπως πάντα, οι καθηγητές της Ακαδημίας στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, καλωσορίζοντας τους μαθητές με τη μουσική τους, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της Ακαδημίας, μια σειρά από εξαιρετικές συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε σημαντικά τοπόσημα των Σπετσών, γεμίζοντας το νησί με κλασική μουσική! Όλες οι συναυλίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό.
Παράλληλα, η Ακαδημία ανανεώνει και βελτιώνει περαιτέρω το περιεχόμενο του προγράμματός της, πάντα με στόχο να περιέχει όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και συναρπαστική εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία.
Έτσι, φέτος:
-ενισχύεται η ομάδα με δύο νέες προσθήκες, τη Silvia Simionescu στη βιόλα και τον Κώστα Σίσκο στο γαλλικό κόρνο, που προσφέρεται για πρώτη φορά ως επιλογή οργάνου.
-συνεχίζει για 2η χρονιά η αποτελούμενη από τους συμμετέχοντες στην Ακαδημία ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή στο βιολί και σπουδαίου σολίστα Bartek Niziol.
-το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ένα σολιστικό μέρος για κάθε όργανο. Η επιλογή του σολίστ που θα το παίζει γίνεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες, μετά από ακρόαση που φέτος θα πραγματοποιηθεί τη δεύτερη μέρα των σεμιναρίων (26/5).
-το μάθημα του τραγουδιού εμπλουτίζεται με τη συμβολή μιας voice yoga instructor.
Επιπλέον, και φέτος η Μουσική Ακαδημία θα λειτουργήσει καθημερινά μουσικά εργαστήρια για παιδιά από 18 μηνών μέχρι 11 ετών, ανοιχτά και δωρεάν προς το κοινό, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με το πρόγραμμα της Ακαδημίας. Θυμίζουμε ότι τα εργαστήρια γίνονται από μουσικοπαιδαγωγό που κάνει μουσική αγωγή σε αντίστοιχης ηλικίας παιδιά του νησιού, 2 φορές το μήνα, καθ' όλη τη διάκεια του χρόνου.
Λίγα λόγια για τη Μουσική Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.
Η Μουσική Ακαδημία αποτελεί ένα δεκαήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ιστορικής σχολής των Σπετσών σε μία μοναδική κατάφυτη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας τις ιδανικές συνθήκες για δημιουργία. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από masteclasses με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς καθηγητές στο είδος τους αλλά και να δώσουν ζωντανές συναυλίες για το κοινό στις Σπέτσες, αναπτύσσοντας τις μουσικές τους δεξιότητες. Τα φετινά μαθήματα περιλαμβάνουν masterclasses για φωνή, φλάουτο, κλαρινέτο, γαλλικό κόρνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο.
Τα 3 πρώτα χρόνια της διοργάνωσης της η Μ.Α.Α.Κ.Σ.Σ. συγκέντρωσε μαθητές από 12 έως 30 ετών από τις Η.Π.Α., Ινδία, Κίνα, Ταιβάν, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ουκρανία Ρωσία Αρμενία, Σερβία Τουρκία, Λίβανο και Ελλάδα, ενώ φέτος έχουν ήδη εγγραφεί μαθητές από Ελλάδα, Αμερική, Πολωνία, Ουγγαρία, Ελβετία, Σερβία, Ουκρανία, Κίνα, Ιαπωνία και Πορτογαλία! Η Μ.Α.Α.Κ.Σ.Σ. φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την ανάμειξη της τοπικής κοινότητας στις δραστηριότητες της, ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες των Σπετσών και της περιοχής να δημιουργήσουν συλλογικά μία πρότυπη εκπαιδευτική πλατφόρμα που θα προσελκύει μαθητές απ' όλο τον κόσμο.
MASTER CLASSES - Καθηγητές 2024 με αλφαβητική σειρά :
www.maakss.com/tutors
Κλαρινέτο -FABIAN DIRR | www.maakss.com/fabian-dirr
Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Δρέσδης, Γερμανία
Τραγούδι-MARCIN HABELA | www.hesge.ch/hem/annuaire/marcin-habela
Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης, Ελβετία
Φλάουτο-STEPHANE RETY | www.stephanerety.com
Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Δρέσδης. Γερμανία
Βιολοντσέλο-DENIS | www.denisseverin.com
Καθ. Πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης/Πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης, Ελβετία
Βιόλα-SILVIA SIMIONESCU | https://maakss.com/silvia-simionescu
Καθ. στη Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας, Ελβετία
Γαλλικό Κόρνο-ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΣΚΟΣ | https://maakss.com/kostas-siskos/
Κορυφαίος Α' στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ελλάδα
Οργανωτική επιτροπή:
Γιάννης Αίσωπος
Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
Λένη Κονιαλίδη
Επικεφαλής της Μουσικής Ακαδημίας της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών
Ρέα Αποστολίδη
Γεν, Γραμματέας της Αναργυρείου Σχολής Σπετσών
Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών
Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.) ήταν ένα σημαντικό σχολείο του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τους εθνικούς ευεργέτες και δωρήτές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένειο και εγκαινιάστηκε τη 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Επιλέχθηκαν οι Σπέτσες ως τόπος εγκατάστασης, λόγω καταγωγής του Σωτήριου Αναργύρου και συγκεκριμένα μία ειδυλλιακή τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης των Σπετσών, μπροστά από την παραλία Λιγονέρι. Ήταν πρότυπο ιδιωτικό σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο. Η λειτουργία της σταμάτησε το 1983. Μεταξύ των μαθητών της ήταν και ο Ιάννης Ξενάκης, έλληνας πρωτοπόρος συνθέτης με διεθνή αναγνώριση.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου
Ο διάσημος Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962) που έχει σώσει εκατομμύρια γυναίκες χάρις στο Τεστ Παπ που ανακάλυψε, γεννιέται και μεγαλώνει στην Κύμη, σε μια εποχή όπου στον δυτικό κόσμο αλλάζει ο τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, όταν πλέον σε ένα κλίμα πειραματισμού αναπτύσσονται νέες αντιλήψεις για την υγεία και την ασθένεια, όπου τέχνη και θεραπεία συνδέονται μέσα από καινοτόμες εργασίες πρωτοπόρων γιατρών και καλλιτεχνών. Το δράμα αποκτά μια νέα δυναμική, πλέον μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική πρακτική σε νοσοκομεία και ιδρύματα, αλλά και στη σχολική εκπαίδευση, δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο κατανόησης της τέχνης αφού μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο αλλαγής στις ζωές των ανθρώπων.
Η Κύμη
Η αρχοντική Κύμη με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς στην Κεντρική Εύβοια. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα και είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Η ιστορία της φθάνει στην αρχαιότητα, όταν ίδρυσε δύο αποικίες στην Αιολίδα, μία στα βόρεια της Σμύρνης και μία στην Κάτω Ιταλία στην Καμπανία μαζί με τους Χαλκιδείς, όπου μεταφέρθηκε και το ελληνικό αλφάβητο και εξελίχθηκε στο λατινικό. Η περιοχή με τους ευγενείς κατοίκους, το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο, τα παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά, τους πύργους, τα μοναστήρια και με το δροσερό κλίμα προσφέρεται για εξερεύνηση, αναψυχή και ηρεμία, Ο τόπος συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ διακρίνεται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με ένα μοναδικό δάσος ελάτων, τα φαράγγια, τα σπήλαια, τις πεντακάθαρες αμμουδιές με τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου και τους ορεινούς όγκους που κόβουν την ανάσα. Στην περιοχή ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φρέσκο ψάρι και τοπική παραδοσιακή κουζίνα. Η πρόσβαση στην Κύμη γίνεται μέσω Χαλκίδας ή με το Ferry Boat Ωρωπού-Ερέτριας.