GUT FORCE EFFECT | Nel Aerts

GUT FORCE EFFECT | Nel Aerts

Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση της Βελγίδας καλλιτέχνιδας Nel Aerts, με τίτλο GUT FORCE EFFECT, μια προκλητική εξερεύνηση της καλλιτεχνικής ταυτότητας και δημιουργίας.

Εισέρχοντας στον αινιγματικό κόσμο της Nel Aerts, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας θολώνουν. Η καλλιτέχνιδα περιηγείται επιδέξια στη λεπτή ισορροπία μεταξύ ατόμου και καλλιτέχνη, απηχώντας τις σκέψεις της Kathy Acker: «Πρέπει να γράφω σαν να είναι μυθοπλασία και μετά μπορώ να πω αυτό που πραγματικά θέλω να πω». Στην περίπτωση της Aerts, ζωγραφίζει και δημιουργεί συνθέσεις και κολάζ από μυστηριώδεις χαρακτήρες και φιγούρες ως μέσα για να εξερευνήσει την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του εαυτού και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στη διαδικασία δημιουργίας του έργου, η ευαλωτότητα, η καταστροφή, η επανάληψη, η προσθήκη και η αφαίρεση βρίσκονται σε συνεχή εναλλαγή. Η Aerts γίνεται ταυτόχρονα και ο λόγος και η αιτία για το έργο της. Αυτό προέρχεται από μια επείγουσα ανάγκη, μια απαίτηση και μια διαίσθηση με τον κίνδυνο να γίνει απατηλή. Ταυτόχρονα το έργο της Aerts είναι αρκετά σωματικό και χειροπιαστό, είναι ένα συνεχές παιχνίδι με μια πληθώρα υλικών από υφάσματα, χαρτόνια, καμβάδες και κορνίζες κατασκευασμένες από την ίδια, όλα συνδυασμένα δυναμικά με διαφορετικές τεχνικές.

Μπαίνοντας στη γκαλερί, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το έργο MUZZLED, μια αυτοπροσωπογραφία της καλλιτέχνιδας σε ανθρώπινο μέγεθος, σκυμμένη στα γόνατα της ενώ περιβάλλεται από χέρια που την κρίνουν. Επιπλέον, μασκοφόρα και καμουφλαρισμένα μονόφθαλμα πλάσματα κυριαρχούν στην έκθεση. Αυτοί οι μοναχικοί χαρακτήρες επιδιώκουν την οπτική επαφή. Το βλέμμα ως μορφή έκφρασης, παρατήρησης, επικοινωνίας, μεταφοράς σεξουαλικών ενεργειών και αντιπαράθεσης γίνεται εδώ φορέας διαφορετικών διαθέσεων, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στα έργα της έκθεσης.

Το έργο της Nel Aerts είναι μια εξερεύνηση των δυαδικοτήτων που ορίζουν την καλλιτεχνική ύπαρξη - τη συνεχή ένταση μεταξύ του αυθεντικού εαυτού και της περσόνας που δημιουργείται μέσω της τέχνης. Αυτές οι δυαδότητες είναι πιο εμφανείς στα έργα Amalgamation και SWOP (BG NL vs LTTL NL), όπου ο εαυτός και η περσόνα διαχωρίζονται μεταξύ τους, παίρνοντας μορφές όπως ο μικρός και ο μεγάλος εαυτός, το παιδί και η μητέρα, το εγώ και το υπερεγώ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.