Drops of Breath: υποθαλάσσιος χορός στο Σούνιο
Για πρώτη φορά στον κόσμο, οι χορογράφοι Sophie Bulbulyan (DK-BEL/Γαλλία) και Αποστολία Παπαδαμάκη (Quasi Stellar/Ελλάδα), σε συνεργασία με τη Λία Χαράκη (Pelma/Κύπρος) και μια ομάδα καλλιτεχνών από δώδεκα συνεργαζόμενες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ισπανία, Κύπρο, Λίβανο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σουηδία) παρουσιάζουν μια υποθαλάσσια χορευτική-εικαστική παράσταση με υποβρύχιο κοινό.
Το «Drops of Breath» μετά από δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία λίγο πριν από τις παραστάσεις του. Με στόχο του να μεταφέρει ισχυρά ανθρωπιστικά, κοινωνικά και περιβαντολλογικά μηνύματα, επέλεξε τον τολμηρό αλλά μαγικό δρόμο μιας υποβρύχιας θαλασσινής παράστασης, ως μείζονα συμβολική κίνηση ενός μικρόκοσμου που προσομοιάζει με την αιώνια μήτρα, το περιβάλλον που αποτελεί την απόλυτη κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων του πλανήτη. Με την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το πρότζεκτ, το μήνυμα του «Drops of Breath» προσδίδει άλλες διαστάσεις στο τι θεωρούμε δεδομένο για τις δυνατότητες του ανθρώπου, για την καλλιτεχνική του έκφραση, αλλά και για τη διαφορετικότητα και την αλληλεγγύη.
H Νεκταρία Γληνού (Δρ. Παιδαγωγός) περιγράφει: «Τα μάτια του θεατή λούζονται με εικόνες που αλλάζουν την αντίληψη του χρόνου και του χώρου. Η απουσία εδάφους προσθέτει μια νέα διάσταση και η απουσία βαρύτητας χαρίζει φτερά στους χορευτές. Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και απελευθέρωσης οι χορογράφοι καταδεικνύουν ότι η διαφορετικότητα στις σωματικές ικανότητες και η ετερότητα στις κουλτούρες μπορούν να συνδεθούν αρμονικά και να μας εμπλουτίσουν ψυχικά. Ενδυναμωμένοι από την αδιαμφισβήτητη δύναμη ζωής που αναβλύζει από την παράσταση προχωρούμε μπροστά, νιώθοντας βαθιά συνδεδεμένοι με όλα τα πλάσματα του πλανήτη μας».
Οι τρεις (3) παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε βάθος 6 μ. στη θάλασσα του Ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, σε ένα υποθαλάσσιο κυκλικό σκηνικό του Γιώργου Γεωργίου, μέσα στο ηχητικό περιβάλλον της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Τρύφωνα Κουτσουρέλη που θα ακούγεται τόσο στο βυθό όσο και στη στεριά.
Οι χορευτές του «Drops of Breath»
Η ομάδα του «Drops of Breath» αποτελείται από δεκατέσσερις (14) χορευτές (μεταξύ αυτών 3 χορευτές με αναπηρία και 3 παιδιά) προερχόμενους από τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο: ο Τάσος Παπαπάνος είναι Dive Master Padi με περισσότερες από 5.000 καταδύσεις στο ενεργητικό του. Είναι ο βασικός εκπαιδευτής τεχνικών πλευστότητας της ομάδας. Ο Γάλλος Thierry Maboang είναι χορευτής και μέλος της ομάδας χορού Compagnie DK-BEL. Ο Αντώνης Στρούζας είναι απόφοιτος της ΚΣΟΤ και εκπαιδευμένος στις πολεμικές τέχνες. Σύντομα θα λάβει πιστοποίηση ως εκπαιδευτής καταδύσεων. Η Κύπρια Χριστίνα Πατσάλη είναι επαγγελματίας χορεύτρια και δύτρια ανοιχτής θάλασσας. Η Ελένη Διαμαντή είναι μηχανικός και ως μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών έχει συμμετάσχει σε πολλές υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες. Έχει σπουδάσει χορό. Η Δήμητρα Σβίγγου είναι επαγγελματίας χορεύτρια και καθηγήτρια χορού. Διδάσκει στην Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η Ειρήνη Κουρούβανη είναι ανάπηρη χορεύτρια, πρωταθλήτρια ιστιοπλοϊας και άρσης βαρών. Η Δήμητρα Αντωνάκη είναι επαγγελματίας χορεύτρια και πρόσφατα δύτρια. Η Souad Daoudi χορεύει εδώ και δύο χρόνια παρά την αναπηρία της. O Γάλλος Michée Quenum είναι ανάπηρος χορευτής και μέλος της ομάδας χορού Compagnie DK-BEL. O 14χρονος Γάλλος Jules Bulbulyan, φανατικός ερασιτέχνης χορευτής, είναι πλέον δύτης προχωρημένου επιπέδου. Η 14χρονη Νεφέλη Μποσκοΐτη ασχολείται χρόνια με την κατάδυση, κάνει γιόγκα και σπουδάζει χορό. Ο Βασίλης Βασιλείου και ο Αριστοτέλης Μαρινόπουλος είναι δύο παιδιά που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το χορό και την κατάδυση και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία και επαφή με τα άτομα με αναπηρίες.
Ειδικές οδηγίες για το κοινό
Το «Drops of Breath» αποτελεί ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό γεγονός. Ως site specific έργο σε μια από τις ωραιότερες και εξαιρετικά σημαντικές -τόσο ιστορικά όσο και ενεργειακά- τοποθεσίες της Αττικής, το ακρωτήριο του Σουνίου, το «Drops of Breath» καλεί το κοινό του στην παραλία του Grecotel Cape Sounio να παρακολουθήσει κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή παράσταση χορού: να ζήσει μια συναρπαστική καλλιτεχνική περιπέτεια-εμπειρία. Με μια απαιτητική οργάνωση στην ακτή, όσο και μέσα στο νερό, έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για τρείς (3) τύπους θεατών:
Υποβρύχιος θεατής, με καταδυτικό εξοπλισμό σε βάθος 6 μ.:
Αφού πληροί τους όρους που υποδεικνύονται στο «Υποβρύχιο εισιτήριο», θα ζήσει την εμπειρία της παράστασης σε απόσταση αναπνοής από τους υποβρύχιους χορευτές.
Snorkeler θεατής:
Θα παρακολουθήσει μια πανοραμική εικόνα της παράστασης από την επιφάνεια της θάλασσας, με μάσκα και βατροχοπέδιλα. Θα επιλέξει το «Εισιτήριο για την επιφάνεια της θάλασσας».
Θεατής στην ακτή:
Θα απολαύσει το θέαμα μέσω γιγαντο-οθόνης, στο γρασίδι, σε αναπαυτικά μαξιλάρια και με θέα το Ναό του Ποσειδώνα. Θα επιλέξει το «Εισιτήριο οθόνης».
Παρακαλούμε, βρείτε αναλυτικές οδηγίες για τους 3 τύπους εισιτηρίων στο ακόλουθο link: http://www.ticketservices.gr/el/DOBTickets/
Το «Drops of Breath» αποτελεί την κύρια δράση-κορύφωση του καινοτόμου project «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου» (The Underwater Heart of the Mediterranean). Πρόκειται για ένα έργο πολλαπλών δράσεων που συνυφαίνουν μια πολυεπίπεδη πλατφόρμα, αγγίζοντας σε βάθος κοινωνικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές αξίες. Το σύνολο του έργου επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (Ορίζοντας 2020)*, της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ε.Ε.
Η συνέχεια του «Drops of Breath»…
Το «Drops of Breath» δεν σταματά στις τρείς παραστάσεις του Σουνίου. Από τις 25 ως τις 27 Οκτωβρίου 2015, μέρος της μαγνητοσκοπημένης υποβρύχιας παράστασης θα προβάλλεται στο σύμπλεγμα των κτιρίων και στους υπέροχους κήπους του Μουσείου Βορρέ, παράλληλα με μια διαδραστική με το κοινό παράσταση χορού και μουσικής. Η παράσταση «Drops of Peace», η «στεριανή» συνέχεια του «Drops of Breath» ερμηνεύεται από την ίδια ομάδα χορευτών και στοχεύει να δημιουργήσει πνευματικές γέφυρες ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων της Μεσογείου προσκαλώντας κοινό, παιδιά και ενήλικες, καθώς και άτομα με ειδικές ικανότητες να την παρακολουθήσουν μετακινούμενοι μέσα στους κήπους του μουσείου.