Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία
Η πρώτη δημόσια προβολή ενός Ντοκιμαντέρ της πρωτοποριακής περφόρμανς -μιας επιτόπιας ερευνητικής συνομιλίας με τον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της πόλης- στο Σινέ Ελευσίς σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Ελευσίς η πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ του έργου Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη και Μιχαήλ Μαρμαρινού.
Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τη δράση και τη μεθοδολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκειά του έργου, το οποίο καταλήγει στη site-specific περιπατητική performance εντός του εμβληματικού Αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.
Γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο; Τι αναζητούμε εκεί;
Αναζητώντας το μυστικό αφήγημα του δεδομένου Αρχαιολογικού χώρου, η Αφηγηματική Αρχαιολογία συστήνεται ως ένα έργο μεθοδολογίας για τους τρόπους ανάδειξης της διαδραστικότητας των αρχαιολογικών χώρων με τη βοήθεια των Παραστατικών Τεχνών.
Το Ντοκιμαντέρ έχει προκύψει ως μία καταγραφή των εξελικτικών φάσεων του έργου, μέσα από το βλέμμα διαφορετικών κινηματογραφιστών, συστήνοντας μία αφηγηματική σύνθεση των επιμέρους σε ένα ενιαίο σύνολο που επιδιώκει να αποτυπώσει, κατά το δυνατόν, τη ζωντανή εμπειρία περιήγησης. Ταυτόχρονα μέσα από την ασπρόμαυρη εικόνα καταφέρνει να υπαινιχθεί τις αφηγηματικές δυνατότητες του γυμνού τοπίου και να προσκαλέσει τον θεατή να γίνει επισκέπτης της αρχαιολογικής εμπειρίας.
Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο του έργου και συν-σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Μιχαήλ Μαρμαρινό, την υπεύθυνη του Αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, Ευσταθία Ανέστη, και την Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια.
Λίγα λόγια για το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία
Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία αποτελεί μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς που συνεχίζεται και με το πέρας της χρονιάς του τίτλου του θεσμού ως μεθοδολογία-πρότυπο. Προσεγγίζοντας μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία από την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, σε σύλληψη, επιμέλεια και καλλιτεχνική διεύθυνση του Μιχαήλ Μαρμαρινού, καλλιτέχνες - ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών και των επιστημών διαμορφώνουν μία περιήγηση αρχαιολογικής εμπειρίας. Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο εμβληματικός αυτός τόπος συνθέτει ένα πρότυπο πεδίο συνάντησης Τεχνών και Αρχαιολογίας, στοχεύοντας να θεμελιωθεί ως παράδειγμα εφαρμοσμένης μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων.
Περισσότερες πληροφορίες 2023eleusis.eu
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Μιχαήλ Μαρμαρινός
Μοντάζ: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Κινηματογράφηση: Μαρία Γαϊτανίδη, Παντελής Λαδάς, Γιώργος Μπουγιούκος, Δάφνη Τόλη, Βαγγέλης Τσουμάνης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Καμαρωτός, Γιάννης Δερμιτζάκης
Μιξάζ: Κώστας Μπώκος
Οργάνωση-Εκτέλεση παραγωγής: MENTOR