Νύχτες Πρεμιέρας 2019: νέα, αναλυτικό πρόγραμμα & highlights
H διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά πριν 25 χρόνια ως ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αθήνα βρίσκεται πια σε φάση πλήρους ωριμότητας, έτσι ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ελλάδας, καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού πολλών σινεφίλ (και μη) με τη μεγάλη οθόνη. Με μια αναδρομή στις πρώτες στιγμές του Φεστιβάλ ξεκίνησε την παρουσίαση του φετινού προγράμματος ο Καλλιτεχνικός του διευθυντής Λουκάς Κατσίκας, θυμίζοντάς μας τίτλους όπως οι «Για όλα φταίει το γκαζόν» του Ζοζιάν Μπαλασκό, «Κοίτα τους άνδρες όταν πέφτουν» του Ζακ Οντιάρ και άλλους που έχουν περάσει στη σφαίρα των σημαντικών στιγμών της έβδομης τέχνης.
Στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ (18-29 Σεπτεμβρίου σε ΔΑΝΑΟ, ΙΝΤΕΑΛ, ΟΠΕΡΑ, ΑΣΤΟΡ) εντάσσονται ασφαλώς πολλές νέες ταινίες αλλά μαζί με αυτές και αρκετές παλιές, κυρίως ανεξερεύνητες, όπως η τελική κόπια του «Αποκάλυψη τώρα» του Κόπολα. Τιμητική θέση φέτος κατέχουν οι γυναίκες - δημιουργοί: σκηνοθέτριες, ηθοποιοί κ.ά., καθώς στις μισές σχεδόν ταινίες έχουν την τιμητική τους. Συνολικά θα προβληθούν 115 ταινίες μεγάλου μήκους, 63 μικρού μήκους, θα υπάρχουν 3 διαγωνιστικά τμήματα, ομιλίες, αφιερώματα, διάφορα άλλα events. Η νεότευκτη ενότητα Ιcons που εγκαινιάστηκε πρώτη φορά πέρσι, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που βρήκε επανέρχεται και φέτος ενισχυμένη. Ένα ακόμη αφιέρωμα -φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ το χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής-, με τον τίτλο «Ξύπνημα της Άνοιξης», αφορά -μετά την περσινή τιμώμενη Πολωνία- Τσέχους δημιουργούς, όπου 12 ταινίες της δεκαετίας του 60, κατά κύριο λόγο απαγορευμένες, θα μας “επανασυστηθούν” στα πλαίσια μιας αγαστής και επιτυχούς συνεργασίας με το Τσέχικο Κέντρο Πολιτισμού στην Ελλάδα. Στις σημαντικές φετινές στιγμές εντάσσεται και το αφιέρωμα στον Ταϊβανέζο Έντουαρντ Γιανγκ, με τη συνδρομή του γραφείου Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι. Αξιοσημείωτες είναι και οι ειδικές προβολές με τη συνεργασία ΜΚΟ ώστε να χωρέσει στη μεγάλη αγκαλιά του Φεστιβάλ και ένα πιο “ειδικό” κοινό (ενδεικτικά η συνεργασία με τη ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση για την προβολή ταινίας της Γουόλτ Ντίσνεϊ, με ελεύθερη είσοδο).
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα 12 ταινίες θα διεκδικήσουν την «Χρυσή Αθηνά» και τα άλλα βραβεία, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ συμμετέχουν 9 ταινίες. Στο νέο σχετικά τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους (με τις υποψήφιες συμμετοχές να φτάνουν στον αριθμό 311) θα διαγωνιστούν 47 ταινίες. Στα highlights περιλαμβάνονται η προβολή του «Nimic», της νέας ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, η ταινία έναρξης «Παράσιτα» του Νοτιοκορεάτη Μπανγκ Τζουν Χο, με τον φετινό Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, τις πολλές πιθανότητες να βρεθεί και στις λίστες των Όσκαρ, έναν γρίφο καθώς έχει γίνει σεβαστή από τους κριτικούς η επιθυμία του σκηνοθέτη να μην αποκαλυφθεί η υπόθεση της ταινίας πέρα από τα 20 πρώτα λεπτά της, καθώς και η ταινία λήξης, το περιβόητο «Ενήλικοι στην Αίθουσα» του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Ανίκητοι Ηττημένοι", με την ιστορία της διαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, που πριν την προβολή της έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει πληθώρα συζητήσεων, κυρίως διαδικτυακών σχολίων από τους απανταχού παντογνώστες. Ανάμεσα στις πολλές καλές ταινίες το ενδιαφέρον κεντρίζουν οι «Συνώνυμα» του Ναντάβ Λαπίντ, ένα αντισυμβατικό φιλμ του πολυσυζητημένου νεαρού σκηνοθέτη από το Ισραήλ που απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν, η ιστορία ενός serial killer του Αμβούργου στην δεκαετία του 70, «Πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται» της Σελίν Σιαμά, ένα queer δράμα εποχής που βραβεύτηκε με το βραβείο σεναρίου και τον Queer Φοίνικα των Καννών, «Δέντρα στην έρημο» του Σουχαίντ Γκασμελμπάρι, ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Βερολίνου και εξιστορεί την προσπάθεια τεσσάρων σκηνοθετών να οργανώσουν την πρώτη δημόσια κινηματογραφική προβολή μετά από χρόνια στο Σουδάν, «Δυστυχώς απουσιάζατε», τη νέα ταινία του Κεν Λόουτς, που επανέρχεται τρία χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες με ένα νέο κοινωνικού ρεαλισμού φιλμ, «Οι Άθλιοι» του Λατζ Λι, η κινηματογραφική διασκευή του αριστουργήματος του Βίκτωρος Ουγκώ που κέρδισε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, «Παβαρότι» του Ρον Χάουαρντ, μια χορταστική μονογραφία του μεγάλου τενόρου ειδικά για τους φίλους της όπερας, «Υβ Σεν Λοράν: Υστερόγραφο» του Ολιβιέ Μεϊρού, το πολύκροτο ντοκιμαντέρ για τον μεγάλο σχεδιαστή, που ο σύντροφός του μέχρι προσφάτα δεν επέτρεπε την προβολή του, «Amazing Grace» του Σίντνεϊ Πόλακ, με την κινηματογράφηση της συναυλίας - ντοκουμέντο της Αρίθα Φράκλιν στο Λος Άντζελες (1972).
Μια καινοτομία που παρουσίασε συγκινημένος ο Λουκάς Κατσίκας αφορά τη θέσπιση του βραβείου Γιώργος Τζιώτζιος, εις μνήμην του εκλιπόντος ιδρυτή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και του Φεστιβάλ, που θα απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου (αρχής γενομένης φέτος στους Κώστα Γαβρά και Γέρζι Σκολιμόφσκι).
To κόστος των προβολών ανέρχεται στα 6 ευρώ και η προμήθεια των εισιτηρίων γίνεται από τα ταμεία των κινηματογράφων ή την ιστοσελίδα viva.gr. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Πέμπτη 12/9.
*Οι κάτοχοι δελτίου ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν προσκλήσεις (μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου αριθμού) τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ, στον ημιώροφο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου (Ακαδημίας 42), 12.00-18.00.
Νέα και συνεχής ενημέρωση: www.aiff.gr & www.cinemagazine.gr
Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
http://media.interactive.netuse.gr/pegasus/Multimedia/pdf/25_AIFF_2019_(Schedule_GR)_id42994105.pdf