Γιώργος Σιγάλας | Διαδρομές – Η Αισιοδοξία της Ανάμνησης

Γιώργος Σιγάλας | Διαδρομές – Η Αισιοδοξία της Ανάμνησης

Η έκθεση του Ζωγράφου και Χαράκτη Γιώργου Σιγάλα φιλοξενεί 19 ελαιογραφίες της χρονικής περιόδου 1984 - 1996. Η έκθεση ακολουθεί μια δημιουργική διαδρομή που έκανε ο ζωγράφος από την ρεαλιστική εικαστική προσέγγιση (στην έκθεση βλέπουμε τέσσερα έργα) επικεντρώνοντας σε ένα θέμα, που διέπεται από διαύγεια και έντονο φως. Το μοτίβο της ανοιχτής ξεκάθαρης επιφάνειας ακολουθεί μια εσωτερική περίοδο δημιουργίας. Τα έργα σε ανάγλυφο τώρα καμβά, χαρακτηρίζονται από τα σκούρα, γήινα χρώματα και τις έντονες γραμμοσκιάσεις που παρουσιάζουν συνθέσεις αντικειμένων. Τα έργα ανήκουν στην περίοδο που ο Ζωγράφος ζούσε στο Παρίσι και τους έδωσε τον γενικό τίτλο: «Η Κατάσταση των Πραγμάτων». Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα και τη μετακίνηση του στο Ατελιέ της Κηφισιάς, τα έργα που δημιουργεί κρατάνε την αναζήτηση του σε σχέση με τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν αλλά και τις καταστάσεις. Τα έργα είναι φτιαγμένα με λαδομπογιά σε ανάγλυφο πάλι καμβά, διανθισμένα με φύλλο χρυσού εκφράζοντας νοσταλγία και τους δίνει τον τίτλο «Η Αισιοδοξία της Ανάμνησης». Σε αυτή την περίοδο ανήκουν και δύο έργα της έκθεσης που δείχνουν την αναζήτηση του καλλιτέχνη σε μια πιο αφηρημένη έκφραση, ανοιχτή προς την αινιγματική αναζήτηση. Σε όλη την δημιουργική διαδρομή που χαράζει με απόλυτη ειλικρίνεια, ανοιχτός πάντα σε αναζήτηση παραλλαγών στον τρόπο έκφρασης, αναγνωρίζονται επιρροές από τον τόπο γέννησης του τον Άη Στράτη, τόπο εξορίας και τόπο σημαδεμένο από τον μεγάλο σεισμό που βίωσε το 1968.

Ο Γιώργος (Γιώργης) Σιγάλας γεννήθηκε το 1954 στον Άη Στράτη όπου ζούσε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έπειτα, η οικογένεια του μετακόμισε στην Λήμνο ώστε να φοιτήσει η μεγαλύτερη αδερφή του στο γυμνάσιο. Μετά από λίγο καιρό, αναγκάστηκε η οικογένεια να μετακομίσει και πάλι διότι στο υγρό κλίμα της Λήμνου υπέφερε από βρογχικό άσθμα και έτσι τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Η Αθήνα έμεινε πάντα για εκείνον η βάση της εργασίας και δημιουργίας του, στην οποία και επέστρεψε μετά από τις σπουδές του στην Ιταλία και στην Γαλλία όπου και έμεινε μέχρι το 2018 που έφυγε από την ζωή. Ο Γιώργης απέκτησε από το γάμο του με την Δάφνη Ρέα Ντανιέλα Τόνγκες δύο γιούς, τον Κωνσταντίνο και τον Ερνέστο, στους οποίους ήταν απόλυτα αφοσιωμένος και τους μετέδωσε την αγάπη του για την τέχνη. Το 1978 έλαβε δίπλωμα Ζωγραφικής στη Φλωρεντία Ιταλίας. Στη συνέχεια απέκτησε το 1985 δίπλωμα DEA Philosophie d'Art και το 1988 διδακτορικό δίπλωμα Nouveau Doctorat στις τέχνες και στις επιστήμες των τεχνών από το Πανεπιστήμιο Paris 1, Pantheon-Sorbonne. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές στην Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα. Έχει συγγράψει εικαστικά εκπαιδευτικά βιβλία για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπως και περισσότερα από 50 άρθρα ιστορίας και διδακτικής της τέχνης. Ακόμη έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης το βιβλίο του με τίτλο «Ζόρικος Καιρός» με 79 ποιήματα και έγχρωμα σχέδια. Ήταν καθηγητής εικαστικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην συνέχεια διετέλεσε σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής καθώς και του ΥΠΠΕΘ. Ακόμη, ήταν Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.