«Νέα Ζωή» Έλληνες Εβραίοι μετά τη Σοά της Ελένης Μπεζέ

«Νέα Ζωή» Έλληνες Εβραίοι μετά τη Σοά της Ελένης Μπεζέ

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΡΑ και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ETERON σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΕΖΕ 

«ΝΕΑ ΖΩΗ»
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΟΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΝΗΜΗ, ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
(1944-1955)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΡΙΚΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ

την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025, στις 7.30 μ.μ. στο ETERON (Λεωκορίου 38040, Ψυρρή)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΑΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ
Φιλόλογος - Συγγραφέας - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

ΡΙΚΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ
Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΕ
Ιστορικός-ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

"Οι σιωπές των αρχείων είναι αναμενόμενες, όμως ορισμένες φορές αποκρύπτουν κάποιες άλλες σιωπές, πιο δύσκολα εξηγήσιμες ", γράφει η Ελένη Μπεζέ σε ένα "στάσιμο" , καθώς η φωνή της ακούγεται σαν να μονολογεί  ανάμεσα σε περιγραφές και ερμηνείες. Η συγγραφέας χρειάστηκε να σταθεί για να θέσει ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί, να ακολουθήσει αρχειακά ίχνη που θα την οδηγούσαν σε πρόσωπα που σαν να είχαν χαθεί, να αμφισβητήσει ιστοριογραφικές βεβαιότητες, να αναρωτηθεί για τις σιωπές της οικογενειακής ή της συλλογικής μνήμης. 
Η Ελένη Μπεζέ παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα και τους Εβραίους επιζώντες, από την Απελευθέρωση της χώρας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, επιστρατεύει ποικίλα αρχειακά τεκμήρια και μαρτυρίες και επιδιώκει να απαντήσει "τι συνέβη και σε ποιον". Αναλύει τον λόγο των επίσημων εγγράφων και του Τύπου και εμβαθύνει στον αυτοβιογραφικό λόγο των επιζώντων για να ανασυστήσει διαδρομές. Ο κόσμος που περιγράφει και ερμηνεύει βρίσκεται σε κίνηση, είναι σύνθετος, με αποχρώσεις και αντιφάσεις. Ωστόσο, είναι επίτευγμα ότι η συγγραφέας κατορθώνει να αναδείξει με σαφήνεια τις αιχμές της πολυπλοκότητας του και αμφισβητώντας παγιωμένες αντιλήψεις μας καλεί να ξανασκεφτούμε το παρελθόν, δηλαδη και το παρόν.  

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΖΕ γεννήθηκε στο Μονπελιέ το 1974. Είναι φιλόλογος και ιστορικός. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας του ίδιου πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ως επιμελήτρια εκδόσεων. Από το 2010 συνεργάζεται με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η διδακτορική διατριβή της, από την οποία προήλθε το παρόν βιβλίο, είχε θέμα : «Έλληνες Εβραίοι : Μνήμες και ταυτότητες μετά τον Β’  Παγκόσμιο πόλεμο» (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο Τμήμα, όπου έχει διδάξει για τη μεταπολεμική εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα. Μελετά και γράφει για τη Σοά και τον απόηχό της. Ζει στην Αθήνα με τον σύντροφό της και τον γιο τους.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.