«Η ελιά είναι Delacroix»

«Η ελιά είναι Delacroix»

Ο chef Αριστοτέλης Μέγκουλας μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιολάδου.

Τι πραγματικά γνωρίζετε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του;

Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β & Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιολάδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.

«Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω, Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούτζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό της ώχρας. Αλλά πόλύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί», γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 και κλείνει «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιολάδου, με ξεναγό τον Αριστοτέλη Μέγκουλα. Μαζί με τον διακεκριμένο chef θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον; 

Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο-κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιολάδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντας το με φρέσκο ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Γεννημένος στο Παρίσι, μεγαλωμένος στον Πειραιά και με σπουδές στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, την Μπολόνια, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας βρίσκεται ανάμεσα στους 100 επιδραστικότερους chef της δεκαετίας. Σήμερα η δημιουργική του βάση είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Κέρκυρα, όπου θα τον βρούμε στο βραβευμένο εστιατόριο Pomo d' Oro Corfu, με 7 αστέρια στον οδηγό του FNL Guide. Μέσα από την ιδιαίτερη μαγειρική του και τους απρόσμενους συνδυασμούς υλικών που δοκιμάζει, στόχος του είναι η δημιουργία όμορφων αναμνήσεων γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο με νοστιμιές, κρασί και αγάπη.

* Σας προτείνουμε να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι. 

«Η ελιά είναι Delacroix»

Γευσιγνωσία ελαιολάδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή.

Ημέρες διεξαγωγής
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

19:00-21:00

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.