Feedback String Instruments

Feedback String Instruments

Με μακρά ακαδημαϊκή και μουσική πείρα, ο Scott McLaughlin και ο Θάνος Πολυμενέας Λιοντήρης διοργανώνουν στο ΚΕΤ ένα τριήμερο εργαστήρι αφιερωμένο στα ανατροφοδοτούμενα έγχορδα μουσικά όργανα, τριήμερο το οποίο θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία των συμμετεχόντων.

Τα ανατροφοδοτούμενα έγχορδα μουσικά όργανα (feedback string instruments) παρέχουν νέους δρόμους στην παραγωγή ήχου και στη μουσική δημιουργία. Εισάγουν καινούργιες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό οργάνων και στην απόκτηση μουσικών δεξιοτήτων. Δημιουργούν προκλήσεις (ανάπτυξη νέων τεχνικών σύνθεσης, σημειογραφίας, εκτέλεσης, και δεξιοτεχνίας) και μπορούν να γίνουν ενδιαφέρον αντικείμενο μουσικής έρευνας.

‘Εγχορδα ανατροφοδοτούμενα όργανα όπως το halldorophone και το feedback augmented acoustic bass αποτελούν μια υποκατηγορία των οργάνων ανατροφοδότησης. Το συγκεκριμένο εργαστήρι έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες και ερευνητές για να δοκιμάσουν, να εξετάσουν και να πειραματιστούν με αυτά τα όργανα και ίσως να προσφέρουν κάποιες απαντήσεις σε σχέση με τις δημιουργικές προκλήσεις που παρουσιάζουν. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον χώρο του κατασκευαστή οργάνων Halldor Ulfarsson, όπου κατασκευάζονται τα προαναφερθέντα όργανα.

Ο Scott McLaughlin είναι Ιρλανδός συνθέτης και αυτοσχεδιαστής με έδρα το Huddersfield (Ηνωμένο Βασίλειο). Ξεκίνησε ως κιθαρίστας (shoegaze και πειραματικής μουσικής) πριν να ξεκινήσει σπουδές, στα 20 του, στο Πανεπιστήμιο του Ulster. Σπούδασε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Leeds σε θέματα σύνθεσης και μουσικής τεχνολογίας. Είναι συν-διευθυντής του CePRA (Centre for Practice Research in the Arts) και συντονίζει το RMA Practice Research Study Group. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη σύνθεση για την περιστασιακότητα και την αβεβαιότητα στη φυσική υλικότητα του ήχου. Είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο πρόγραμμα AHRC SPARKLE (Sustaining Practice Assets for Research, Knowledge, Learning and Engagement) και ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα AHRC Leadership Fellowship, το σχέδιο "Garden of Forking Paths", για κλαρινέτα.

Ο Θάνος Πολυμένεας-Λιοντήρης είναι συνθέτης, ερμηνευτής και καλλιτέχνης ήχου. Η πρακτική του περιλαμβάνει συνθέσεις με χρήση υπολογιστή, διαδραστικές εγκαταστάσεις και διαδραστική μουσική για χορό, θέατρο και πολυμέσα. Απέκτησε πτυχίο στο κοντραμπάσο και στην ηλεκτρονική μουσική και σύνθεση από το Ωδείο του Ρότερνταμ, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης και στο IRCAM. Απέκτησε δύο μεταπτυχιακά πτυχία, στην Τέχνη και την Τεχνολογία από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια και ένα στη Δημιουργική Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Falmouth. Το 2019, απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ με υποτροφία έρευνας χορηγημένη από το CHASE-AHRC. Από το 2012, είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Ψηφιακής Εκπαίδευσης (FHEA). Διδάσκει στην Ανώτατη Εκπαίδευση από το 2011 - Πανεπιστήμιο Falmouth, Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων και Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ειδικός στον προγραμματισμό υπολογιστών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ολλανδικού καλλιτεχνικού συλλόγου Apes Container. Οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν θέματα που σχετίζονται με την παιδαγωγική, την τεχνολογία και την αισθητική.

www.lutins.co.uk
www.thanospl.net
www.halldorophone.info

εργαστήρι: Πέμπτη 1η, Παρασκευή 2, Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024 (10:00 – 14:00)

*Το εργαστήρι είναι ανοικτό στο κοινό. Κρατήσεις απαραίτητες στο [email protected] (περιορισμένη διαθεσιμότητα).

συναυλία: Σάββατο (21:00)

*Η είσοδος για τη συναυλία είναι 8€.
Κρατήσεις στο www.more.com/music/feedback-string-instruments & στο 213 00 40 496.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.