Ιωάννης Καραλιάς | Εικαστικές Σημειώσεις

Ιωάννης Καραλιάς | Εικαστικές Σημειώσεις

Η πορεία του Ιωάννη Καραλιά ως αρχιτέκτονα, ποιητή, ζωγράφο και designer σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική παρουσιάζεται ως αναδρομική έκθεση αλλά κυρίως ως μια ποιητική έκφανση της ζωγραφικής του.

Ο καλλιτέχνης δεν ορίζεται ως δημιουργός μέσα από ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αναφορές. Εξετάζει τη φύση και τη ζωή μέσα από την ελευθερία. Οι νόρμες, τα στερεότυπα, οι περιορισμοί των φορμαλιστικών αξιών-στον προσωπικό του χωροχρόνο-απελευθερώνονται, γιορτάζουν. Είναι η σφαίρα φαντασιακού το πεδίο μέσα στο οποίο έννοιες και σύμβολα ανασυντίθεται με οργανικό, αινιγματικό τρόπο. Το χρώμα γίνεται συνειρμική ποίηση. Η ζωγραφική γίνεται διάλογος. 

Η επιμελητική δράση, η σύμπραξη θεωρίας και πράξης, έλαβε μια νέα δημοκρατική διάσταση. Την επιμέλεια της έκθεσης την όρισε ο διάλογος. Ο διάλογος της εικόνας, του ήχου, των σκέψεων, του χρώματος. Τα έργα παρουσιάζονται. Οι σκέψεις καταγράφονται. Η επιμελήτρια κρατάει σημειώσεις σκέψεων του δημιουργού και διαμορφώνει το δικό της αφήγημα. Στο κέντρο του ζωγραφικού σύμπαντος των αισθήσεων, ο άνθρωπος, είτε παρών ως μορφή ή σαν ίχνος, σκέψη.

Σε όλα τα έργα η ελευθερία έκφρασης γιατί "Η ελευθερία είναι να μάχεσαι. Να παίρνεις μέρος σε μάχες προσωπικές και κοινωνικοπολιτικές, να δέχεσαι τις ήττες σου. Και θα χάσεις και θα κερδίσεις» (Ιωάννης Καραλιάς).

Η κοινωνικοπολιτική του στάση έκδηλη στα έργα και την ποίηση του. Η ποιητική γλώσσα, συμπορεύεται με την εικαστική καλλιτεχνική πρακτική. Η προσωπική και καλλιτεχνική πορεία στις Η.Π.Α. τον έκανε να έρθει σε επαφή και να επηρεαστεί από την κριτική ωμότητα ζωγράφων όπως ο Jean-Michel Basquiat, o Keith Haring και ο Willem de Kooning. Η φύση, ο άνθρωπος, τα αρχέγονα  σύμβολα συνυπάρχουν ισότιμα στο εκφραστικό ψυχισμό του δημιουργού σε ένα σύμπαν σουρεαλιστικών απεικονίσεων οργανικής ανασύνθεσης και τελικά αποδόμησης και αποσύνθεσης.

Είναι ποιητικά επαναστατικό το έργο του Ιωάννη Καραλιά, δεν ορίζεται από τεχνικά στερεότυπα. Ο αέναος πολλαπλασμός της πνευματικής ύλης, η μνήμη, η υπερβατικότητα της παράδοσης και της μαγείας, βρίσκουν την καθημερινότητα και την γοητεία της στην υπέρβαση της εικόνας. 

Ο ποιητικός λυρισμός τα αποτυπώματα ζωής και το ίδιο το ασυνείδητο γίνονται χρώμα. Ο καλλιτέχνης προσκαλεί το βλέμμα, το αφήνει να περιπλανηθεί, να βιώσει, να απελευθερωθεί.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαργαρίτα Καταγά
Οργάνωση-Συντονισμός έκθεσης: Νλικος Κανόγλου

H έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο ο οποίος θα διατίθεται δωρεάν στον χώρο της έκθεσης.

Ξεναγήσεις  από την επιμελήτρια και τον καλλιτέχνη:

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου: 12:00 – 13:00

Σάββατο 2 Μαρτίου: 12:00 – 13:00

Εγκαίνια: Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025, 18.30-22.00

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.