Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Japan Foundation, διοργανώνει Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ-αφιέρωμα στην ιαπωνική κουζίνα, έχει θέμα «Η Συνταγή της Ιαπωνικής Κουζίνας: Eating = Loving = Living!» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Περιοδεύοντος Φεστιβάλ Ιαπωνικών Ταινιών 2017» του Japan Foundation.
Πρόκειται να προβληθούν τέσσερις διακεκριμένες ταινίες, σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα (στα ιαπωνικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Η κάθε μία με το δικό της ύφος και αισθητική, παρουσιάζουν την ιαπωνική κουζίνα, ένα πλούσιο και σημαντικό κομμάτι του ιαπωνικού πολιτισμού. Οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος μας ξεναγούν στη μαγεία της ιαπωνικής κουζίνας: από την περίφημη τοπική κουζίνα της εποχής Εdo, στο οικογενειακό μενού της μητέρας, μέχρι το ασυναγώνιστο ιαπωνικό street food και τη θεσπέσια σούπα μιας έμπειρης γνώστριας της μαγειρικής τέχνης.
Παράλληλα με τις προβολές και καθώς η Παραδοσιακή Διατροφική Κουλτούρα της Ιαπωνίας (Washoku) συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2013, θα γίνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο«Ανακαλύψτε την Καταπληκτική Ιαπωνική Διατροφή!» στο φουαγιέ του κινηματογράφου, η οποία θα επιδεικνύει την ιαπωνική διατροφή ως φορέα υγείας, μακροζωίας και καλλιτεχνικής αισθητικής.
Η ταινία «A Tale of Samurai Cooking - A True Love Story» του YuzoASAHARA θα ανοίξει την αυλαία των προβολών.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Tετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 19:30
A Tale of Samurai Cooking - A True Love Story / Bushi no Kondate (2013 / 121’)
Σκηνοθεσία: Yuzo Asahara Ερμηνείες: Aya Ueto, Kengo Koura, Kimiko Yo, Toshiyuki Nishida
Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία μιας οικογένειας στην περιοχή Kaga την περίοδο Edo (1603-1868), της οποίας τα μέλη αντιμετώπισαν αμέτρητες δυσκολίες ως εργαζόμενοι στην κουζίνα του ηγεμόνα. Αυτή η συγκινητική ταινία, προβάλει το εσωτερικό της ηγεμονίας μέσα από τα μάτια μια γυναίκας παντρεμένης με ένα σεφ samurai, που ανέδειξε φαγητά μαγειρεμένα σύμφωνα με τις συνταγές της οικογένειας Funaki και έδωσε, εκείνη την εποχή, νέα πνοή στην κουζίνα της οικογένειας των samurai.
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 20:00
Mourning Recipe / Shijuku nichi no Recipe (2013 / 129’)
Σκηνοθεσία: Yuki Tanada Ερμηνείες: Hiromi Nagasaku, Renji Ishibashi, Masaki Okada,Fumi Nikaido ©2013 "Mourning Recipe" Film Partners
Η τελευταία επιθυμία της Otomi ήταν η οικογένεια της να κάνει μια μεγάλη γιορτή την 49η ημέρα μετά το θάνατο της. Θα μπορέσουν η κόρη και ο άντρας της να πραγματοποιήσουν την επιθυμία της και να προχωρήσουν τη ζωή τους;
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 19:30
Ramen Samurai (2011 /115’) ©RAMEN-SAMURAI FILM PARTNERS
Σκηνοθεσία: Naoki Segi Ερμηνείες: Dai Watanabe, Sayaka Yamaguchi, Koto Takagi
Μια κοινωνική ταινία βασισμένη σε μια ιστορία σε συνέχειες που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα της πόλης Kurume, γραμμένη από τον ιδιοκτήτη ενός γνωστού εστιατορίου ramen. Εγκατεστημένο στην πόλη Kurume, γνωστό για το πιάτο tonkotsu ramen (σούπα σε ζωμό χοιρινού με νουντλς), παρουσιάζει τη δυναμική προσπάθεια ενός γιού να αναβαθμίσει τη γεύση της συνταγής του πατέρα του.
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 21:30
Drops of Heaven / Ten no Shizuku (2012/ 113’) ©2012TENNOSHIZUKU FILM PARTNERS
Σκηνοθεσία: Atsunori Kawamura Ερμηνεία: Yoshiko Tatsumi Απαγγελία: Mitsuko Kusabue Αφήγηση: Shōsuke Tanihara
Ντοκιμαντέρ γύρω από την προέλευση μιας σούπας που εξακολουθεί να φτιάχνει η 88χρονη σεφ-συγγραφέας Yoshiko Tatsumi, που έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία και έχει βραβευθεί το 2010 με το βραβείο Κουλτούρας του NHK (Ραδιοτηλεόραση Ιαπωνίας). Η ταινία αυτή μοιάζει με μια και μοναδική δροσοσταλίδα που μπορεί να απαλύνει τη στεγνή και άδεια καρδιά του σύγχρονου ανθρώπου.