ΗΜΕΡΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ | Homo ex MachinAl
Την Παρασκευή 12 Απρλίου 2024 στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη (AL, Artificial Intelligence) με τίτλο: Homo ex MachinAL.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη που στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη και διεπιστημονική προσέγγιση στη νέα τεχνολογία και τις εφαρμογές της που αγγίζουν το χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις κοινωνικές, ηθικές, νομικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Το συντονισμό της οργάνωσης ανέλαβε ο δρ. Θοδωρής Μπαργιώτας, εικαστικός, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γιάννη Παπά του Μουσείου Μπενάκη.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.
Πρόγραμμα ημερίδας
10:30-10:45 Χαιρετισμός Δρος Γιώργη Μαγγίνη, Επιστημονικού Διευθυντή Μουσείου Μπενάκη
10:45-11:00 Χαιρετισμός και εισαγωγικά σχόλια της Συντονίστριας της ημερίδας Δρος Ασπασίας Δεστούνη, Επιστημονικού Συνεργάτη στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη του NESTOR (επιχειρηματική ανάπτυξη με γνώμονα την καονοτομία μέσω της εντατικοποίησης της έρευνας στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις μικρές και μικρομεαίες επιχειρήσεις στις Κάτω Χώρες, την Εσθονία και την Ελλάδα)
11:00-11:15 Παρουσίαση από την Δρα Ασπασία Δεστούνη των ομιλητών της ημερίδας, σύντομα βιογραφικά και πεδίο δράσης σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη
11:30:12:00 Δρ Γιάννης Ασσαέλ, Ερευνητής στη Google DeepMind και Σύμβουλος σε θέματα ΑΙ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Τα συλλογικά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης»
12:00-12:30 Δρ John Cussans, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Workcester «Επιπτώσεις του ΑΙ στη σύγχρονη καλλιτεχνική εκπαίδευση με έμφαση στην πρακτική του στούντιο και την κριτική θεωρία της τέχνης».
12:30-13:00 Δρ Λίλιαν Μπαλατσού, AL Evangelist, ειδική στη συνομιλιακή ΤΝ, ιδρύτρια του Greek Girls Code «Ζητήματα μεροληψίας στην τεχνητή νουμοσύνη, δεδομένα μοντελοποίησης, εκπροσώπηση μειονοτήτων και έμφυλα ζητήματα ΑΙ»
13:00-14:00 Διάλειμμα
14:00-14:30 Δρ Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας των προσωπικών Δεδομένων κια την Τεχνολογία (IPL/EPLO)
«Νομικά ζητήματα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδίως θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθέσια περί ΑΙ (EU AI Act)»
14:30-15:00 Δρ Θοδωρής Μπαργιώτας, Εικαστικός, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Γιάννη Παππά του Μουσείου Μπενάκη και Ακαδημαϊκός Υπότροφος/Διδάσκων στο ΕΚΠΑ, Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου «Σύγχρονη εικαστική εικονοποιία και τεχνητή νοημοσύνη»
15:00-15:30, Μυλαίδη Στούμπου, Περιφερειακή Διευθύντρια της Microsoft «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως καταλύτης για την καινοτομία και την ανάπτυξη ώστε να αναδειχθεί η δυναμική του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα, καλές πρακτικές και η ευκαιρία που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη για να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.
15:30-16:00, Δρ Μανώλης Κέλλης, Καθηγητής στο ΜΙΤ και στο Broad Institute στους τομείς της Γονιδιακής, της Υπολογιστικής βιολογίαςκαι της Γενετικής ασθενειών «Τα σύνορα της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μετουσιώνοντας την Υγεία, τη Γνώση, τα Ανθρώπινα Επιτεύγματα.
16:00-16:30 Αντώνης Κασσάνο, Διευθυντής Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Uni Systems «Παραδείγματα εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσήνης, όπως αυτά στο ερευνητικό έργο Panacea, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ε.Ε. Horizon 2020 που στοχεύει στη δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης της ικανότητας οδήγησης.
16:30-17:00 Τελικοί χαιρετισμοί από τους ομιλητές και επιπλέον ερωτήσεις κοινού.
Όλες οι ομιλίες έχουν τη μορφή σύντομων παρουσιάσεων και μετά από καθεμία ακολουθεί συνομιλία με τους άλλλους ομιλητές και ερωτήσεις / συζήτηση με το κοινό.