Κεραμεικός, χώρος μνήμης και αντιφωνίας
Η περιοχή του Κεραμεικού αποτελούσε το δυτικό όριο της αρχαίας πόλης αλλά και συμβολικό και τοπογραφικό όριο μεταξύ ζωής και θανάτου. Αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης με κατάλοιπα των αρχαίων τειχών και τμήμα του νεκροταφείου της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και ενός μικρού μέρους του «Δημοσίου Σήματος». Λόγω της ύπαρξης αυτών των καταλοίπων, ο Κεραμεικός αποτελούσε, από την αρχαιότητα, κατεξοχήν χώρο μνήμης.
Σε αντίστιξη με τα αρχαία μνημεία βρίσκεται η σύγχρονη συνοικία του Κεραμεικού καθώς και η ευρύτερη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τις συνοικίες Μεταξουργείο και Γκάζι. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση και βιομηχανικά κτίρια. Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων της σύγχρονης πόλης αποτελεί η συνύπαρξη, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, πολιτιστικών κέντρων, κέντρων διασκέδασης και κατοικιών μεταναστών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη εξάπλωση το φαινόμενο της «Street Art».
O περίπατός μας, με σημείο έναρξης στο Βρυσάκι, θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισαγωγική παρουσίαση και θα συνεχιστεί με περιήγηση που θα περιλαμβάνει τόσο τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και χαρακτηριστικά σημεία της σύγχρονης συνοικίας.
Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τον Αριστοτέλη Κοσκινά (Αρχαιολόγος - Ξεναγός) για την Attica Terra Walks στο πλαίσιο πιλοτικών πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης-Δημιουργός της Attica Terra Walks).